Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu, Franța nu a revizuit (încă) prognoza de creștere (L’Express)

Ministrul Economiei și Finanțelor, Pierre Moscovici, a dezmințit cu tărie propriile spuse dintr-un interviu acordat cotidianului Nice Matin și publicat sâmbătă. În acea discuție, Moscovici afirmase că creșterea economică de anul acesta din Franța se va situa între -0,1% și 0.1%, o afirmație ce contrazice fostele previziuni ale Exeutivului de la Paris.

Sâmbătă spunea asta ministrul francez, duminică, tot el se grăbea să dezmintă cele spuse zicând că ar fi fost înțeles greșit de către jurnaliștii de la Nice Matin. După ce afirmase că guvernul său cunoaște tendințele foarte bine, Pierre Moscovici a găsit un țap ispășitor pentru declarația care, pentru scurtă vreme, a băgat Franța și, probabil, mai multe cancelarii occidentale în sperieți: să fie institutul de statistică, acesta are o convenție de exprimare a datelor care l-ar fi obligat pe ministrul economiei să plaseze creșterea economică într-un interval. Ciudat, din moment ce previziunile anterioare (revizuite de altfel deja pe parcursul mandatului Hollande) nu sunt exprimate în intervale statistice, ci la un nivel cât se poate de concret. Dacă e să-i dăm crezare lui Pierre Moscovici, francezii pot dormi liniștiți – economia lor va crește cu strașnicul 0,1% promis de administrație. Totuși, detaliile finale vor fi știute în 25 septembrie, cînd Guvernul va prezenta legea finanțelor publice care include și bugetul pentru 2014. Moscovici dă asigurări că nu vor exista noi taxe și impozite în acel document. Și atunci, de unde va recupera statul francez deficitul de 59,3 miliarde de Euro pe care îl avea în luna iunie? Și mai bine s-ar întreba însă ministrul Moscovici de ce cheltuiește, de fapt, atât de mult?

Perspectiva unui război religios în Irak (Le Point)

Țara a cunoscut cel mai sângeros Ramadan din 2008 încoace. Peste 800 de persoane au fost ucise în atentate. Numai ultima serie de atacuri teroriste a luat viața a 74 de persoane în zilele ce marcau sfârșitul sărbătorii islamice.

Dacă nu era deja evident, atunci poate este acum. Guvernul irakian nu este capabil să asigure securitatea în țara sa. Comunitatea internațională a condamnat atentatele din ultima lună, premierul Nuri al-Maliki tace mâlc. Nici măcar gestul unei condamnări verbale, de ochii lumii, nu a putut să-l facă. În capitala lui al-Maliki, insurgenții au reușit să coordoneze o serie de 11 explozii de mașini capcană care au făcut 47 de victime. Oamenii nu mai au încredere în niciun politician, cu atât mai puțin în premier pe care îl acuză că nu are altă grijă decât să-și trimită copiii în străinătate. Mulți nu mai vor să voteze pentru nimeni niciodată. Reacția e poate de înțeles având în vedere că măsurile pe care guvernul le ia după fiecare atac terorist nu afectează decât populația civilă a țării. În plus, minoritatea sunită din Irak  se simte victimizată de majoritatea șiită, iar furia acesteia este un catalizator pentru violențe, susțin analiștii internaționali. Executivul în majoritate șiit a făcut câteva concesii minorității sunite, dar nu reușește să rezolve problema de fond.

Viză pentru Rusia (BBC News)

Lon Snowden, tatăl fostului consultant al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA Edward Snowden, a anunţat duminică faptul că a obţinut o viză pentru a-şi vizita 'foarte curând' fiul, refugiat în Rusia.

'Avem vize (pentru Rusia), avem o dată pe care nu o vom dezvălui, din cauza acestei frenezii', a anunţat avocatul familiei Snowden, Bruce Fein, într-un interviu pentru postul de televiziune american ABC. 'Intenţionăm sa-l vedem pe Edward foarte curând şi să-i găsim avocaţi specializaţi în acuzaţii de spionaj', a adăugat acesta. Fostul consultant al NSA, care a dezvăluit amploarea supravegherii electronice americane în întreaga lume, a obţinut la începutul lunii august o viză de un an în Rusia, după ce a petrecut mai mult de o lună în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo. 'Am vorbit cu avocatul său rus, care ne-a zis că Edward Snowden se află în siguranţă', a declarat Lon Snowden în cadrul aceluiaşi interviu, precizând că nu a avut niciun contact direct cu fiul său. 'Este epuizat, normal. Are nevoie de timp pentru a se recupera şi pentru a reflecta la următorul pas', a adăugat acesta. 'Ca tată, mi-ar plăcea să revină acasă, cu condiţia să aibă dreptul, ca şi cetăţean american, la aplicarea corectă a justiţiei', a mai afirmat Lon Snowden. 'Dacă vedeţi declaraţiile unor responsabili din Congres, acestea sunt iresponsabile şi în totală contradicţie cu sistemul nostru judiciar', a adăugat acesta, estimând că nu este respectată prezumţia de nevinovăţie.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu