Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Egiptul are nevoie și de islamiști (Die Welt)

Armata egipteană l-a debarcat pe Mohamed Morsi de la șefia statului. Euforia revoluției s-a instalat iarăși în Egipt. Dar pentru ca tranziția să fie cu adevărat una către democrație, Egiptul are nevoie și de islamiști.

Dincolo de toată bucuria oamenilor din Tahrir, trebuie să nu uităm că Morsi nu se numise singur în funcție, ci era un președinte ales cu largă majoritate de voturi. Mandatul său ar fi trebuit să dureze până în 2016. Acesta este motivul pentru care, cu toată simpatia pentru egipteni, statele occidentale au atras atenția asupra unui lucru important: lovitura de stat militară nu are ce căuta în repertoriul democratic. Pe de altă parte, niciun stat occidental nu are o problemă cu faptul că islamiștii sunt alungați de la putere de cetățenii țării. Numai că ce urmează? Război civil, o tranziție pașnică și scurtă până la noi alegeri sau o dictatură militară?

Generalii spun că nu vor puterea, ei doar s-au simțit chemați de popor. Apoi, foaia de parcurs pentru Egipt e susținută și de personalități politice și religioase. Se vorbește despre libertatea presei, dar posturile de televiziune islamiste au fost deja închise. Angajații postului Misr 25 au fost chiar arestați. Se vorbește despre musulmani religioși care se bărbieresc de teamă să nu fie considerați extremiști.

După detronarea președintelui lor, islamiștii vor fi greu de convins să se implice în procesul democratic, dar fără ei, Egiptul nu va face nimic durabil. O țară nu poate funcționa cu foaia întoarsă o dată la un an sau doi. Cazul Morsi este un precedent periculos: indiferent cine se va afla la conducerea acestei țări aflată în criză profundă trebuie să se teamă că o decizie dură ar putea fi întâmpinată de cereri de demisie oricând. Și acestea din urmă, eventual susținute de forțe armate.

Obama și principiile democratice (Neue Zurcher Zeitung)

Președintele american Barack Obama s-a arătat îngrijorat de înlăturarea de la putere a lui Mohamed Morsi și a lansat un apel către armată pentru ca aceasta să asigure o tranziție rapidă către un guvern civil. Obama a mai cerut ca susținătorii lui Morsi să nu fie țintiți de arestări ilegale.

Șeful de la Casa Albă a mai anunțat și că administrația sa verifică baza legală de furnizare a ajutoarelor militare către Egipt. Ele însumează mai multe miliarde de dolari anual, dar trebuie să fie conforme cu legea americană. Dacă se va dovedi că în Egipt a avut loc un simplu puci militar, atunci SUA ar fi obligate să sisteze aceste ajutoare. Gestul este o distanțare a lui Obama de noua conducere de la Cairo. El a declarat că se așteaptă ca drepturile egiptenilor să fie respectate. Departamentul de Stat a evacuat întregul personal non-esențial al ambasadei de la Cairo.

Puci militar, mai puțin cu numele (The Telegraph)

Armata egipteană susține că nu a efectuat o lovitură de stat. Dar când Garda Republicană a ocupat televiziunea de stat, când vehicule blindate au împânzit orașul și când trupele au încercuit manifestațiile – greu de demonstrat că puciul nu este unul ca la carte.

Imaginea cu convoaie militare care treceau podurile peste Nil a provocat maximă euforie în rândul opozanților lui Mohamed Morsi. Dar acum, țara face un salt în necunoscut. Operațiunea armatei vrea să ducă Egiptul către o democrație care face mai mult decât doar să respecte rezultatul unui vot, cel puțin asta susține opoziția. Ce se va întâmpla însă în viitorul apropiat? Oare vor fi alegeri cu adevărat libere la care vor participa și Frații Musulmani alături de oricare altă formațiune politică? Și cum va reacționa formațiunea islamistă care s-a văzut peste noapte exclusă din nou din societate după ce s-a luptat să revină timp de 90 de ani. Cel mai mare pericol poate fi identificat într-un mesaj postat de însuși Mohamed Morsi. Democrația nu este pentru musulmani. Unul din ultimele gesturi ale fostului președinte cât încă mai era în funcție poate declanșa un tsunami de care lumea nu are deloc nevoie. Mulți musulmani deja au impresia că lovitura militară este una împotriva islamului și a legii acestuia, sharia. Și unii din cei aflați în stradă pentru a-l susține pe fostul președinte au deja atitudinea de jihad. Când am venit aici ne-am luat rămas bun de la familii. Suntem pregătiți să fim martiri. Acestea nu sunt semne bune pentru Egiptul care se vrea democratic.