Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Martin Schulz o provoacă pe Angela Merkel (Spiegel)

Actualul președinte al Parlamentului European și fostul candidat al socialiștilor pentru șefia Comisiei Europene vrea să primească un post de vicepreședinte al viitorului Executiv European. Dacă cererea sa nu va fi îndeplinită, șefii de guverne socialdemocrați promit că nu îl vor susține pe Jean-Claude Juncker, candidatul conservatorilor, pentru preluarea șefiei la Comisie.
Alte titluri astăzi: Irakul cere raiduri aeriene americane împotriva ISIS (The Guardian) și Sinistrul bilanț al ISIS (Le Figaro)

Martin Schulz nu a ascuns niciodată dorința de a avea o funcție importantă în viitoarea Comisie Europeană chiar și în situația în care socialiștii au pierdut alegerile europarlamentare în fața conservatorilor. Stânga moderată este, de altfel, indispensabilă pentru numirea conservatorului Juncker în funcția de președinte al Comisiei pentru că fără ea dreapta nu are destule voturi în Parlamentul ce va trebui să confirme numirea făcută de Consiliul European. Ca să transmită un mesaj clar dreptei, președintele francez Francois Hollande i-a invitat pe șefii de state și guverne socialiști la Paris în această duminică pentru o ședință de armonizare a pozițiilor înainte de Consiliul de la care se așteaptă o nominalizare.

Problema doamnei Merkel este însă că poate trimite în Comisie un singur reprezentant. Guvernul său va face o propunere după discuții cu viitorul șef de Executiv. În interiorul formațiunilor conservatoare, nemulțumirea e mare. Socialiștii au pierdut clar alegerile în Germania așa că dreapta nu vrea să trimită un comisar de stânga doar de dragul de a-l numi pe Juncker președinte de Comisie. Pe de altă parte, Merkel e conștientă că sprijinul acordat lui Schulz ar echivala cu deciderea viitoarelor sale acțiuni la Berlin, sub comanda ei directă. Iar tensiunile din interiorul coaliției de la Berlin încep să crească și ele cu un Sigmar Gabriel, șef al socialdemocraților, pe post de vicecancelar și susținător clar al lui Schulz.

Irakul cere raiduri aeriene americane împotriva ISIS (The Guardian)

Ministrul irakian de externe a formulat această cerere adresată administrației Obama, iar oficialii de la Pentagon au confirmat primirea scrisorii de la Bagdad. Deocamdată, reacția de la Washington este reținută.

Președintele american Barack Obama a anunțat că va discuta opțiunile militare împreună cu mai mulți membri ai Congresului. Discuția se va axa pe modalitățile în care America poate stăvili atacul mișcării teroriste ISIS în Irak, iar Obama a lăsat de înțeles că mizează pe sprijinul Legislativului în oricare variantă ce se va decide. Nu e clar dacă raidurile aeriene sunt considerate de către oficialii americani drept o opțiune viabilă. Unele surse citate de NY Times afirmă că s-ar lucra la un plan de atac cu drone fără pilot. Wall Street Journal scrie însă că nu există destule informații clare despre posibilele ținte și că riscul victimelor civile ar fi prea mare. Această posibilitate trebuie discutată într-adevăr în mare detaliu pentru că luptătorii ISIS sunt ascunși, în majoritate, în zone urbane dens populate. Un val de atacuri militare străine cu mare număr de victime colaterale civile ar putea inflama și mai mult întreaga regiune și așa marcată de conflicte religioase înfricoșătoare.

Sinistrul bilanț al ISIS (Le Figaro)

1083 de asasinate, 4465 de explozii ale unor dispozitive improvizate, opt orașe cucerite – acestea sunt doar o mică parte a unui bilanț anual de activitate publicat de gruparea teroristă la finele lunii martie.

Este al doilea an consecutiv în care ISIS publică pe internet un raport anual de parcă ar fi o companie listată la bursă. În interiorul mișcării generale jihadiste, organizația se distinge de alte grupări printr-o cu totul nouă dimensiune a actului de comunicare publică. ISIS este deja un star pe rețelele de socializare pe care ține cronici în timp real ale operațiunilor sale și ale crimelor comise de luptătorii săi în timpul cuceririi orașului Mossul, de pildă. Raportul este extrem de detaliat, are 400 de pagini și povestește și despre circa 30 de posturi de control instalate pe drumuri irakiene și sute de prizonieri eliberați din închisori.

Ideea de a ține o evidență strictă poate părea macabră, dar ea este o unealtă foarte eficientă atât pentru intimidarea adversarilor, cât mai ales pentru atragerea donatorilor. Ce se poate observa cu ușurință este capacitatea extraordinară de planificare și adaptare la condițiile din teren. ISIS nu e doar o grupare teroristă, ci o insurgență armată în toată regula. Dacă nu se va ține cont de acest aspect în cadrul unei eventuale intervenții, atunci ISIS riscă să devină o prezență constantă în Orientul Mijlociu.