Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Duelul Merkel – Steinbrueck: un 0:0 plictisitor

69593895-69593141.jpg

sursa: getty images via bbc.co.uk

Cancelarul Angela Merkel l-a înfruntat pe oponentul socialdemocrat Peer Steinbrueck (fostul său ministru de finanțe din primul mandat) în prima și singura dezbatere televizată directă. Merkel a avut o prestație slabă, dar nici Steinbrueck nu a fost mai bun. Alegătorii germani ar fi meritat mai mult de la ambii candidați.

În centrul dezbaterii au stat măsurile economice pe care le preconizează cei doi candidați care doresc să ocupe postul de cancelar al Germaniei după alegerile din 22 septembrie. Peer Steibrueck a insistat asupra salariului minim pe economie de 8,5 Euro / oră pe care ar vrea să îl introducă. Angela Merkel, cancelarul conservator în funcție, a subliniat că nu este de acord cu un salariu minim pe economie, dar susține plafonul minim de venit pe anumite ramuri. De principiu, crede Merkel, stabilirea salariului trebuie să rămână subiect de negociere între patronate și sindicate. Doamna cancelar a criticat în schimb planurile de creștere a impozitelor promovate de socialdemocrat spunând că și așa încasările la bugetul de stat sunt la cel mai mare nivel din istorie.

S-au anunțat și reforme, precum cea a asigurărilor de sănătate pe care și-o dorește Peer Steinbrueck. El vrea să unifice asigurarea de stat cu cea privată într-una cetățenească. Merkel s-a lăudat în schimb cu reforma asistenței pentru bătrâni și cu alocația pentru copii, pe care Steinbrueck a anunțat că ar desființa-o în primele 100 de zile.

A durat 70 de minute până să se ajungă la subiectul dezvăluirilor făcute de Edward Snowden despre spionajul american de pe teritoriu german. Nicio surpriză aici. Merkel insistă că a aflat din presă de scandal și că afacerea s-ar fi încheiat. Steinbrueck e de părere că America trebuie trasă la răspundere.

Vorbim despre duel, despre o confuntare, o dezbatere. Dar, cu toată sinceritatea, un duel televizat arată altfel. Ne-am fi așteptat la emoții, certuri pe bune, atacuri serioase. Când colo, alegătorii germani au primit un eveniment obosit și plictisitor.

Nu a existat pasiune, nu a fost nici pic de energie. Parcă am asistat la o incantație monotonă a platformelor electorale și nimic mai mult. Duelul de aseară nu a fost un exemplu de democrație vie, ci o mare dezamăgire. Angela Merkel a făcut ce știe mai bine: a citat din Institutul german de Statistică și a folosit formulări frumoase, dar lipsite de conținut. Fiecare om trebuie să poată îmbătrâni cu demnitate sau Fiecare cetățean primește îngrijirea medicală de care are nevoie. Mda, ce să contrazici aici?! Într-un meci de box, Angela Merkel este luptătorul enervant care se agață de oponent. Viziune, reforme ambițioase?! De unde! Pur și simplu nu are. Motto-ul cancelarului e Tot înainte! Cu pași mici, să nu supărăm pe nimeni.

Peer Steinbrueck a vrut să atace, dar nu a știut cum. A vorbit atât de alambicat și atât de tehnic încât mai nimeni nu a înțeles ce vrea. A folosi un cuvânt precum Überforderungstatbestände, de exemplu, e criminal chiar și pentru un neamț. În principiu, promisiunile lui Steinbrueck legate de aspectele sociale au sunat bine, dar au fost lipsite de empatie și pasiune. Ba mai mult, a oferit și posibilități de atac doamnei Merkel. Cum să spui, tu socialdemocrat, că te opui creșterii pensiilor?!

E edificator că Merkel a vorbit mai mult ca Steinbrueck. Un contracandidat trebuie să fie o fântână arteziană de argumente și să aibă mai multă energie decât cel aflat deja în funcție de opt ani. Dar n-a fost să fie.

Există însă un câștigător clar al duelului televizat dintre Merkel și Steinbrueck și, conform proverbului, acesta e al treilea. În timp ce alegătorii își rupeau fălcile de plictiseală pe temele insipide, colierul doamnei cancelar strângea fani unul câte unul.

Până când pe Twitter s-au făcut 5000, asta după ce colierul a primit rapid propriul său cont pe rețeaua de socializare. Piesa decorativă a fost aleasă cu tâlc de strategii de campanie ai doamnei Merkel. Subliminal transmitea mesaje de patriotism, culorile steagului german etc. Asta până când s-a prins lumea că ordinea culorilor de pe colier este fix invers decât pe steagul Germaniei. Multe glume s-au scurs pe temă – una chiar zicea că acel colier este un steag greșit al Belgiei – până când a venit mesajul profetic. Mai sunt trei minute până când colierul va avea cont pe Twitter. Ca să vezi, așa s-a și întâmplat. 5000 de fani a strâns colierul în câteva minute și a transmis 26 de mesaje pe parcursul dezbaterii. Autorul anonim, e evident, nu se află printre susținătorii cancelarului Merkel. Se citește din mesaje precum Mai vreți să muriți alți patru ani cu ea de gât?! Eu, colier, știu despre ce vorbesc.

Și totuși, dintre cei doi protagiști clasici, cine a câștigat dezbaterea cu toate lipsurile ei?

Se pare că Peer Steinbrueck. Conform unui sondaj ARD / infratest dimap, 49% din telespectatori cred că el a fost mai convingător. Angela Merkel are verdictul a 44% din cei care s-au uitat la televizor.

Totuși, sondajele arată că în intențiile de vot și în clasamentul simpatiei, Merkel are un avantaj clar. Uniunea Creștin-Democrată, partidul doamnei cancelar, nici nu se vede în sondaje. E clar că ea e locomotiva. Socialdemocrații nu mai joacă la victorie, ci la clasare. Cea mai bună speranță a lor e să forțeze o largă coaliție tot cu Merkel.

Ziare: Spiegel, FAZ, Welt, Sueddeutsche