Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


NSA, mână în mână cu europenii (Spiegel)

photo-1373038962532-1-0.jpg

sursa foto: france24.com

Serviciile secrete germane ştiau foarte bine ce fac americanii atât la ei acasă, cât mai ales în afara graniţelor SUA cu deja faimosul program PRISM. Analistul NSA, Edward Snowden, care a pornit scandalul mondial, spune într-un interviu pentru Spiegel că spionii americani erau mână în mână cu nemţii, dar şi cu britanicii.

Edward Snowden a şocat lumea întreagă cu dezvăluirile privind programul american de spionare a comunicaţiilor digitale din întreaga lume. Refugiat în no-man’s-land-ul dintr-un aeroport moscovit, fostul analist al NSA îşi dozează informaţia foarte precis şi reuşeşte să ţină cazul în atenţia întregii lumi. De data aceasta, Snowden a avut grijă, de fapt, de europeni – mai precis de cei care iniţial au reacţionat ca nişte domnişoare fluierate de muncitori pe şantier, dar care apoi erau suspect de reţinuţi. Acum ne explicăm şi de ce: Snowden descrie faptul că NSA are pentru cooperarea cu agenţii străine un departament separat care dincolo de treaba cu informaţiile are grijă de un aspect foarte important. Are grijă să protejeze politicienii de orice răspundere în cazul în care se află cum spionează guvernul proprii cetăţeni. Că Europa de Vest şi SUA fac schimb de informaţii nu poate fi o surpriză pentru nimeni, dar că Marea Britanie are primul sistem din lume (denumit Tempora) care stochează TOATE datele de comunicaţii din ţară e o informaţie demnă de luat în seamă.

Brazilia cere explicaţii de la americani pentru supravegherea internetului (BBC News)

Milioane de email-uri şi convorbiri telefonice din Brazilia erau spionate de agenţia americană pentru securitate. Acuzaţiile au fost publicate sâmbătă de un ziar brazilian care a primit informaţiile, de la cine altcineva, decât de la fostul analist NSA Edward Snowden.

Ştirea a fost primită de autorităţile braziliene cu profundă îngrijorare. Ca urmare a dezvăluirilor din presă, preşedintele Dilma Roussef a convocat o reuniune de urgenţă cu mai mulţi miniştri din subordinea sa. Şeful diplomaţiei braziliene a anunţat că va cere ONU să lucreze la metode de prevenire a unor asemenea abuzuri pe viitor. Conform informaţiilor publicate de presă, Brazilia reprezintă una din ţintele predilecte ale autorităţilor americane. Nimeni nu contestă bunele relaţii dintre cele două state, dar având în vedere că majoritatea comunicaţiilor internaţionale din Brazilia trece prin conducte americane, NSA nu a mai aşteptat invitaţie. Dezvăluirea aceasta vine într-un context dificil al relaţiilor dintre Washington şi America Latină în care Venezuela şi Nicaragua au decis să-i acorde azil lui Edward Snowden în cazul în care acesta reuşeşte să ajungă peste ocean.

Intransigenţa salafiştilor ameninţă tranziţia din Egipt (Le Figaro)

Mohamed El Baradei trebuia să devină noul premier al Egiptului, dar nominalizarea sa a fost blocată de opoziţia partidului salafist al-Nour.

Manifestanţii din piaţa Tahrir jubila când armata anunţa detronarea preşedintelui Mohamed Morsi. Nici occidentalii nu vărsau lacrimi pentru că de la putere erau izgoniţi islamiştii care vroiau să guverneze ţara pe baza legii islamice. Numai că, de la bun început, Occidentul atrăgea atenţia că fără islamişti nu va avea loc nicio tranziţie în Egipt. Şi câtă dreptate a avut a arătat încercarea noului preşedinte interimar de a-l numi pe Mohamed El Baradei în funcţia de premier care s-a împiedicat în opoziţia radicalilor religioşi salafişti. Sâmbătă, bâlbâiala de la Cairo era maximă: Adli Mansour îl anunţa pe fostul preşedinte al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică în fruntea guvernului de tranziţie doar pentru a retrage nominalizarea în scurt timp. Duminică, şeful statului mai făcea un anunţ cum că ar prefera un tehnocrat în fruntea guvernului. E vorba despre Ziad Bahaa el-din care a condus mai multe agenţii economice ale statului egiptean. El l-ar avea pe el Baradei drept adjunct. Rămâne de văzut cât va rezista şi această variantă anunţată azi noapte târziu.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu