
Presa internaţională
Microsoft, Outlook, NSA şi mailurile dumneavoastră (Die Welt)
Concret, concernul american ar fi dat NSA posibilitatea de a accesa datele din comunicaţii digitale înainte de lansara noului portal web al serviciului de email Outlook. Microsoft a reacţionat imediat la această informaţie şi a precizat că nu cooperează cu autorităţile decât în cazurile care sunt prevăzute în lege. Nu ar fi vorba despre un acces permanent, ci despre unul punctual în cazuri în care nevoia de securitate o cere. Informaţiile publicate de Guardian se bazează pe un raport intern al NSA dezvăluit de fostul consultant al agenţiei, Edward Snowden. În document se spune aşa: NSA are acces la toate pachetele de date din serviciile Hotmail, Live şi Outlook.com înainte ca ele să fie criptate. Mai mult, Microsoft ar fi facilitat şi accesul FBI la un serviciu de stocare de date online numit SkyDrive. Serviciul Skype ar fi fost conectat la programul PRISM încă de dinaintea preluării de către Microsoft.
Sindicatele braziliene relansează manifestaţiile şi greva generală (Le Monde)
Ziua naţională de luptă – aşa a fost botezată ziua de joi, 11 iulie de către sindicatele din Brazilia. Greve generale au afectat fabrici, porturi, şantiere, transportul, comerţul şi băncile din mai multe regiuni ale Braziliei.
Sindicaliştii au blocat circa 60 de drumuri şi axe importante de transport din 23 de regiuni ale ţării. În ciuda ambuteiajelor şi a spiritelor încinse, majoritatea protestelor s-au desfăşurat fără violenţe. Excepţia a fost Rio de Janeiro. Manifestaţiile pierduseră din amploare odată cu venirea vacanţei şcolare şi universitare. Cu tot apelul sindicatelor însă, numărul celor care au protestat împotriva guvernului brazilian nu s-a apropat nicidecum de cel al manifestanţiilor din iunie. Protestele sindicale au strâns sute sau chiar mii de participanţi în unele oraşe, dar nu au reuşit să mobilizeze masele de salariaţi. Principala cerere a sindicaliştilor a fost demisia ministrului economiei care ar fi principalul responsabil de scăderea drastică a ritmului de creştere din ţară.
SUA cer Egiptului să sisteze arestarea membrilor Frăţiei Musulmane (BBC News)
Washingtonul a lansat un apel către regimul nou instalat la Cairo şi i-a cerut acestuia să oprească arestarea arbitrară a Fraţilor Musulmani şi izolarea sistematică a oricărui grup din societatea egipteană. Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a avertizat şi el cu privire la riscul divizării profunde a ţării.
Vineri sunt aşteptate manifestaţii de proporţii de ambele tabere: oponenţii şi susţinătorii fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi. Acesta a fost debarcat de armată săptămâna trecută. Suporterii lui Morsi manifestează fără întrerupere în apropierea unei barăci militare unde se presupune că Morsi este deţinut de militari. Îngrijorarea SUA şi a ONU a fost provocată de emiterea unor mandate de arestare pe numele liderului Frăţiei Musulmane şi al altor nouă membri de rang înalt ai mişcării. Singura modalitate de reinstaurare a normalităţii în Egipt este asigurarea accesului tuturor la viaţa politică a ţării – declaraţia îi aparţine purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney. El a mai adăugat că arestările arbitrare nu pot fi susţinute de SUA. Un reprezentant al Departamentului de Stat a spus în context că Congresul american monitorizează foarte atent evoluţiile din Egipt în cadrul procesului de prelungire a asistenţei militare acordate autorităţilor de la Cairo. SUA oferă anual miliarde de dolari armatei egiptene.