Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine vrea pace trebuie să învingă terorismul (Die Welt)

Războiul din Gaza durează deja de 23 de zile. Victime sunt extrem de multe. Dar pentru a ajunge la o încetare a violențelor, Hamas nu mai trebuie să fie capabilă de a pregăti următorul război.
Alte titluri astazi: Obama anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei în concordanță cu UE (Washington Post) si Mii de arme americane, pierdute în Afganistan (Le Figaro)

Cât de mult are voie să dureze un război? Operațiunea militară israeliană „Protective Edge” a depășit-o deja pe cea din 2008 care durase 22 de zile și fusese, până atunci, cea mai lungă operațiune israeliană în Gaza. Numai în noaptea de luni spre marți și-au pierdut viața 100 de oameni în luptele dintre Israel și Hamas, iar în total numărul victimelor depășește 1100. Conform informațiilor venite de la societatea civilă israeliană, numai în cazul unei treimi dintre victime se poate afirma cu siguranță că erau luptători. Despre o altă treime nu se poate spune cu siguranță nimic, iar a treia ar fi cu siguranță civili. Pentru că orice victimă este una care nu trebuia să fie, nimeni nu poate spune cât are voie să dureze un război. Dar, oricât de dureros ar fi enunțul următor, un război își găsește o justificare dacă menirea lui este să prevină alte violențe și alte victime pe viitor.

Conflictul din Gaza e unul care reizbucnește periodic. Din 2008 încoace, se pare că Hamas a investit toate resursele sale în pregătirea acestei confruntări cu Israelul. E vorba de bani veniți de la donatorii internaționali, de stocuri rachete și de rețele de tuneluri. Cu alte cuvinte, dacă organizația extremistă va fi slăbită decisiv, atunci există o șansă ca violențele să nu se mai repete. Contextul e unul favorabil pentru că Hamas nu a fost niciodată mai izolată decât în prezent. Finanțatorii din Iran și Siria sunt tăiați de pe listă din cauza solidarizării Hamas cu insurgența împotriva lui Bashar al Assad. Singurii susținători ai militanților palestinieni mai sunt Turcia și micul, dar bogatul emirat Qatar. Acesta din urmă e sub presiune internațională din cauza susținerii acordate milițiilor islamiste care au scăpat de sub control din Libia până în Irak. Dintotdeauna, Hamas a existat datorită sponsorilor internaționali, nu datorită susținerii populației. Dacă Netanyahu va reuși să marginalizeze organizația, atunci are o șansă să aibă pace. Dar atunci răspunderea sa pentru menținerea acestei păci și pentru un viitor prosper al palestinienilor va fi și mai mare.

Obama anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei în concordanță cu UE (Washington Post)

UE a reușit ieri să depășească luni de zile de divergențe și să impună sancțiuni dure împotriva economiei rusești care includ un embargo militar și limitarea accesului la piețele de capital pentru băncile de stat din Federație. Anunțul european a fost urmat de o reacție imediată de la Washington.

Președintele Barack Obama a ieșit la rampă cu anunțul unor noi sancțiuni americane. Printre altele e vorba despre extinderea listei de companii din domeniul apărării și din sectorul financiar care au interdicții la derularea de afaceri cu SUA. Atât UE, cât și America au interzis temporar exportul de tehnologie pentru industria petrolieră și cea a gazelor de șist. Combinația sancțiunilor europene și americane va avea un impact și mai mare asupra Moscovei, a spus Obama pe peluza Casei Albe, care a subliniat că nu s-ar fi ajuns aici dacă Vladimir Putin nu ar fi continuat să sprijine separatiștii din estul Ucrainei. „Există în continuare o opțiune mai bună”, a asigurat președintele american amintind că Rusiei i se cere retragerea trupelor sale de la frontiera cu Ucraina și sprijinul în găsirea unei soluții negociate la conflictul separatist.

În acest moment, UE a ajuns la nivel de paritate în ceea ce privește sancțiunile impuse Federației Ruse. Multe state europene se opuseseră trecerii la „nivelul al treilea”, dar doborârea zborului MH17 în Ucraina a schimbat complet regulile jocului. Și mai există un factor: schimbarea atitudinii germane pentru că, la urma urmei, Berlinul este cel care va avea cel mai mult de suferit din punct de vedere economic având în vedere legăturile de afaceri cu Federația Rusă.

Mii de arme americane, pierdute în Afganistan (Le Figaro)

Într-un raport elaborat de inspectorul general american pentru reconstrucția Afganistanului se găsește o concluzie înfricoșătoare: 200.000 de arme livrate de americani forțelor de securitate locale nu sunt de găsit. Motivul: contabilitate defectuoasă.

E vorba despre puști automate Kalashnikov, puști mitralieră și lansatoare de grenade. 200.000 de bucăți ceea ce reprezintă peste 40% din armele ușoare livrate de americani forțelor afgane în ultimul deceniu. În total, SUA au furnizat Afganistanului 747.000 de arme în valoare de aproximativ 466 milioane euro în ultimii 10 ani. Mai grav e că nu este prima dată când se constată pierderea din gestiune a unor arme americane în Afganistan. Un raport din 2009 arăta Congresului american fix aceeași problemă. Măsurile adoptate atunci, cauzate și de un scandal de presă în care NY Times scria despre muniția americană capturată de la insurgenți, s-au dovedit insuficiente. Sistemul de gestiune folosește două baze de date, dar se pare că ele nu sunt sincronizate între ele.

Situația arată și mai rău de partea afgană. În depozitele de arme controlate de guvernul de la Kabul este imposibil să găsești o armă livrată de americani – aceasta este concluzia mai multor inspecții. Într-unul din depozitele vizitate de inspectorii americani, 10% din totalul armelor lipsea. Gestiunea lor se face pe hârtie, iar grijile comunității internaționale ar trebui să crească dacă ne gândim că forțele afgane de securitate își vor reduce numărul de la 352.000 la 228.000 până în 2017.

Raportul inspectorului general John Sopko mai arată că ar fi fost livrate afganilor circa 112.000 de arme mai mult decât era neapărat necesar. Acestea urmau să înlocuiască echipamente care nu corespundeau standardelor NATO, dar nimeni nu s-a ocupat să controleze că armamentul depășit este cu adevărat distrus.