Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noii războinici reci (Spiegel)

obama-putin1-2592981b.jpg

sursa foto: telegraph.co.uk

Barack Obama a anulat o întâlnire planificată cu președintele rus Vladimir Putin. Pretextul este scandalul din jurul lui Edward Snowden, fost analist NSA, care a primit azil temporar în Rusia după ce a dezvăluit secretele spionajului digital american. În spatele acestui anunț se află însă mai multe motive.

Suedia poate începe sărbătoarea. Președintele american se va afla la Stockholm în zilele de 4 și 5 septembrie pentru că țara este un “prieten și partener apropiat al Americii”. În acele zile, Barack Obama trebuia să fie la Moscova pentru a pleca apoi la summitul G20 de la Sankt Petersburg. Este prima dată de la căderea URSS când un președinte american anulează o întâlnire bilaterală cu un șef de stat rus și un nou pas către răcirea totală a relațiilor dintre cele două superputeri ale lumii.

Dincolo de pretextul oferit de azilul lui Edward Snowden, lista de motive pentru care Obama a anulat reuniunea este destul de lungă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a explicat în declarația sa că, în mandatul de președinte al lui Dmitri Medvedev, lucrurile mergeau cu totul altfel. Jay Carney amintește de progresele din negocierile de dezarmare nucleară, de cooperarea bună în probleme precum Afganistanul, Iranul sau Coreea de Nord. Odată cu reinstalarea lui Vladimir Putin la Kremlin, dosarele acestea nu au mai progresat deloc. Pe termen scurt, răcirea relațiilor dintre Washington și Moscova s-ar putea chiar să le folosească celor doi șefi de stat pe plan intern, în termeni de susținere politică. Pe termen lung însă, lumea întreagă are o problemă. Speranțele multora se bazau pe acest ReStart al relațiilor ruso-americane pentru a rezolva multe probleme la nivel internațional. Iar noul război rece înseamnă pur și simplu o șansă pierdută.

SUA și UE cer rezolvarea crizei periculoase din Egipt (BBC News)

Guvernul interimar egiptean a anunțat că eforturile de mediere internațională au eșuat. De partea lor, diplomații occidentali au atras atenția că blocajul periculos în care se află țara trebuie depășit.

Responsabilitatea majoră o poartă noul guvern interimar de la Cairo, spun într-o declarație comună șefii diplomațiilor americană și europeană. Dar guvernul are, deocamdată, un singur plan: acela de a dispersa protestele susținătorilor președintelui demis Mohamed Morsi. Încercări de a relansa procesul de negociere politică între cele două tabere au existat destule din trei iulie încoace, când Morsi a fost detronat și arestat de armată. SUA, UE, Qatar-ul și Emiratele Arabe Unite au trimis emisari la Cairo pentru a media o soluție la criza din Egipt. Ieri, biroul președintelui interimar Adly Mansour a anunțat că faza eforturilor diplomatice s-a încheiat. În opinia președintelui, Frăția Musulmană este responsabilă de eșecul discuțiilor. Secretarul de stat american John Kerry și șefa diplomației europene Catherine Ashton au apreciat în declarația lor comună faptul că noi violențe au fost evitate în Egipt, dar critică guvernul interimar pentru lipsa acțiunilor de reclădire a încrederii în autoritățile statului. Între timp, protestatarii din apropiere de Universitatea Cairo și din piața moscheii Rabaa al-Adawia au întărit baricadele în așteptarea intervenției forțelor de ordine. Ministrul de interne a declarat în repetate rânduri că decizia de a dispersa aceste proteste este finală și ireversibilă.

De ce se teme Occidentul de Yemen? (Le Figaro)

SUA decid să închidă ambasade, unele state occidentale la fel. Întreaga lume este în alertă antiteroristă, știrile sunt pline de informații din această țară situată în sudul peninsulei arabe. Totul pentru că există indicii că se întâmplă ceva în Yemen.

O țară săracă, o populație de 24 de milioane de locuitori, situată între Marea Roșie și Oceanul Indian. Yemenul este văzut drept veriga slabă a lumii arabe, în permanent pericol de a provoca o criză mondială. Societatea yemenită este profund divizată. Guvernul central este unul din cele mai neputincioase din lume după detronarea fostului președinte Ali Abdullah Saleh. Țara așteaptă o nouă Constituție de la guvernul de uniune națională, dar instituțiile statului sunt departe de orice noțiune de autoritate. Rețeta este perfectă pentru dezvoltarea celui mai periculos braț al rețelei teroriste Al Qaida. Din 2009 încoace, când teroriștii au fost alungați de armata saudită, terenul de retragere a fost în mod firesc Yemenul. La scurt timp după acea operațiune a și fost anunțată, de altfel, formarea grupării Al Qaida din Peninsula Arabă. A fost un fel de întoarcere la rădăcini dacă ne gândim că Osama bin Laden era fiul unui imigrant yemenit stabilit în Arabia Saudită. Din 2009, cel puțin trei tentative de atentate de proporții au fost dejucate în lume sau au eșuat să își atingă ținta, dar toate erau planificate de Al Qaida din Yemen. Acesta este și motivul pentru care SUA efectuează raiduri aeriene cu drone fără pilot atât de des în zonă. 

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu