
Presa internaţională
Israelul studiază scenariul unei operațiuni terestre (Le Figaro)
Hamas, în ciuda tuturor loviturilor pe care le primește, nu cedează, ba chiar a reușit să lanseze o rachetă până în apropiere de Haifa, adică la 160 de kilometri de locul lansării. Alte două rachete au căzut în cursul serii aproape de uzina nucleară de la Dimona, în sudul Israelului. Hamas a pus în acest fel în aplicare, scrie Le Figaro, amenințarea că va lovi toate principalele orașe israeliene. ”O țară sub foc”, sloganul folosit de una dintre televiziunile locale, care și-au dat peste cap programele obișnuite, transmițând non-stop informații despre conflict, rezumă cel mai bine starea de spirit a populației.
Aviația israeliană nu a rămas nici ea datoare – a făcut mai mult de 200 de raiduri în Fâșia Gaza și a lovit 550 de ținte. Și în acest caz e vorba de cifre fără precedent. Printre obiectivele lovite sunt rampele de lansare ale rachetelor palestiniene, posturi de comandă ale Brigăzii Ezzedine al-Qassam, ramura militară a Hamas și locuințe ale liderilor mișcării islamiste.
Bilanțul tragic crește de la o oră la alta, anunță serviciile medicale palestiniene – 44 de morți, dintre care 9 copii, și 400 de răniți. Președintele palestinian Mahmoud Abbas, marele rival al Hamas-ului, acuză Israelul de genocid.
”NSA a pus sub supraveghere musulmani americani fără justificare” (Le Monde)
Aceștia sunt avocați, foști angajați ai Casei Albe sau profesori. Punctul lor comun – sunt cetățeni americani, musulmani și au fost puși sub supraveghere de către NSA, Agenția Națională de Securitate din SUA.
The Intercept, un site fondat de un jurnalist pentru a publica dezvăluirile lui Edward Snowden, creionează portretul a cinci persoane ale căror comunicații electronice au fost interceptate pe termen lung, fără a exista o justificare în acest caz.
Niciuna dintre ele cinci persoane, ale căror nume se regăsesc într-o listă de câteva mii, nu era cu adevărat suspectată că s-ar fi implicat în activități teroriste. Numele figurau într-un fișier cu cererile formulate de NSA către un tribunal special și mai ales secret între 2002 și 2008 pentru a obține autorizația de a supraveghea electronic cetățeni americani.
Dezvăluirea vine la puțin timp după un scandal în poliția din New York, care a pus la punct un sistem secret de supraveghere a musulmanilor și lăcașurilor de cult musulmane din cel mai mare oraș american.
Unul dintre cei supravegheați de NSA, scrie Le Monde, este membru al Partidului Republican și a candidat chiar la un post de parlamentar în legislativul statului Virginia. ”Nu înțeleg de ce mi-au fost interceptate corespondența electronică și telefoanele. Am făcut tot ce am putut pentru țara mea. Am fost în Marina militară, am lucrat pentru guvern, am fost un membru activ al comunității în care locuiesc”, povestește Faisall Gill. Ba chiar în timpul administrației lui George Bush a lucrat în departamentul de securitate internă.
Cele cinci persoane puse sub supraveghere de NSA au în comun un istoric de angajament politic în comunitatea arabo-musulmană din Statele Unite, mai scrie Le Monde.
”Obama cere Congresului să acționeaze rapid în chestiunea imigrației” (The Boston Globe)
Ziarul scrie despre problemele iscate de valul de imigranți minori care trec din Mexic în Statele Unite, fără a fi însoțiți de părinți.
Prezent miercuri în Texas, pentru o acțiune de strângere de fonduri, președintele Barack Obama a fost nevoit să stea față în față cu noua problemă socială care tulbură Statele Unite – sosirea a zeci de mii de minori neînsoțiți din țări ale Americii Centrale.
În fața unuia dintre cei mai duri critici ai săi, guvernatorul statului Texas, președintele Barack Obama a declarat că este deschis la toate sugestiile acestuia pentru a găsi o soluție la problema minorilor care trec granița din Mexic, fără părinți sau rude, și a cerut Congresului să fie de acord cu solicitarea sa de alocare de fonduri suplimentare astfel încât o idee sau alta să poată fi aplicată.
Obama a spus că a fost chiar dispus să ia în considerare trimiterea de trupe ale Gărzii Naționale la frontiera cu Mexicul, după cum sugera guvernatorul statului Texas, dar a avertizat că ar fi doar o soluție temporară. El a susținut că dacă guvernatorul și parlamentarii republicani doresc ca problema să fie rezolvată pe termen lung, ar fi nevoite de presiuni asupra Congresului pentru a trece cât mai repede propunerea sa de finanțare suplimentară.
”Coşmarul continuă” (Rio O'Dia, Brazilia)
Presa braziliană comentează ultima partidă de la Campionatul Mondial, după calificarea marii rivale Argentina în finala Cupei Mondiale, a doua zi de la eliminarea Braziliei de la competiţia pe care o găzduieşte.
”Coşmarul continuă! Argentina învinge Olanda la penaltiuri şi merge în finală. După durerea braziliană, bucuria rivalilor. Argentina este în finala Cupei Mondiale şi poate lua titlul pe Maracana. Pe lângă faptul că nu mai pot visa la un al şaselea titlu mondial, brazilienii vor trebuie să traiască posibilitatea reală ca principala rivală să câştige titlul în templul fotbalului”, scrie cotidianul Rio O'Dia.
Sub titlul ”Somos Todos Alemanha!” (Toţi suntem germani!), site-ul cotidianului sportiv Lance! scrie: ”Coşmarul german trăit de milioane de brazilieni ar putea trece în plan secund duminică pentru că Argentina este în finala Cupei Mondiale din Brazilia!”.
”Maracana, la fel ca în 1950, va fi locul deciziei. Lumea va avea călăul german al Braziliei drept campioană sau o selecţionată alb-albastră”, scrie şi site-ul UOL, făcând referindu-se şi la echipa Uruguayului, care a privat Brazilia de titlul mondial în urmă cu 64 de ani.