Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul a trimis în secret avioane de supraveghere fără pilot şi material militar în Irak (New York Times)

images.jpg

Irak ISIS

Totul se întâmplă în contextul în care insurgenții suniți din gruparea teroristă Statul Islamic al Irakului şi Levantului luptă pentru preluarea controlului asupra celei mai mari baze militare aeriene din Irak. Aici se află o rezervă importantă de arme şi echipamente, pe care teroriştii le-ar putea adăuga arsenalului lor deja impresionant, avertizează experții.

New York Times scrie că Iranul a trimis avioane fără pilot şi material militar în Irak. Este vorba despre o "flotă mică" de avioane fără pilot de tip Ababil care a fost trimisă spre baza aeriană Al-Rachid, în apropiere de Bagdad. Cotidianul citează oficiali americani sub protecţia anonimatului care au declarat că este vorba de o cantitate substanţială" de material militar.

Mai mult, Teheranul a creat la această bază din apropiere de Bagdad un centru de interceptare a comunicaţiilor. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf a declarat "că nu poate comenta informaţiile apărute în presă" cu privire la acest subiect. 

Pe de alta parte miercuri, premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a exclus posibilitatea formãrii unui guvern naţional de urgenţă care ar facilita ofensiva împotriva insurgenţilor sunniţi.al-Maliki, premier din 2006, este acuzat că a alimentat ascensiunea insurecţiei prin politicile sale favorabile comunităţii şiite.

Alegerile din Libia nu au stârnit interesul alegătorilor și au fost marcate de un asasinat (Le Monde)

Salwa Bougaighis, avocat și militant pentru drepturile omului a fost împușcată ieri la Benghazi, în estul Libiei. Feminista liberală a fost ucisă de bărbați care purtau uniforme militare și cagule. Aceștia au atacat-o în propria sa casă- a declarat un oficial libian pentru Le Monde.

Potrivit martorilor femeia a ajuns la spital cu răni grave din cauza cărora, ulterior a decedat. Femeia participase la revoluția din 2011 care a dus la îndepărtarea regimului lui Muammar Kadhafi.

Fost membru al Consiliului Național de Tranziție, Salwa Bougaighis era vice-președintele unui comitet de pregătire pentru dialog național în Libia. Crima intervine în contextul în care alegerile legislative, considerate cruciale pentru viitorul țării, au reușit să aducă la urne puțini votanți. Lipsa de entuziasm e tradusă de cifre: din cei 1,5 alegători înscriși doar 630 de mii s-au prezentat la urne. Numărul libienilor cu drept de vot ajunge la 3, 4 milioane.

Scandalul interceptărilor ilegale a amenintat scaunul premierului Donald Tusk dar nu l-a daramat (BBC)

Presa  analizează modul îcare Guvernul polonez a supraviețuit unui vot de încredere, cerut de premierul Donald Tusk, în urma publicării înregistrării unei conversaţii între oficiali de rang înalt - care a provocat îndemnuri la demisia Cabinetului de centru-dreapta pe care-l conduce.

Într-o înregistrare ilegală, realizată anul trecut, şi dată publicităţii, duminică, de publicaţia „Wprost“, ministrul de interne polonez incerca să-l convingă pe guvernatorul Marek Belka să susţină politica bugetară a Executivului, cel din urmă cerând în schimb demisia ministrului de Finanţe. Ulterior, acesta a părăsit funcţia în urma unei remanieri guvernamentale.
În urma acestor dezvăluiri, interpretate ca trafic de influenţă de către opoziţie, şeful partidului conservator PiS Jaroslaw Kaczynski a cerut demisia Guvernului Tusk.

Presa poloneză şi unii politicieni au sugerat că înregistrarea secretă ar putea sa fi fost efectuată de către serviciile secrete ruse, cu scopul de a destabiliza Polonia, pe fondul crizei ruso-ucrainene. Parchetul a anunţat miercuri că l-a inculpat pentru "interceptări ilegale" pe managerul unui restaurant în care s-a purtat conversaţia.