Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Creşte valul de indignare internaţională la adresa Israelului

gaza.jpg

Guvernul israelian insistă că atacul nu a fost asupra şcolii, ci în imediata vecinătate

Condamnările se înmulţesc după ce Israelul a lovit a treia şcoală ONU. Preşedintele francez François Hollande a apreciat aseară ca “inadmisibil” bombardamentul care a lăsat în urmă zece morţi şi cel puţin 30 de răniţi la Rafah. În comunicatul transmis duminică seara, liderul de la Elysée se alătură secretarului general ONU în a cere ca responsabilii de această încălcare a dreptului internaţional să răspundă pentru actele lor.

Şcoala, gestionată de biroul ONU pentru refugiaţi fusese transformată la începutul conflictului în centru de primire pentru refugiaţi şi 3.000 de persoane au venit acolo să se adăpostească. Jurnaliştii de la faţa locului descriu scene de haos, cu personalul medical descurcându-se cum putea să evacueze răniţii printre locuitorii care fugeau cu copiii în braţe. Ieri seară, Israelul a recunoscut că a tras în apropierea acestui sector. Armata ar fi vizat trei terorişti din Jihadul Islamic care circulau pe motocicletă în apropierea şcolii. Premierul Benjamin Netanyahu a explicat şi el că Israelul nu îşi îndreaptă focul spre civili şi că regretă orice atac care a lovit neintenţionat civilii.

Ban Ki-moon a apreciat însă că e “un scandal din punct de vedere moral şi un act criminal”, deşi, important de subliniat, nu a atribuit explicit responsabilitatea atacului de la Rafah asupra unei tabere anume. El a spus totuşi că armata israeliană a fost informată în repetate rânduri în privinţa locurilor unde se găsesc refugiile ONU. Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeline, unele trupe vor începe să fie retrase din Fâşia Gaza.

Irish Examiner scrie că Irlanda trebuie să dea palestinienilor o voce

Cotidianul irlandez comentează că ţara a greşit săptămâna trecută când s-a abţinut la votul Consiliului ONU pentru drepturile omului.

Atunci se decidea anchetarea ofensivei militare a Israelului în Gaza. A nu folosi votul în acest caz a fost o greşeală, apreciază cotidianul liberal. De teamă să nu pară antisemită, lumea nu e pregătită să îi acuze de ceva greşit pe israelieni. Însă religia este irelevantă în caz de atrocitate. Iar adevăratul iudaism predică omenia. Suntem o voce mică pe scena internaţională, dar trebuie să ne folosim votul ca să îi ajutăm pe palestinieni să se întoarcă acasă.

 

Süddeutsche Zeitung: Germania renunţă la un amplu proiect de echipare militară a ruşilor.

 

E vorba de un contract încheiat între grupul de apărare Rheinmetall şi statul rus. Ziarul german se sprijină în aceste dezvăluiri pe un document scris pe care l-a văzut. Ce reiese din acest document? Că ministrul Economiei, totodată vicecancelar,  Sigmar Gabriel, “şi-a retras autorizarea pentru proiect”. Şi, ca să fim mai exacţi, e vorba de o tabără de antrenament complet echipată pentru a forma trupele ruse. Centrul ar fi trebuit să antreneze 30.000 de soldaţi pe an undeva în regiunea Volga şi era conceput pentru unităţile de infanterie şi de blindate din Rusia. Un contract de 100 de milioane de euro. Însă în contextul crizei din Ucraina, Sigmar Gabriel a explicat că guvernul german consideră că nu mai poate apăra în niciun fel comerţul de arme cu Rusia.

Mai trebuie spus şi că, din pricina sancţiunilor europene, compania aeriană rusă Dobroliot, aripa lowcost a companiei naţionale Aeroflot, şi-a suspendat zborurile, aşa cum remarcă “Le Monde”. Partenerii săi europeni au anulat contractele de leasing şi de mentenanţă tehnică.

 

În editorialul numit “Naţiune”, Libération face un pas înapoi şi îşi aduce aminte de debutul Primului Război mondial.

 

Pe 3 august, Germania declara război Franţei. Şi astfel, din cauza unui obscur conflict balcanic, marile puteri au aruncat Europa în aer. De atunci datează marile drame ale secolului: milioane de morţil, apoi, a doua conflagraţie, Stalin, Mao, tiranii, demenţa nazistă. Aşa cum a susţinut Jaurès până la capăt, naţionalismul a armat maşinăria infernală. S-a întâmplat din pricina rivalităţii coloniale, a militarismului inuman şi a setei de revanşă a Germaniei, într-un cuvânt boala identitară, răul ce a marcat două secole şi încă face victime. La o sută de ani după, poate că europenii ar face bine să-şi aducă aminte.