Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia, stat polițienesc (FAZ)

3643759421.jpg

sursa foto: faz.net

Regimul de la Moscova face pași hotărâți în direcția unei dictaturi. Acuzațiile pentru care a fost condamnat Alexei Navalny sunt o farsă, singura lui vină e cea că se opune lui Putin. Rusia nu este un stat de drept și nici nu va fi sub conducerea actualului președinte.

Poate că Navalny mai este totuși vinovat de una alta, cum ar fi pricepere politică, talent oratoric și capacitate de organizare în acțiuni care reprezintă opoziție la politica lui Vladimir Putin. Politicienii occidentali spun că verdictul de condamnare la cinci ani de închisoare este unul care ridică serioase semne de întrebare apropo de statul de drept din Rusia. Dacă e așa, atunci întrebările nu pot fi decât retorice pentru că Rusia nu este un stat de drept, ci unul polițienesc cu o justiție politizată. Starea de fapt nu se va schimba decât odată cu înlăturarea lui Vladimir Putin de la Kremlin. A trecut un an și jumătate de la contestarea alegerilor parlamentare, iar președintele a arătat că nu cunoaște decât un singur răspuns la opinii diferite de ale lui: reprimarea. Iar faptul că Navalny trebuie închis până la alegerile următoare ne arată un singur lucru, anume cât de priceput pare a fi acesta la politică. Cel puțin așa trebuie să considere Putin...

Găleata de apă rece în capul bețivului (The Guardian)

UE și-a pierdut, în sfârșit, răbdarea cu Israelul în chestiunea coloniilor din teritoriul palestinian, mai precis cu refuzul Ierusalimului de a se conforma legislației internaționale.

Reacțiile oficiale din Israel cuprind toată gama de descrieri, de la cutremur și brutalitate  până la mizerie de nedescris. Când colo, ce a făcut, de fapt, UE? Nimic altceva decât să pună în practică ceea ce spune de ani de zile: faptul că acele colonii din teritoriile ocupate sunt ilegale conform dreptului internațional. Păi și atunci, de ce aceste reacții, nu e ca și cum s-a întâmplat vreo noutate?! Păi nu, numai că UE dădea impresia unui mare bluff vorbind de ani de zile, dar nefăcând nimic. Guvernul israelian nu mai lua în serios nimic venind de la Bruxelles. Doar că iată, vine momentul în care europenii se uită la actualul guvern israelian și spun ceva de genul Stai puțin, asta nu e ploaie, e scuipat! Dincolo de aspectele politice și ideologice, Uniunea are motive practice să fie frustrată de israelieni. Cât să mai stea și să se uite cum proiecte de dezvoltare sustenabilă finanțate din bani europeni sunt demolate sistematic de armata israeliană? Să nu uităm, încă mai e criză prin buzunarele alegătorilor din Europa, așa că Bibi nu se mai poate juca după bunul plac cu banii lor. Și încă ceva: UE reușește să readucă în discuția internațională termenul de Green Line, acea linie de armistițiu care definește granițele din 1967, acel element pe care se bazează întregul concept de soluție cu două state. O graniță de care israelienii uită atunci când le convine, adică mai mereu...

Orașul american Detroit, oficial în faliment (Le Monde)

Joi, 18 iulie, a fost ziua în care s-a jucat ultimul act din agonia lentă a ceea ce odată se numea Motor City și era vârful de lance în producția de autovehicule. Datoria orașului este uriașă: 18,5 miliarde de dolari. Primăria nu o poate stinge, nici statul Michigan, așa că falimentul rămăsese ultima opțiune.

Ultima opțiune pentru ca cetățenii orașului să mai aibă acces la minime servicii publice. Reprezentanții autorităților locale trebuie acum să se așeze la masă cu creditorii orașului și să găsească o soluție. Pe de-o parte e nevoie de o ștergere parțială a datoriilor, pe de altă parte de un plan care să asigure revenirea la baze stabile a finanțelor locale. Sprijin pentru Detroit vine chiar de la Casa Albă care a anunțat că va monitoriza situația îndeaproape și că va oferi orice ajutor va fi nevoie. Mai e nevoie de un pas până acolo: un tribunal trebuie să decidă dacă orașul Detroit poate beneficia de prevederile din legea falimentului la fel ca firmele și persoanele fizice. În ultimii 60 de ani, populația din Detroit s-a înjumătățit, economia a avut mult de suferit în urma crizei din 2008, iar orașul pare să fie în cădere liberă. De exemplu, poliția are nevoie în medie de 58 de minute pentru a ajunge la sursa unui apel de urgență, spre deosebire de 11 minute în restul Americii.