Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Politicienii americani justifică avertizările teroriste (Spiegel)

America își sporește măsurile de securitate și ține închise 19 ambasade din Orientul Mijlociu Africa de Nord și Asia de Sudest. Motivul ar fi o serie de atentate planificate de rețeaua teroristă Al Qaida. E însă asta o strategie de a distrage atenția de la afacerea NSA? 

SUA n-au rămas singure în acest demers. Germania, Marea Britanie și Franța și-au închis temporar ambasada din Yemen. Motivul? Serviciile secrete americane ar fi interceptat convorbiri ale teroriștilor Al Quaida în care erau pomenite atentate asupra reprezentanțelor diplomatice ale SUA. În context, mai mulți congressmeni au ieșit la rampă zilele trecute și au vorbit despre cea mai serioasă amenințare la adresa Americii de la 11 septembrie 2001 încoace, așa cum a fost ea descrisă de Saxby Chambliss, vicepreședintele republican al comisiei pentru controlul serviciilor secrete. Nu numai acesta s-a folosit de ocazie pentru a lăuda munca Agenției Naționale de Securitate (NSA) căreia i s-ar datora aceste interceptări.

Republicani și democrați s-au grăbit să arate lumii, dar mai ales americanilor, cât de important este ca NSA să poată deconspira planurile teroriștilor. E o metodă eficientă de a spăla imaginea șifonată a celui mai puternic serviciu secret al lumii după dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fostul analist al agenției, despre dimensiunea mondială a spionajului electronic. Cu toate astea, un senator democrat a subliniat că nu există nicio dovadă a faptului că descoperirea s-ar fi făcut cu ajutorul uriașei baze de date din comunicații pe care NSA o strânge cu atâta efort. Parlamentarul e de părere că, mai degrabă, măsurile de securitate fără precedent au legătură cu atentatul de anul trecut din Libia în care și-au pierdut viața patru membri ai corpului diplomatic american.

Israelul extinde subvențiile pentru colonii (BBC News)

Guvernul de la Ierusalim a decis să subvenționeze mai multe colonii evreiești din teritoriile palestiniene pe care el însuși le considera ilegale până nu demult. În ultimul an, trei din 91 de colonii desemnate drept zone prioritare de dezvoltare au fost legalizate, conform unui raport independent.

Oficial, guvernul israelian  justifică măsura cu ce altceva decât rațiuni de securitate. De cealaltă parte, oficialii palestinieni spun că măsura va avea un impact destructiv asupra negocierilor directe de pace care abia au fost reluate săptămâna trecută după o pauză de trei ani. Motivul înghețării discuțiilor directe era atunci legat bineînțeles de... coloniile israeliene din Cisiordania. Colonii care sunt peste o sută la număr, care găzduiesc circa jumătate de milion de israelieni în teritoriile palestiniene și care sunt declarate ilegale conform legislației internaționale.

Se pare însă că extinderea listei de colonii care au nevoie de subvenții nu a întrunit nici măcar sprijinul întregului cabinet israelian. Ministrul mediului a votat împotrivă spunând presei că decizia este în totală contradicție cu eforturile de pace cu palestinienii. Negociatorul șef israelian și ministru al justiției s-a abținut de la vot. În total, patru miniștri israelieni s-au abținut sau au votat împotriva extinderii planului de subvenții.

Dialogul de pe picior de egalitate (Le Monde)

Noul președinte iranian a fost învestit în funcție sâmbătă, iar duminică a avut de ținut deja primul său discurs în fața Parlamentului de la Teheran. În alocuțiune, Hassan Rohani a subliniat că sancțiunile impuse țării sale de comunitatea internațională nu reprezintă o soluție.

Doar un dialog de pe picior de egalitate ar putea contribui la detensionarea situației. Transparența este cheia încrederii reciproce, dar ea nu poate fi o stradă cu sens unic, a spus Rohani în fața legiuitorilor care a adăugat că țara sa nu a căutat niciodată să fie în război cu lumea. Ba mai mult, Iranul ar reprezenta un pilon de stabilitate în întregul Orient Mijlociu care nu intervine în treburile niciunui stat și care nu caută să schimbe frontierele niciunei țări.

Printre promisiunile făcute de Hassan Rohani se numără datoria de a proteja religia oficială a Iranului. Cabinetul său e format din așa ziși tehnocrați, majoritatea au mai fost demnitari ai statului sub conducerea foștilor președinți Hashemi Rafsandjani și Mohamad Khatami. Votul de încredere pentru Guvern va avea loc săptămâna aceasta.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu