
Presa internaţională
Cine intră, cine iese, cine rămâne. Guvernul Valls 2 (Le Monde)
Invitat la postul de televiziune France 2 pentru a explica alegerile făcute, premierul Manuel Valls a ținut să sublinieze că ”în ciuda unei tradiții a dezbaterilor” în rândul forțelor politice de stânga, discuția ”trebuie purtată în guvern”. ”Față în față cu neîncrederea francezilor, am o singură misiune, departe de calculele politice. Singurul meu scop este ca economia Franței să fie mai puternică, să reducem șomajul”, a spus premierul Valls.
Ținând cont de declarația primului ministru, politica economică urmată nu va fi una de austeritate, ci ”o politică echilibrată, care va avea rezultate, dar e nevoie de timp pentru asta. Nu există altă politică”, a subliniat Manuel Valls.
Și pentru a-și întări poziția politică, în vreme ce aripa de stânga a Partidului Socialist este aproape absentă, iar ecologiștii au dezertat din cabinet, domnul Valls a anunțat că va cere un nou vot de încredere în parlament, chiar dacă nimic nu îl obligă la o astfel de acțiune, mai scrie Le Monde.
”Hollande și Valls se înconjoară de fideli” (Le Figaro)
Toată ziua de marți, premierul s-a străduit să elaboreze arhitectura noii sale echipe, urmărind singurul obiectiv pe care i-l fixase Francois Hollande dimineața: ”Un guvern clar în ceea ce privește obiectivele, modul de acțiune, alcătuirea și majoritatea politică”. Cât privește o linie clară legată de direcția de acțiune, notează Le Figaro, Manuel Valls a dat un mesaj puternic numindu-l pe Emmanuel Macron la ministerul economiei, industriei și societății informaționale.
Fost consilier pe chestiuni de economie al președintelui Hollande, fost bancher de afaceri în celebrul grup financiar Rothschild, Emmanuel Macron este criticat mai ales de aripa de stânga a Partidului Socialist, care susține că acesta ar fi la originea virajului social-liberal al președintelui Republicii.
În apărarea noului ministru, premierul Valls a respins ”etichetele învechite” care sunt lipite pe imaginea lui Emmanuel Macron. Le Figaro mai descoperă un semnal puternic pe care îl dă remanierea cabinetului francez – nominalizarea lui Najat Vallaud-Belkacem la Educație Națională. O alegere care imediat a stârnit un val de proteste din partea adversarilor căsătoriilor între persoane de același sex.
O jumătate de surpriză și singura concesie făcută de Manuel Valls, mai scrie Le Figaro, o reprezintă păstrarea unei figuri emblematice a stângii franceze, Christiane Taubira, la ministerul justiției.
”Statele Unite își mobilizează aliații pentru a întări asaltul asupra Statului Islamic” (New York Times)
Washingtonul a început să strângă o largă coaliție internațională în perspectiva potențialei acțiuni militare americane în Siria și a amplificării loviturilor aeriene în nordul Irakului, după cum explică oficiali din administrația de la Casa Albă.
Președintele Barack Obama, au spus aceștia, și-a extins campania împotriva militanților sunniți din gruparea Statul Islamic în Irak și Siria și este foarte aproape de a lua decizia să autorizeze lovituri aeriene și parașutarea de ajutoare, mai ales alimente și apă, în zona orașului Amerli din nordul Irakului, unde locuiesc cei mai mulți dintre reprezentanții minorității turkmene din Irak. Orașul este de mai bine de două luni sub asediul jihadiștilor, iar situația locuitorilor este disperată, susțin oficialii americani.
New York Times îl citează pe președintele Obama cu declarația: ”Eradicarea unui cancer așa cum este Statul Islamic nu va fi ușoară și nici nu va fi rapidă”.
Într-un discurs ținut în fața veteranilor din armata americană, Barack Obama a declarat că Statele Unite construiesc o alianță care ”să lupte cu acești teroriști barbari” și a subliniat că militanții jihadiști nu își au locul într-o comunitate internațională unită.
”Putin și Poroșenko și-au strâns mâinile la Minsk” (Pravda)
Președintele Rusiei Vladimir Putin, care a mers la Minsk pentru summitul dintre Uniunea Europeană, Ucraina și Uniunea Eurasiatică, a explicat poziția Rusiei cu privire la relațiile dintre Uniunea Vamală și Ucraina, ținând cont de recenta asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană.
Putin a anunțat că Rusia va aboli regimul preferențial referitor la importurile de produse din Ucraina și a ținut să spună încă o dată că situația de criză din sud-estul Ucrainei poate fi rezolvată numai pe calea dialogului cu reprezentanții separatiștilor din regiune.
Revenind la chestiunile economice, scrie Pravda, Vladimir Putin susține că ar fi de folos pentru toți dezvoltarea cooperării între țările din Uniunea Vamală și Ucraina, dar s-a arătat puțin încrezător că acest lucru ar fi posibil în condițiile în care Kievul a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
În conformitate cu declarațiile lui Putin, pentru protejarea pieței interne, Rusia va fi obligată să renunțe cât de repede se poate la regimul preferențial acordat până acum importurilor din Ucraina și să pună în aplicare un regim vamal standard, mai puțin avantajos pentru ucrainieni.