Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul britanic respinge planul de atac în Siria (Spiegel)

Înfrângerea a fost grea pentru premierul David Cameron care se vede obligat să respecte voința parlamentarilor săi. Cu alte cuvinte, deocamdată, Marea Britanie nu va participa la niciun atac împotriva regimului sirian.

Votul a fost de 285 la 272, iar premierul care s-a străduit să argumenteze necesitatea unui atac a eșuat. Cu atât mai dură e pierderea lui Cameron care se erijase în vârful de lance al pregătirilor de luptă alături de SUA. Acestea din urmă vor fi probabil dezamăgite, a spus după dezbaterea parlamentară ministrul apărării. Oficial nu putem confirma această ipoteză, dar putem să ne imaginăm totuși că așa e. Mai ales dacă luăm în considerare și anunțul Casei Albe care spune că America va căuta să își susțină interesele. A se citi: America merge și singură înainte cu planul de atac. Între timp a mai avut loc și o reuniune a Consiliului de Securitate. Fără rezultat concret. Facturile la telefon cresc însă. Angela Merkel, de exemplu, a discutat cu Vladimir Putin și cu Barack Obama. Rezultate?! Yok!

În Siria, între timp, pregătirile de atac sunt în toi. Baterii de rachete sunt mutate în vrie prin țară pentru a le feri de cele americane. Proviziile de apă și medicamente sunt verificate și raționate. Brutăriile funcționează nonstop. Iar rezervele de combustibil sunt și ele asigurate. În imediata vecinătate a Siriei, statele care găzduiesc refugiați se pregătesc pentru un val de noi sosiți. Conform datelor UNICEF, dintre milioanele de refugiați, un milion sunt copii.

Se mișcă lucrurile și în Marea Mediterană. SUA mută un al cincelea distrugător în zonă. Nici Rusia nu stă degeaba și comasează nave de luptă. În aceeași mare. Și ca să mai facem un bilanț: cel al jurnaliștilor morți de la începutul conflictului din Siria. Peste 100, conform organizației Reporteri Fără Frontiere.

Armata egipteană arestează încă un lider al Frăției Musulmane (BBC News)

E vorba despre secretarul general al Partidului Libertate și Justiție, brațul politic al Frăției, Mohamed el-Beltagi. El este acuzat de incitare la violență alături de fostul ministru al muncii din guvernul Morsi care a fost și el arestat.

Procurorii egipteni emiseseră mandat de arestare pentru Beltagi încă din data de 10 iulie. Cu toate acestea, fostul parlamentar a fost văzut aproape zilnic pe scena improvizată din tabăra Rabaa al-Adawiyah rostind discursuri. Sute de persoane au fost ucise în operațiunea de demantelare a taberelor de protestatari, printre acestea și fiica de 17 ani a lui Beltagi. Multe din criticile din presa egipteană – reinventată în jurul armatei – se concentrează pe actele de violență comise de membrii și simpatizanții Frăției Musulmane care ar fi fost coordonate de Beltagi. Acesta s-a și ascuns o perioadă de timp, dar a continuat să îndemne la proteste antiguvernamentale în mesaje video postate pe internet. Astăzi, de altfel, sunt așteptate din nou manifestații de proporții în Egipt. Autoritățile au avertizat că forțele de ordine au permisiune să folosească muniție de război împotriva celor care ar ataca instituțiile statului.

Bugetul Negru al spionajului american (Le Monde)

Agenția CIA este una din cele mai puternice din lume. Poate așa se explică bugetul de 14,7 miliarde de dolari pe care l-a cerut pentru anul 2013 și cei 21.000 de angajați pe care îi are conform unui document furnizat de Edward Snowden cotidianului Washington Post. E pentru prima dată când bugetul detaliat al tuturor agențiilor de spionaj este dat publicității.

Și el ne arată cum sunt împărțite exact resursele uriașe care stau la dispoziția spionilor americani. Până în prezent, guvernul american dădea publicității doar suma toată alocată întregii comunități de informații. 52,6 miliarde de dolari pentru 2013, 55 de miliarde în 2012. Sumele nu includ și spionii Pentagonului care consumă și ei 23 de miliarde anul acesta.

Documentul de 178 de pagini arată însă și găurile din spionajul american – dintre acestea, Coreea de Nord este cea mai neagră. National Reconaissance Office – agenția care operează, printre altele, sateliții de spionaj ai Americii, monitorizează nonstop Phenianul. Cu toate acestea, rapoartele din buget arată și că analiștii nu știu mai nimic din ce se întâmplă în țara comunistă. Nici guvernele Rusiei, al Iranului sau al Chinei nu sunt atât de greu de penetrat (sic!). Washington Post a publicat extrem de mult material din acest buget cu interpretarea de rigoare. Cu toate acestea, unele informații au fost păstrate secrete în continuare după ce editorii s-au consultat cu oficiali din comunitatea de informații. Aceste detalii ar fi pus siguranța națională a Americii în pericol.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu