Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Care sunt capacitățile militare ale Hamas?” (Le Monde)

Țintind cu rachete orașele israeliene Tel Aviv, Ierusalim și chiar Haifa, aflat la 160 de kilometri de Fâșia Gaza, Hamas și celelalte mișcări din enclava palestiniană au arătat puterea lor de a lovi. În conflictele anterioare, nordul Israelului nu fusese atins niciodată de rachete. Le Monde scrie că armata israeliană anunță că numai Hamas ar avea mai mult de 6.000 de rachete, dintre care câteva zeci cu rază lungă de acțiune.

Dacă cele mai multe sunt de fabricație artizanală, deci mai puțin periculoase și precise, militarii israelieni spun că cele mai performante rachete sunt de fabricație iraniană sau au fost aduse din Siria.

Cât privește celelalte mișcări și facțiuni palestiniene din Gaza, militarii israelieni estimează că acestea dispun de alte 3.000 de rachete, multe dintre ele de fabricație siriană.

Mai îngrijorător, scrie Le Monde, e faptul că militanții Hamas și-au dezvoltat capacitatea de a produce rachete în plan local. Acestea sunt asamblate din componente aduse prin contrabandă, prin tunelurile subterane care leagă Fâșia Gaza de Egipt. Instruirea militanților Hamas în domeniul rachetelor ar fi fost făcută de specialiști din Iran și Siria, mai scrie Le Monde.

”Statele Unite sunt gata să negocieze o încetare a focului în Gaza” (BBC Online)

Declarația îi aparține președintelui Statelor Unite ale Americii Barck Obama, care a discutat cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, și i-a spus acestuia că se teme de o escaladare a confruntării dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas.

Deocamdată Israelul nu pare dispus să cedeze, a dat de înțeles Netanyahu, care susține că operațiunile armatei împotriva Hamas se desfășoară conform planurilor și că mai sunt de așteptat și alte acțiuni.

Până la această oră, anunță oficiali palestinieni, mai mult de 90 de locuitori din Gaza au fost omorâți în operațiunile armatei israeliene.

”Statele Unite rămân pregătite să faciliteze încetarea ostilităţilor, inclusiv revenirea la acordul de încetare a focului din noiembrie 2012”, i-a spus Obama lui Netanyahu.

Acordul din 2012, semnat sub medierea fostului secretar de stat american Hillary Clinton şi a Egiptului, a pus capăt unor atacuri aeriene israeliene împotriva mişcării Hamas.

Înțelegem dorinţa Israelului de a se apăra şi că se opune tirurilor de rachete lansate de Hamas şi alţi militanţi din Fâşia Gaza, a spus Obama, dar acest lucru nu trebuie să ducă la amplificarea unui conflict niciodată încheiat.

BBC Online mai scrie și că președinții Franței și cel al Rusiei, Francois Hollande și Vladimir Putin, au făcut apeluri la încetarea focului în Orientul Mijlociu.

”În Ucraina se pregătește bătălia pentru Donețk” (Le Figaro)

Peste tot în jurul acestui oraș, armata ucrainiană înaintează, mobilizată de recucerirea acum câteva zile a Slaviansk-ului, bastion al separațiștilor proruși. Militarii Kiev-ului au lansat joi o ofensivă la numai 30 de kilometri vest de Donețk.

Cu arme și blindate, luptătorii separatiști s-au refugiat și baricadat în orașul cu un milion de locuitori, iar pentru a nu fi luați pe nepregătite, au aruncat în aer câteva poduri în jurul orașului.

Dacă ”bătălia Donețk-ului” începe într-o zi, oamenii ”Francezului” sunt fără îndoială primii care vor muri, scrie Le Figaro. ”Francezul” e un rebel prorus care și-a ales singur această poreclă pentru că, spune el, iubește ”țara Revoluției” și acum se ocupă de organizarea apărării. A primit ordin să asigure apărarea în prima linie, în localitatea Marinka, la numai 20 de kilometri de capitala asediată a regiunii Donbas.

Trebuie să reziste pentru ca luptele să nu ajungă în orașul aglomerat, dar și pentru a păzi o conductă importantă de alimentare cu apă. Deocamdată, le-a spus ”Francezul” reporterilor de la Le Figaro, are mortiere și lansatoare de grenade, dar așteaptă cu nerăbdare să primească și câteva blindate ușoare.   

Până la atacul care va veni din partea armatei ucrainiene, ”Francezul” și oamenii săi se confruntă cu o altfel de amenințare – cea venită din partea sătenilor nemulțumiți că baricada a fost ridicată prea aproape de casele lor.

Deocamdată, scrie Le Figaro, în Donețk, la 30 de kilometri, viața pare a decurge normal. Serviciile municipale funcționează, așa cum fac și fabricile și minele din zonă. Dar populația a fugit în număr mare, străzile sunt pustii și cele mai multe magazine sunt închise.

”Lucrurile ciudate și periculoase cu care unii pasageri încearcă să urce în avioane” (The Independent)

Pe fondul sporirii măsurilor de securitate în domeniul aviatic, ziarul publică o colecție de fotografii făcute de inspectorii de securitate din Statele Unite care arată că în bagajele unor pasageri au fost găsite tuburi de ruj de buze care conțineau de fapt un cuțit, sau aparente telefoane mobile care nu erau altceva decât o trusă universală de instrumente de tăiat și găurit.

Publicarea fotografiilor vine în timp ce experții în securitate au anunțat că organizațiile teroriste au pus la punct noi tipuri de bombe, care pot fi ascunse în telefoanele mobile.

The Independent scrie că nu e tocmai plăcut să te trezești cu bagajele desfăcute în totalitate și fiecare lucru să fie analizat minuțios de agenți de securitate. Nu e cel mai distractiv mod de a petrece minutele de așteptare de dinainte de a te urca în avion, dar a devenit o obligație după anunțul privind intensificarea și sporirea controalelor de securitate pentru zborurile cu destinația Statele Unite.

Pentru a justifica situația, oficialii americani au dat publicității imagini ale unor obiecte care în mod normal nu ar trebui să se afle în bagajul unui călător cu avionul. Printre acestea, săbii, cuțite, un batarang – adică o lamă ascuțită, în formă de liliac, folosită de luptătorii din Oceania, dar și un iPhone, care, în loc de procesor și memorie, are un cuțit și un clește.

În plus, inspectorii de securitate au găsit în bagajele unor călători care plecau spre Statele Unite zeci de kilograme de artificii, dar și două pumnale, deghizate într-un banal pieptene.