Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Financial Times: preşedintele ucrainean ordonă armatei să atace militanţii proruşi

prorus.jpg

Militant prorus la Doneţk

Liderul de la Kiev, care se află sub o presiune tot mai mare pe plan intern să intervină şi să zdrobească rebeliunea, a invocat încălcarea repetată a armistiţiului în provinciile din est. Şi, deşi teoretic Rusia ar fi făcut câteva concesii, liderul de la Kiev a vorbit, în discursul său televizat de la miezul nopţii, şi de eşecul negocierilor cu preşedintele rus.

Aceste desfăşurări destul de dramatice survin, comentează Financial TImes, la doar câteva ore după ce Moscova a invitat vameşi ucraineni şi observatori internaţionali să patruleze de partea rusă a graniţei cu Ucraina. Se pare însă că a fost o decizie luată în al 11-lea ceas, în speranţa că va convinge Kievul să extindă armistiţiul şi Uniunea Europeană să nu treacă la sancţiuni economice sectoriale.

Liderii europeni avertizaseră că vor urma sancţiuni economice extinse dacă Rusia nu îşi foloseşte influenţa asupra separatiştilor ucraineni şi mai ales dacă nu opreşte fluxul de arme şi mercenari spre Ucraina. Termenul-limită fusese ziua de ieri. Decizia pe cum se va merge mai departe va fi luată în această dimineaţă la Bruxelles. Este clar însă că la acest capitol, au existat foarte puţine eforturi din partea Rusiei, comentează Financial Times.

Totuşi, interesant de notat, scrie Financial Times, Poroşenko nu a acuzat direct Rusia sau pe preşedintele Putin. Declaraţia exactă a fost “Din păcate, unica şansă de a implementa planul de pace nu a fost realizată. S-a întâmplat din cauza acţiunilor criminale ale militanţilor.Drumul spre pace s-a dovedit mai dificil decât ne-am fi dorit”.

 

BBC: Moartea celor trei adolescenţi israelieni, un caz cu profunde implicaţii politice

 

 Au fost atacuri în ambele teritorii palestiniene după ce trei adolescenţi isralieni răpiţi în urmă cu două săptămâni au fost găsiţi morţi. Armata statului evreu, Tsahal, a lansat peste 30 de atacuri aeriene în Fâşia Gaza şi un atac terestru în Cisiordania.

Cazul, aşa cum decriptează BBC, reprezintă o tragedie pentru familiile studenţilor israelieni, dar va avea cu siguranţă şi o profundă implicaţie politică. De acum, premierul Netanyahu avertizează că Hamas va plăti. Organizaţia e considerată de unele state drept teroristă, dar guvernează de facto Fâşia Gaza.  

Se pune şi întrebarea cât e de sigur că cei trei au fost ucişi de Hamas. Cel mai probabil aşa s-a întâmplat, dar Israelul nu a adus dovezi clare. Serviciul de securitate Shin Bet confirmă că suspecţii din acest caz sunt Marwan Qawasmeh and Amer Abu Aisheh sunt cei vizaţi de atacurile de ieri (în care casele le-au fost distruse cu explozibil) şi că sunt membri activi ai Hamas. Purtătorul de cuvânt al Hamas a explicat doar că ocupaţia este cea responsabilă de escaladare şi a acuzat la rândul său Israelul că foloseşte această poveste ca să justifice un război asupra palestinienilor.

Potrivit BBC, ministrul de Externe israelian, Avigdor Lieberman, a sugerat că e posibilă o reocupare a Fâşiei Gaza pentru a opri tirul de rachete dinspre această zonă spre Israel. Acelaşi Lieberman a explicat că operaţiunile militare limitate împotriva grupărilor înarmate nu au făcut altceva decât să consolideze forţele Hamas. Cele câteva zeci de atacuri azi noapte au vizat 12 adăposturi ale teroriştilor, unde se fabricau ori se lansau rachetele Hamas către Israel, este ce spune armata israeliană.

 

Le Monde: banca franceză BNP Paribas va plăti o amendă enormă, de 9 miliarde de dolari.

 

La capătul a mai multe luni de negocieri intense cu autorităţile americane, BNP a lăsat armele jos şi a acceptat ieri, în faţa unui tribunal de la New York să pledeze vinovată pentru că a facilitat tranzacţii de miliarde de dolari cu Sudan, Iran şi Cuba în situaţia în care exista un embargou.

A existat această înţelegere, comentează Le Monde, pentru că BNP Paribas trebuia să evite un proces american care s-ar fi dovedit sinucigaş. Oricum, în această afacere care atinge un subiect politic sensibil - securitatea Statelor Unite şi suveranitatea lor economică - autorităţile americane au decis să lovească pe cât de tare au putut. La amendă se adaugă o interdicţie temporară, dar simbolică, la compensaţii în dolari pentru activităţile de comerţ cu petrol şi gaze.

Ar fi putut fi o lovitură şi mai dură, dar la aplanarea tensiunilor a contribuit totuşi intervenţia personală a preşedintelui francez François Hollande şi cea a guvernatorului Băncii Franţei pe lângă Fed.