Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amenințarea și oferta lui Putin (Spiegel)

Șeful de la Kemlin vrea să discute despre statalitatea Ucrainei de Est. Purtătorul său de cuvânt dezminte declarația. Cele două ieșiri publice contradictorii dezvăluie opțiunile Rusiei pentru sine, dar și cele pe care Occidentul le-ar putea folosi.
Alte titluri astazi: Liderii europeni amenință Rusia cu noi sancțiuni (The Guardian) / Premierul francez nu se va atinge de săptămâna de lucru de 35 de ore (France 24)

N-a durat mult de la declarația lui Vladimir Putin privind eventuala statalitate a estului Ucrainei până când un purtător de cuvânt de la Kremlin a emis un comunicat în care sublinia că estul Ucrainei este un conflict intern și că zona ar trebui să rămână în componența statului actual. La o privire mai atentă, noi europenii, ar trebui să ne bucurăm de această privire fără precedent în opțiunile de război ale Rusiei. Dezmințirea purtătorului de cuvânt arată linia oficială de până acum: estul ucrainean ar trebui să devină o regiune într-un stat federalizat. Declarația lui Vladimir Putin se apropie de retorica separatiștilor ucraineni și de cea a naționaliștilor ruși care vorbesc despre reinstaurarea Noii Rusii, de crearea unui stat vasal în estul Ucrainei. De notat că, deocamdată, autoproclamatele republici Donețk și Lugansk nu sunt recunoscute de Moscova. Dar de amintit că Noua Rusie – o regiune denumită așa de Catarina cea Mare la mijlocul secolului al 18-lea – s-ar întinde până la actuala Transnistrie.

Deci ce trebuie să înțelegem din acest joc al declarațiilor? Nimic altceva decât amenințarea (statul independent) și oferta (regiuni autonome). Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat și cine ar trebui să negocieze: „Numai Ucraina poate atinge o convergență cu Noua Rusie, care să țină cont de interesele acesteia, iar aceasta este singura variantă în care se poate ajunge la o soluție politică”. Problema e că negocierea ar trebui să înceapă acum. Peste câțiva ani, Ucraina va fi cu siguranță în război civil. Și Occidentul? Păi acesta ar putea recunoaște de facto, chiar dacă nu oficial, anexarea Crimeei. UE ar putea ajuta Kievul la formularea unei soluții federale, iar Putin i-ar determina pe separatiști să depună armele. Cine privește situația cu atenție vede că opțiunile nu sunt dacă se va ajunge la un compromis cu Putin, ci când se va ajunge: acum sau după ani de război civil.

Liderii europeni amenință Rusia cu noi sancțiuni (The Guardian)

La Bruxelles s-a decis în acest weekend că vor fi întreprinși „pași importanți” și vor fi impuse noi sancțiuni dacă Rusia nu contribuie decisiv la detensionarea situației din estul Ucrainei.

Mai precis, Moscova are o săptămână la dispoziție pentru a inversa politica sa față de separatiști. În caz contrar, UE ar putea impune un set nou de sancțiuni în contextul în care Kievul avertizează că este în prag de război total cu Rusia. Ordinul Consiliului European către Comisie de a pregăti un document cu diferite opțiuni a fost deja emis de către președintele Consiliului Herman van Rompuy. Acesta a declarat la Bruxelles că UE este conștientă de necesitatea de a acționa rapid în contextul în care evoluțiile din teren nu contenesc, iar pierderile de vieți cresc dramatic. Unii diplomați europeni au precizat sub protecția anonimatului că liderii nu au decis extinderea sancțiunilor la noi domenii, ci că ar fi vorba despre închiderea unor „portițe” din sancțiunile deja impuse Moscovei. Problema Uniunii, confirmată de diplomații citați, este că ar putea dura câteva săptămâni până la aplicarea efectivă a unor noi măsuri, cel mai probabil ar fi vorba de luna octombrie, dacă va fi cazul.

Premierul francez nu se va atinge de săptămâna de lucru de 35 de ore (France 24)

Icoana fiecărui angajat francez va rămâne nepângărită, asta promite noul-vechiul prim ministru al Franței Manuel Valls. Discursul său e menit să dea asigurări electoratului socialist din Franța care este îngrijorat de direcția economică a Executivului condus de Francois Hollande.

Aplauzele au fost pe măsura anunțului făcut de Valls la școala de vară a socialiștilor din La Rochelle. Și așa era premierul acuzat din multe părți că e mult prea prietenos cu patronatele în detrimentul sărmanilor muncitori francezi. Îngrijorările veniseră după o ieșire publică a noului ministru al economiei, Emmanuel Macron, care afirmase că el ar susține extinderea orelor de lucru în Franța. Asta era culmea după ce că socialiștii au nominalizat la economie un fost bancher. Da, bancher! Valls a mai ținut să precizeze și că nu va introduce o politică de austeritate în Franța dând ca argument miile de locuri de muncă din sectorul public ce au fost create în ultimii ani. La reuniunea din La Rochelle, un grup de disidenți socialiști – mai precis aripa stângă a formațiunii de stânga – a ținut o reuniune separată în semn de protest față de cursul politic și economic dictat de la Palatul Elysee.