Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce a intrat magnatul Rupert Murdoch în vizorul Scotland Yard (The Guardian)

murdoch.jpg

Rupert Murdoch

Odată cu încheierea scandalului News of the World Scotland Yard vrea să îl interogheze pe Rupert Murdoch, patronul trustului de presă News Corporation în legătură cu interceptările telefonice practicate între 2000 şi 2006 de ziarul pe care îl deținea. S-a estimat că Murdoch, care deţine în continuare cel mai vândut cotidian tabloid britanic - „The Sun”, ar putea pierde până la un miliard de lire sterline din cauza acestui scandal.

Mișcarea Scotland Yard vine după ce Rebekah Brooks, fostul CEO al trustului care a folosit hackeri pentru a obţine informaţii din telefoanele vedetelor şi nu numai, a fost găsită nevinovată, deşi a fost acuzată că a coordonat toate operaţiunile ilegale. Andy Coulson, fostul redactor-şef al cotidianului News of the World, nu a fost atât de norocos și a fost găsit vinovat în acest dosar. Scotland Yard a așteptat încheierea procesului pentru a-l interoga pe Rupert Murdoch.

Verdictul care l-a găsit vinovat pe redactorul șef al News of The World înseamnă, de asemenea, că trustul lui Murdoch din Marea Britanie este acum amenințat cu o posibilă taxă pe profit, în timp ce proprietarul mass-media se confruntă, de asemenea cu perspectiva unei noi serii de procese care ii implică pe jurnaliștii săi, precum și sute de acțiuni în instanță din partea presupuselor victime ale interceptărilor facute de News of the World.

S-a estimat că Murdoch, care deţine în continuare cel mai vândut cotidian tabloid britanic - „The Sun”, ar putea pierde până la un miliard de lire sterline din cauza acestui scandal.

UE este pregătită să susţină aplicarea planului de pace în Ucraina (Le Monde)

Asigurările vin de la președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Declarația vine în contextul în care aplicarea planului de pace este în pericol după ce un elicopter a fost doborât la Slaviansk şi nouă oameni au murit.

Preşedintele Petro Poroşenko spune că ar putea abandona armistiţiul care prevede oprirea operaţiunilor armate până vinerea viitoare. Într-o convorbire cu vicepreşedintele american Joe Biden, acesta a subliniat necesitatea "de a avea observatori la faţa locului care să constate încălcările armistiţiului" şi "să pună capăt livrării de arme şi sosirii de militanţi din cealaltă parte a frontierei" cu Rusia.

La rândul lor, preşedintele Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au discutat despre acest subiect. Cei doi "au convenit ca, în cazul în care Moscova nu va lua imediat măsuri pentru detensionarea situaţei în estul Ucrainei, Statele Unite şi Uniunea Europeană" să impună noi sancţiuni Rusiei, potrivit Casei Albe.

Noile violenţe din estul rusofon al Ucrainei vin după ce președintele rus Vladimir Putin a anunţat că renunţă la posibilitatea unei intervenţii militare în Ucraina şi a cerut Parlamentului să îi revoce autorizaţia acordată în acest sens. Intre timp Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a anunţat că este pregătită să îşi consolideze misiunea de monitorizare din estul Ucrainei, cu scopul de a susţine armistiţiul propus de Petro Poroşenko.

Apar primele mărturii despre masacrul de săptămâna trecută din nordul Irakului. (Washington Post)

Bilanţul confruntărilor armate din Irak a trecut de peste 1.000 de morţi în două săptămâni arata un raport ONU. Încă nu este clar câţi irakieni şiiţi au fost executaţi săptămâna trecută în zona atacata de gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Siria. Sute de oameni lipsesc, doar în jur de 40 au putut fi îngropaţi în morminte comune. Supravieţuitorii au reuşit să fugă în alte comunităţi şiite din apropiere. La sud de Kirkut, care între timp a fost abandonată de jihadişti şi este controlată acum de kurzi, patru sate de fermieri şiiţi au fost lovite cu brutalitate de ISIS.

Gruparea teroristă a demarat în ultimele două săptămâni o puternică ofensivă asupra armatei irakiene. În ultimele zile ISIS a reuşit să captureze alte patru mari oraşe din Irak, toate cu acces la o autostradă care le asigură cale directă către Bagdad. Unul dintre oraşe se află la doar 100 de kilometri de capitală.

Între timp consilierii militari americani care vor oferi sprijin forţelor guvernamentale irakiene în lupta împotriva insurgenţilor sunniţi şi-au început misiunea la Bagdad.