Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce tace Obama în cazul Snowden? (Focus)

Edward Snowden i-a predat unui ofițer rus pe aeroportul din Moscova mai multe cereri de azil. Pe listă sunt multe state europene de la Rusia la Norvegia sau Polonia trecând prin Germania, Irlanda sau Franța. Și în alte țări încearcă Snowden să obțină azil politic. E vorba despre China, Bolivia, Brazilia sau Cuba. Întrebarea importantă însă este de ce e președintele american atât de rezervat în declarații pe această temă?

Dezvăluirile planurilor de la NSA sunt o lovitură grea pentru America atât în ceea ce privește activitățile sale de spionaj, cât mai ales în ceea ce privește imaginea SUA în lume. Ce face Obama este comunicare de criză ca la carte. Teoria spune că niciodată nu e bine să încerci să-ți speli imaginea publică atunci când toți ochii sunt pe tine. Abia când subiectul iese din atenția publică are șanse o strategie de comunicare pozitivă care să schimbe percepția lumii despre tine. Acesta este motivul pentru care Barack Obama aproape că nu suflă o vorbă despre Edward Snowden. Iar turneul din Africa este ocazia perfectă pentru a distrage atenția. Problema lui Obama este însă nu numai una pe plan extern. În SUA, cotele sale de aprobare sunt mai mici ca niciodată și, dincolo de cetățenii săi, Obama nici nu are sprijinul propriului partid atunci când vine vorba de spioni cum era cazul lui George W. Bush.

Naivitatea europenilor (Le Point)

Subiect al spionajului american, bătrânul continent arată că nu ia nici cele mai elementare măsuri de siguranță a comunicațiilor sale sensibile. Reacțiile europenilor sunt dure, guvernele spionate direct sau indirect cer explicații și nu înțeleg cum de prietenii și aliații americani recurg la spionaj prin cel mai avansat sistem de interceptare din lume.

Oficialii francezi spun că trebuie învățate niște lecții din această situație. Da, așa este. Și prima trebuie să fie sporirea politicilor de securitate de la Bruxelles și din fiecare stat membru al UE. Unii experți susțin că dezvăluirile lui Edward Snowden sunt o noutate doar pentru public, serviciile de informații europene știau demult că America ascultă tot. Cu atât mai mult trebuie ca Europa să renunțe la climatul de naivitate în care este învăluită și să treacă la criptarea mesajelor sale confidențiale. Cum să reproșezi legitim americanilor că aruncă un ochi pe documentele tale dacă ele circulă liber pe internet? Sigur că există în fiecare țară protocoale de securizare a transmisiunilor diplomatice, de exemplu. Doar că practica arată așa: procedurile sunt complicate, iar oamenii comozi. E mai simplu să pui mâna pe telefon sau să scrii un mail dacă nu e o situație de criză. Un ambasador francez a declarat sub protecția anonimatului că mulți diplomați folosesc, de exemplu, telefoanele mobile personale în activitatea profesională. Încercați să securizați un iPhone la standarde de comunicații confidențiale să vedem ce reușiți...

Ultimatum dat de armata egipteană (The Telegraph)

48 de ore are președintele egiptean la dispoziție pentru a găsi o soluționare a conflictului dintre guvern și opoziție. Dacă nu va reuși, armata a promis că va interveni și va prezenta ea insăși un plan de acțiune pentru țară.

Mulți comentatori interpretează anunțul generalilor din Egipt drept o lovitură de stat militară cu preaviz de două zile. Frăția Musulmană, formațiunea majoritară, pare învinsă și depășită numeric la doar un an de când a câștigat alegerile detașat. Armata se teme că președintele Mohamed Morsi nu mai are niciun control asupra țării și vrea să împiedice un haos total, mai ales după manifestațiile de proporții din weekendul trecut care au făcut mai multe zeci de victime. În aceleași 48 de ore, Morsi trebuie să îndeplinească cererile populației, precizează armata în comunicat și adaugă că va supraveghea îndeplinirea lor. Deocamdată nu e clar dacă militarii îi vor cere lui Morsi să demisioneze și nici dacă acesta ar accepta să se retragă.