Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Reuniune pregătitoare la ONU” (Le Figaro)

Diplomaţii celor cinci state membri permanenţi ai Consiliului de Securitate au început să discute un proiect de rezoluţie, de inspiraţie occidentală, proiect care vizează distrugerea armelor chimice siriene. Cei 5, China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Rusia, se reunesc din nou miercuri.

Washington-ul, Parisul şi Londra pledează pentru o rezoluţie „hotărâtă şi obligatorie” care să forţeze Damascul să renunţe la arsenalul său chimic, sub ameninţarea unei intervenţii militare în caz de neacceptare. China şi Rusia refuză consecvent să voteze prevederi ostile regimului de la Damasc.

Puţine detalii au ieşit la iveală. Totuşi, reprezentantul Moscovei a spus că Rusia a făcut o propunere importantă şi se aşteaptă ca aceasta să fie pusă în practică fără modificări. Dar nici o explicaţie despre propunerea în sine. Nu se ştie nici măcar data la care ar urma să fie dat un vot în Consiliul de Securitate al ONU. Înainte e nevoie de o aprobare din partea consiliului executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, care să fie de acord cu stabilirea unor proceduri speciale legate de dosarul armelor chimice în Siria. Iar o astfel de aprobare nu e aşteptată mai devreme de vineri.

Un diplomat apropiat discuţiilor spune totuşi că proiectul de rezoluţie de inspiraţie occidentală este foarte asemănător cu cel prezentat acum o săptămână de Franţa, care a dat un ultimatum Damascului să predea armelor chimice, în caz contrar fiind ameninţat cu măsuri de pedepsire.

„Datele de la ONU despre atacurile cu arme chimice arată spre forţele lui Bashar al Assad” (The New York Times)

Detalii îngropate în raportul comisiei de anchetă ţintesc direct formaţiunile militare de elită loiale preşedintelui sirian. Unele dintre cele mai importante dovezi sugerează că guvernul şi-a gazat propriul popor.

Inspectorii ONU, care au sarcina să cerceteze atacul din 21 august, dar nu şi să împartă vina, au calculat traiectoriile a două rachete încărcate cu gaz sarin care ar fi fost lansate asupra rebelilor. Rachetele au plecat din zona Muntelui Qasioun, acolo unde ocupă poziţii trupele loiale preşedintelui al Assad, dă de înţeles raportul, citat de The New York Times.

„Acolo este centrul de greutate al regimului”, spune Elias Hanna, un general în rezervă din armata libaneză, acum profesor de strategie şi geopolitică la Universitatea Americană din Beirut. „Acolo este nucleul regimului”, a completat el, citat de ziarul american. The New York Times aminteşte că în prezentarea datelor referitoare la cele două lovituri de rachete, despre care ONU nu a făcut comentarii, raportul inspectorilor aduce informaţii şi argumente mai puternice decât cele ale serviciilor de informaţii din Statele Unite, Franţa sau Marea Britanie.

Datele arată că armata siriană a efectuat atacul, trăgând din aceeaşi zonă din care au fost lansate de obicei proiectile explozive împotriva trupelor rebele.

„Raportul ONU – 25 de întrebări” (Pravda)

De la Moscova, Pravda scoate din nou în evidenţă în arena internaţională partizanatul Rusiei în chestiunea Siriei. Ziarul încearcă să minimizeze valoarea şi importanţa raportului comisiei ONU de anchetă a folosirii armelor chimice.

„Aşadar, echipa ONU a descoperit că la Ghouta, pe 21 august, au fost folosite arme chimice. Spuneţi-ne ceva ce nu ştiam. Întrebările importante rămân fără răspuns. Şi vorbim despre lucruri serioase, nu despre zvonuri şi presupuneri. Vorbim despre lucruri importante care nu au fost lămurite”, scrie Pravda.

Sub semnătura unui rus cu nume american, sau a unui american cu păreri pro-Moscova, Pravda enumeră nelămuririle ruşilor. Printre acestea – De ce informaţiile despre atacul cu arme chimice au fost publicate înainte ca acţiunea să aibă loc? Sau – Dacă iranienii au informat Statele Unite, în 2012, că teroriştii care operează în Siria dispun de arme chimice, de ce ministrul american de externe John Kerry spune că nu e adevărat şi de ce ar fi imposibil ca rebelii să fi folosit astfel de armament în atacul de la Ghouta?

Din lunga listă de întrebări publicate de Pravda, mai putem cita câteva, în acelaşi ton: - De ce forţele armate siriene ar fi desfăşurat astfel de arme într-o zonă în care proprii soldaţi erau adunaţi chiar înainte de o inspecţie a Naţiunilor Unite? Şi, în fine – De ce John Kerry neagă faptul că teroriştii care operează în Siria ar avea arme chimice când, în mai 2013, autorităţile din Turcia au capturat astfel de armament, în special gaz sarin, din câteva imobile care sunt folosite de organizaţia teroristă Frontul Jabhat al-Nusra? Şi cum se face că organizaţii teroriste operează pe teritoriul NATO?, încheie Pravda lista de întrebări adresate opiniei internaţionale.

„Raportul ar trebui să albească guvernul” (Le Monde)

La Paris, Le Monde publică detalii despre comisia de anchetă în cazul Cahuzac.

Deputaţii din comisie au decis în fine să stabilească un termen final al lucrărilor. Astfel, o ultimă reuniune va avea loc la 8 octombrie, iar documentul final va fi făcut public pe 14 octombrie. Comisia trebuie să găsească „eventuale disfuncţionalităţi în activitatea guvernului şi în serviciile statului” în perioada scandalului legat de fostul ministru al bugetului, acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani.

Date neoficiale arată că raportul comisiei nu ar fi găsit nimic în neregulă, ba chiar ar susţine că „aparatul de stat a reacţionat cu respectarea legii”, iar justiţia „nu a fost nici influenţată, nici împiedicată în activitatea sa”.

Informaţiile publicate de Le Monde vin după ce marţi seară, proiectele de legi pentru transparenţă în viaţa publică, au fost adoptate definitiv în parlament. Legile reprezintă răspunsul autorităţilor de la Paris la recentul scandal Jerome Cahuzac, acuzat de fraudă fiscală şi spălare de bani.