Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La Kiev dezamăgirea este mare în rândul activiștilor Maidan (Le Monde)

Ziarul francez publică un reportaj în care descrie dezamăgirea cu care se confruntă protestatarii de pe Euromaidan la peste jumătate de an de la începutul protestelor care au dus la schimbarea puterii de la Kiev.

Corupția din sistem și anexarea Crimeei de către Rusia sunt principalele nemulțumiri ale celor care au petrecut, în unele cazuri, luni întregi la protestele violente din centrul Kievului.

Nemulțumirea protestatarilor este legată și de prezența trupelor ruse pe teritoriul Ucrainei, trupe care - după cum a declarat  președintele Petro Porosenko într-un interviu pentru CNN - trebuie să se retragă pentru a evita un adevărat război. Președintele ucrainean a subliniat în același interviu că liderii separatişti din estul Ucrainei au făcut parte din serviciile secrete ruse, menționând că negocierile cu insurgenţii proruşi vor continua și azi. De altfel preşedintele ucrainean declară că este pregătit să colaboreze cu "oricine", inclusiv cu autorităţile de la Moscova, pentru a contribui la instaurarea păcii în Ucraina. De asemenea, el a reiterat că peninsula Crimeea aparţine Ucrainei şi "întreaga lume a confirmat" acest fapt.

Presa rusă critică dur semnarea Acordului de Asociere între UE şi Republica Moldova. Unele publicaţii apreciaza că acest acord este, de fapt, o "acceptare benevolă a sclaviei" şi "nu este susţinut de majoritatea" cetăţenilor moldoveni (TRUD)

Ziarul rus Trud comentează pe un ton pesimist că "după semnarea Acordului de Asociere, mulţi migranţi moldoveni îşi vor pierde dreptul de şedere în Rusia, fapt ce va afecta grav economia Republicii Moldova". "Despre integrarea europeană se vorbeşte ca despre un mort:, de bine sau nimic. În acest caz, este vorba de o poţiune magică vândută în locuri obscure", scrie Trud.

Si agenţia rusă RIA Novosti notează riscurile economice ale semnării Acordului de Asociere şi subliniază că acest acord va fi încheiat "împotriva voinţei majorităţii".

Potrivit agenţiei, "mai multe sondaje de opinie arată că peste 50 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova nu susţin politica proeuropeană a autorităţilor de la Chişinău", din cauza riscurilor de ordin economic şi social. RIA Novosti menţionează şi poziţia Găgăuziei, afirmând că, "în februarie, în această regiune autonomă a avut loc un referendum în cadrul căruia 98 la sută dintre locuitori au pledat pentru apropierea de Rusia".

În SUA Barack Obama a cerut Congresului american 500 de milioane de dolari pentru a forma şi dota" opoziţia moderată armată din Siria. O mișcare ce crește masiv implicarea Statelor Unite în războiul din Siria (Washington Post)

Suma cerută de președintele american se înscrie într-un pachet care prevede un buget de 1 miliard si jumatate de dolari pentru o "Iniţiativă de stabiliare regională", în scopul susţinerii opoziţiei şi vecinilor Siriei -Iordania, Liban, Turcia si Irak, pentru a face faţă consecinţelor pe care le are războiul civil din Siria pe teritoriul lor.

"Aceste fonduri îi vor ajuta pe sirieni să se apere, să stabilizeze zonele aflate sub controlul opoziției, să faciliteze furnizarea serviciilor esenţiale, să contracareze ameninţările teroriste şi să faciliteze condiţiile unei reglementări negociate", a pledat Preşedinţia americană, exprimându-şi, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu influenţa extremiştilor sunniţi din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) în Siria şi în Irak. În mod oficial, sprijinul Statelor Unite acordat rebelilor sirieni a fost diminuat de la declanşarea conflictului, în martie 2011 chiar dacă CIA participă în cadrul unui program secret la formarea militară a rebelilor moderaţi în Iordania.