Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Libération: Falimentul unui stat. Imputabil şi Occidentului

haidar.jpg

Premierul desemnat, Haïdar al-Abadin

În editorialul publicat astăzi, cotidianul “Libération” vorbeşte de falimentul unui stat, referindu-se la Irak. Iar acest faliment este şi cel al comunităţii internaţionale care din orbire, laşitate sau prostie acumulează de ani la rând greşeli în Orientul Mijlociu. “Le Monde” scrie că Statele Unite sunt acuzate că au ucis mii de civili în Afganistan fără ca vinovaţii să fie judecaţi pentru asta şi fără ca familiile să primească despăgubiri.

Barack Obama îl asigură de tot sprijinul său pe premierul proaspăt desemnat  în Irak. Însă acest salut la adresa lui Haïdar al-Abadin sună ca un avertisment la adresa actualului premier Nuri al-Maliki, comentează Agenţia France Presse. Anunţul-surpriză al preşedintelui Fuad Masum a fost bine primit şi imediat salutat de Barack Obama. “Azi, Irakul a făcut un pas promiţător”, a spus preşedintele american, care a explicat şi că a vorbit la telefon cu premierul desemnat ca să-l asigure de sprijinul său. În egală măsură însă, Obama a cerut tuturor liderilor politici irakieni “să lucreze paşnic în zilele următoare” şi să formeze cât mai rapid un guvern care să reprezinte interesele legitime ale tuturor irakieni şi care mai ales să poată uni ţara în lupta contra Statului Islamic.

Acesta ar fi avertismentul implicit la adresa fostului şef de guvern.

La rândul său, al-Maliki, criticat deja de mai multe luni de administraţia americană pentru politica în favoarea minorităţii din care face parte, şiită, a denunţat aseară nominalizarea succesorului său drept o încălcare a Constituţiei şi a acuzat Washingtonul că l-a dat la o parte de pe scena polică.

 

Libération: ajutorul nu trebuie să rămână unul izolat

În editorialul publicat astăzi, cotidianul “Libération” vorbeşte de falimentul unui stat, referindu-se la Irak. Iar acest faliment este şi cel al comunităţii internaţionale care din orbire, laşitate sau prostie acumulează de ani la rând greşeli în Orientul Mijlociu.

Efervescenţa pe care o percepem în Europa şi Statele Unite în faţa avansului jihadiştilor din Irak ar fi fost bună pentru primele luni ale războiului civil din Siria, ar fi prevenit uciderea a zeci de mii şi ar fi preîntâmpinat apariţia Statului Islamic, mişcare extremistă sunită care ameninţă în prezent o bună parte a regiunii, din Liban până în Kurdistan. A fost însă nevoie ca această tragedie, care tot creşte de câteva luni, să îi afecteze pe creştini pentru ca preşedintele american să considere că Statele Unite nu îşi mai pot întoarce privirea de la atrocităţile comise de Statul Islamic. Niciodată nu e prea târziu, evident, dar acum e necesar că ajutorul, oricare ar fi el, să nu rămână punctual şi izolat. Întreaga comunitate internaţională, inclusiv ţările arabe, trebuie să pună umărul şi să creeze printre altele şi cadrul legal ca să evite greşelile trecutului. Prima pe lista de priorităţi este convingerea premierului Nuri al-Maliki să renunţe la putere pentru a evita un război între şiiţi ce ar fi mană cerească pentru extremiştii suniţi.

Le Monde: cultura scutirii de pedepse

"Le Monde" scrie că Statele Unite sunt acuzate că au ucis mii de civili în Afganistan fără ca vinovaţii să fie judecaţi pentru asta şi fără ca familiile să primească despăgubiri. Sunt acuzaţiile formulate de Amnesty International într-un raport apărut luni.

Organizaţia Amnesty anunţă că a strâns suficiente dovezi ale “eşecului profund al sistemului de justiţie american”, care consolidează o “cultură a scutirii de pedepse” pentru militarii care au ucis civili în Afganistan. Câteva mii de civili au murit de la căderea regimului taliban, în 2001, notează Amnesty International, care se sprijină pe mai multe surse, inclusiv rapoarte ale ONU. Ca şi ONU însă, nu uită să menţioneze că marea majoritate a victimelor civile din conflictul afgan au fost ucise de grupări armate locale, de rebeli talibani. Organizaţia a luat însă mărturii la prima mână de la 125 de afgani care au trăit bombardamente soldate cu un număr mare de victime. Raportul dă mai ales exemplul unui raid aerian din 2012 care a ucis şapte femei şi fete şi a rănit alte şapte, singura lor vină fiind că se strânseseră să adune lemne de foc. ISAF, forţa internaţională din Afganistan, a insistat că în acel atac au fost ucişi doar combatanţi rebeli. Amnesty atrage atenţia şi că în decurs de cinci ani au existat doar şase cazuri în care soldaţi americani au fost aduşi în faţa justiţiei pentru că au ucis civili afgani.

Guardian: Moloz în loc de case în Fâşia Gaza

Un nivel de distrugere fără precedent, avertizează Organizaţia Naţiunilor Unite. Zeci de mii de refugiaţi s-au întors în Gaza luni după ce au văzut că armistiţiul dintre Hamas şi Israel stă în picioare. Oficialii locali şi membrii organizaţiilor umanitare au inspectat starea în care se află după bombardamente clădirile din enclava suprapopulată şi concluzia este: cele mai multe sunt doar un morman de moloz, imposibil de locuit. În oraşul -capitală, Gaza, care are o populaţie de 500.000, circa un sfert dintre locuinţe au fost avariate. Situaţia e şi mai gravă în localitatea din nord Beit Hanoun, unde, potrivit primarului, 70% din case sunt de nelocuit. 30.000 de oameni au nevoie de locuinţe noi doar la Beit Hanoun. Oraşul întreg e o fantomă: nu mai există apă, electricitate ori comunicaţii. Estimările precedente arătau că 65.000 de oameni au rămas fără case din cauza ultimului conflict, dar acum cifra apare ca optimistă. În Gaza existau deja 1,8 milioane de oameni şi o lipsă acută de locuinţe chiar şi înainte de ultimul conflict. Peste 1.900 de palestinieni, majoritatea civili, au murit în cele câteva săptămâni de lupte. 200.000 de oameni se adăpostesc deocamdată în centre de adăpost sub steag albastru ONU. Vestea bună e că ieri, pentru prima dată în ultima lună, restaurantele din Gaza şi-au deschis porţile, mai scrie cotidianul britanic.