Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Frica de încă o zi sângeroasă în Egipt (Spiegel)

1377185243000-mubarak082213-009.jpg

sursa foto: usatoday.com

Fostul dictator egiptean a stat mai mult de doi ani la închisoare. Finalul încarcerării sale a venit odată cu un zbor cu elicopterul într-o clinică de lux din Cairo. Eliberarea controversată a fostului şef de stat înseamnă însă un risc greu de calculat pentru armata egipteană.

Imaginile surprinse de presa egipteană îl arată pe Hosni Mubarak extrem de relaxat, parcă puţin zâmbitor la coborârea din elicopterul care l-a transportat din închisoare la spital. Întâmplarea a avut loc la fix şapte săptămâni de la preluarea puterii în ţară de către armată şi detronarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi. Eliberarea lui Mubarak lasă de înţeles că procedurile juridice împotriva fostului dictator nu vor avea finalitate, mai ales după ce acuzaţia principală legată de uciderea manifestanţilor din 2011 a eşuat în faţa judecătorilor. Sigur, pentru a nu agita totuşi spiritele prea tare, guvernul interimar a ordonat rapid ca eliberarea din închisoare să nu fie totală. Măcar de ochii lumii, Mubarak a fost plasat oficial sub arest la domiciliu.

Între timp, bilanţul morţilor în confruntările violente de zilele trecute a depăşit 1000 de persoane. Frăţia Musulmană e vânată de militari, liderii ei sunt fie morţi, fie arestaţi. Protestele au fost interzise de generali, pe rutele tradiţionale de marş sunt postaţi trăgători de elită. Dar eliberarea dictatorului care a fost debarcat de întreaga ţară nu va fi un gest uşor de acceptat pentru egipteni. Islamiştii se vor vedea confirmaţi în teroriile lor şi vor încerca să se mobilizeze din nou în ciuda tuturor riscurilor.

Patru rachete, trase din Liban către Israel (Le Monde)

Cele patru proiectile au fost lansate din regiunea libaneză Tyr, din sudul ţării, către teritoriul israelian. Conform armatei israeliene, una dintre rachete a fost interceptată de sistemul Iron Dome.

Premierul israelian Benjamin Nentanyahu a reacţionat rapid cu o declaraţie referitoare la acest incident şi a ameninţat că forţele armate vor lovi rapid pe oricine ar vrea să facă rău statului evreu. Atacul cu rachete a fost revendicat de o grupare afiliată reţelei al Qaida – brigăzile Abdallah Azzam – care a mai comis atacuri împotriva Israelului în 2009 şi 2011. Celelalte trei proiectile au ajuns fie în mare, fie nu au trecut graniţa israeliano-libaneză. Atacul nu a provocat pagube sau victime. Armata libaneză a descoperit apoi platforme de lemn pe care teroriştii le-ar fi utilizat pentru lansare. Acest atac are loc la două săptămâni după ce patru soldaţi israelieni au fost răniţi într-o explozie din zona de frontieră cu Libanul. Cele două ţări sunt, de jure, în continuare în război. Între ele nu există o graniţă recunoscută la nivel internaţional, ci doar o linie de armistiţiu şi o zonă tampon minată.

David Miranda, anchetat de poliţie pentru “material sensibil” (Huffington Post)

Poliţia britanică a anunţat că a deschis o anchetă după ce a început examinarea documentelor confiscate de la David Miranda, partenerul de viaţă şi colaboratorul jurnalistului Glenn Greenwald de la The Guardian, cel care a publicat dezvăluirile fostului consultant NSA Edward Snowden.

În acelaşi timp, Înalta Curte de Justiţie de la Londra a limitat examinarea documentelor confiscate, interzicând poliţiei şi guvernului să 'analizeze, să copieze sau să ofere' aceste date cu excepţia 'cazului în care ar fi folosite cu scopul protejării securităţii naţionale'. David Miranda a iniţiat proceduri judiciare după reţinerea sa duminică pe aeroportul Heathrow, unde a fost interogat timp de nouă ore în baza legislaţiei britanice antiteroriste. Poliţia i-a confiscat întreg materialul informatic pe care-l avea asupra sa în acel moment. Poliţia a afirmat în faţa Înaltei Curţi că a recuperat 'zeci de mii' de pagini de material informatic, pe care a început să le examineze în ultimele zile. 'Ceea ce a fost verificat până acum conţine din punctul de vedere al poliţiei material cu caracter extrem de sensibil, a cărui divulgare ar aduce un prejudiciu grav siguranţei publice. Prin urmare, poliţia a lansat o ancheta penală', a spus avocatul Scotland Yard, Jonathan Laidlaw. Cu toate acestea avocatul a refuzat să ofere explicaţii privitoare la 'natura şi amploarea' acestei anchete.

 
Revista presei internationale cu Lea Berzuc