Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libération: Hamas cheamă la intransigenţă

hamas.jpg

Hamas a respins prelungirea armistiţiului

Libération scrie că Hamas încearcă să-i mobilizeze pe locuitorii din Gaza chemând la intransigenţă. Nicio concesie în negocierile de la Cairo: acesta a fost cuvântul de ordine al partidului islamist cu câteva ore înainte de finalul armistiţiului de 72 de ore. De altfel, acesta a şi fost încălcat, pentru că două rachete au fost trase în această dimineaţă spre sudul Israelului, după cum remarcă BBC.

“Negociatorii noştri trebuie să fie puternici, nicio retragere”, urlă în portavoci membri ai Hamas la adunările din Gaza, scrie Libération într-un amplu reportaj. “Israelul trebuie să înţeleagă un lucru: combatanţii sunt gata să treacă din nou la ofensivă, nici măcar nu şi-au părăsit poziţiile. Îi susţinem şi vom continua să-i susţinem, chiar şi atunci când conflictul va reîncepe, chiar şi când nu vom mai avea apă, electricitate sau case”, spune Abdallah, un înalt funcţionar din Ministerul Finanţelor din Gaza.

Şi acum e aproape sigur că luptele vor fi reluate din punctul în care au fost lăsate. Două rachete au fost trase deja în această dimineaţă dinspre Gaza spre Israel, iar negocierile începute marţi la Cairo nu au avut niciun rezultat concret, mai ales după ce brigăzile Al Kassem au cerut direct delegaţiei palestiniene să părăsească masa negocierilor.

“Masa negocierilor” e un fel de a spune, pentru că delegaţii israelieni şi palestinieni nici măcar nu s-au întâlnit direct, există un mediator care face drumuri dus -întors între două hoteluri din Cairo unde sunt cazate delegaţiile. Şi dacă Israelul acuză Hamas că a încălcat din nou acordul de încetare a focului, din punctul de vedere al Hamas, Israelul e vinovat pentru că nu acceptă ridicarea blocadei impuse Fâşiei Gaza. În faţa oricărei lipse a vreunui avans diplomatic privind pacea de durată, negociatorii egipteni încercau să obţină măcar o prelungire cu încă trei zile a armistiţiului. Nu s-a întâmplat.

New York Times comentează că Obama a autorizat lovituri aeriene americane în Irak ca să prevină un măcel

Ieri, după mai multe săptămâni în care catastrofa din Irak a tot luat proporţii, a devenit imposibil pentru Statele Unite şi pentru alte state civilizate să mai ignore situaţia. Extremiştii suniţi ameninţă practic cu exterminarea a zeci de mii de membri ai minorităţilor religioase care refuză să se alăture statului fundamentalist islamic pe care vor să-l creeze forţele teroriste.

Statul Islamic a gonit minorităţile din Irak şi din Siria - că e vorba de creştini, minoritatea kurdofonă Yazidi sau alte minorităţi din zonele pe care le controlează - şi le-a dat de ales între a se converti şi a fi măcelăriţi. Există deja informaţii că zeci de civili sunt ucişi din cauza religiei pe care o au. 40.000 dintre ei s-au refugiat pe muntele Sinjar din nordul Irakului şi suferă de căldură şi sete. Aşadar, nu trebuie să ne mire că Statele Unite au decis să arunce din avioane pachete cu alimente. Nu trebuie să ne mire nici că preşedintele Obama vrea lovituri aeriene atent îndreptate spre obiective ale Statului Islamic. Precauţia îi impune liderului de la Casa Albă să-şi menţină angajamentul de a nu mai trimite trupe la sol în Irak, dar asistenţa umanitară e de neocolit.

Mai e o problemă de proporţii: avansul jihadiştilor spre zonele controlate de kurzi. Kurzii au fost aliaţi vitali ai Americii în conflictul ce a dus la răsturnarea regimului lui Saddam Hussein. Continuă să aibă legături strânse cu guvernul de la Washignton şi ar fi o lovitură groaznică dacă regiunea semiautonomă, stabilă politic şi bogată în petrol ar cădea în mâinile fundamentaliştilor islamici.

 

 Le Pays: Virusul Ebola zguduie valorile culturale ale Africii

 

Cotidianul din Burkina Faso scrie că tragedia declanşată de febra henmoragică are şi alte laturi mai subtile şi influenţează felul în care au loc oamenii se comportă unii faţă de ceilalţi.

În faţa epidemiei ce a ucis aproape o mie de oameni, populaţia trebuie să îşi schimbe radical felul de viaţă. La înmormânări de pildă, rudele nu mai pot atinge trupul celui mort în timpul ceremoniei. În Liberia, cei infectaţi preferă să stea acasă decât să se ducă la spital. Nimeni nu se mai simte în siguranţă în această Africă divizată. Lupta contra Ebola e dificilă, dar nu imposiblă. Trebuie combătută cu toate forţele, individual şi colectiv, chiar dacă ne forţează să regândim felul în care funcţionează familile şi societăţile noastre, mai comentează cotidianul african. Azi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar trebui să decidă la Geneva ce măsuri să ia pe plan internaţional.