
Presa internaţională
Marea Britanie așteaptă totuși raportul ONU din Siria (Spiegel)
Se pare că ocolirea dreptului internațional nu mai e la îndemâna guvernului britanic. Acesta a declarat că va depune toate eforturile pentru adoptarea unei rezoluții în Consiliul de Securitate al ONU, un proiect fiind deja înaintat forului suprem al Organizației precum și celorlalți patru membri permanenți. Baza de pornire a discuțiilor o va reprezenta raportul inspectorilor care analizează utilizarea armelor chimice în Siria. Iar aceștia mai au nevoie, conform spuselor secretarului general al ONU, de patru zile pentru a-și încheia misiunea. Pasul înapoi al Londrei poate fi explicat și prin faptul că ședința de ieri a Consiliului de Securitate a abordat unicul subiect de pe ordinea de zi: misiunea ONU din Haiti. Rusia spusese anterior că, în ciuda existenței propunerii de rezoluție privind Siria, trebuie așteptată concluzia inspectorilor din teren.
Un alt motiv poate fi și declarația secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a spus că Alianța îl face responsabil pe Bashar al-Assad pentru atacul chimic și că această situație cere un răspuns. Rasmussen a mai spus însă un alt lucru important: NATO nu vede niciun rol militar pentru ea în Siria. Decizia a fost luată în unanimitate de cei 28 de ambasadori ai statelor membre la Bruxelles, deci și de cel britanic. Singura variantă în care NATO ar trebui să intervină este cea în care Turcia ar fi atacată din Siria.
Congresul îl presează pe Obama să spună care e planul pentru Siria (L’Express)
De câteva zile nu se mai auzise nimic de la președintele republican al Camerei Reprezentanților, John Boehner. Până ieri când acesta i-a cerut președintelui să facă publice opțiunile pe care le are în vedere pentru Siria.
În opinia lui Boehner, e esențial ca Obama să explice fără ocolișuri felul în care o acțiune militară în Siria ar contribui la îndeplinirea obiectivelor Americii și cum se încadrează această opțiune în liniile politice globale a Washingtonului. Cu respect vă cer, domnule președinte, să prezentați planul de acțiune în calitate de comandant suprem al forțelor armate personal în fața americanilor și a Congresului. Boehner mai vrea să știe și dacă administrația a luat în calcul posibilitatea ca elemente teroriste să fie avantajate de un posibil atac și dacă s-a gândit și la eventualitatea în care Rusia și Iranul s-ar implica pentru apărarea propriilor interese.
Între timp, președintele coaliției siriene de opoziție cere într-un interviu acordat publicației Le Parisien ca Occidentul să lanseze atacuri împotriva regimului de la Damasc și ca președintele Assad să fie deferit Curții Pentale Internaționale. Ahmad Jarba are programată o întâlnire tete-a-tete cu președintele francez Francois Hollande în această dimineață.
Obama și prosperitatea pentru toți (Neue Zurcher Zeitung)
S-au împlinit 50 de ani de la discursul despre egalitate rasială al lui Martin Luther King Jr. Marșul de la Washington a reprezentat un eveniment istoric cu implicații mondiale. Așa că primul președinte de culoare al SUA s-a străduit să marcheze aniversarea cu un discurs pe măsură.
Deseori, Barack Obama vorbește în alocuțiunile sale despre dificultățile cu care se confruntă comunitatea afro-americană din SUA. Nu încearcă să le înfrumusețeze, ci mai degrabă să le prezinte drept un fenomen cu cauze și efecte pe planul întregii societăți americane. Martin Luther King nu ar fi luptat numai împotriva oprimării acestei categorii, ci și pentru egalitatea de șanse în căutarea prosperității economice. Nimeni nu poate contesta succesul mișcării lui King în plan politic, dar obiectivele economice – cum ar fi salarii și condiții de muncă decente, pensii, asigurare medicală și accesul la educație – au fost ratate cu brio. Clivajul economic între rase s-ar fi accentuat chiar, a spus Obama, care nu a uitat să precizeze că, din cauza crizei, condițiile s-au înrăutățit pentru toți.
De admirat este însă atitudinea președintelui în relația cu tinerii de culoare, în special cu tinerii bărbați, pe care îi îndeamnă să nu se plângă și să treacă la treabă. Nu e prima dată când șeful de la Casa Albă le spune că generațiile trecute au dus-o mult mai greu decât ei și tot au reușit. Obama e de părere că nici discriminarea ocazională, nici sărăcia nu trebuie să împiedice pe nimeni să-și ia destinul în propriile mâini.