Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opțiunea terestră nu e exclusă în lupta cu Statul Islamic (Washington Post)

Șeful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, a precizat într-o audiere a Senatului american că nu exclude ca, la un moment dat, trupe terestre americane să fie implicate în combaterea noii amenințări teroriste din Orientul Mijlociu. Precizarea lui Dempsey e în contradicție cu asigurările președintelui Barack Obama.

Șeful Statului Major a creionat în fața senatorilor americani mai multe scenarii în care trupe speciale americane ar fi înglobate în efectivele armatei irakiene și implicate în lupte directe cu extremiștii Statului Islamic. Dempsey a recunoscut și faptul că președintele Obama a promis în repetate rânduri că așa ceva nu se va întâmpla spunând că trimiterea de soldați nu e decisă deocamdată. Ipoteza de lucru ar fi valabilă doar în cazul în care strategia prezentă de susținere a irakienilor cu raiduri aeriene nu ar da rezultate scontate.

Generalul a dezvăluit că armata a cerut în cel puțin o ocazie permisiunea de a trimite echipe mici de consilieri militari alături de trupele irakiene. El a mai spus că, deși Obama se împotrivește acestei opțiuni, el ar putea fi convins să o accepte dacă situația o cere. Mărturia în fața Senatului vine la circa trei ani de când Barack Obama a retras militarii americani din războiul din Irak după o operațiune extrem de lungă și costisitoare în vieți, bani și susținere din partea populației. Dempsey a mai declarat că președintele i-a cerut o analiză a fiecărui caz, adică a fiecărui atac. „Dacă voi considera necesară prezența pe teren a militarilor noștri, atunci voi recomanda asta președintelui”, a spus textual generalul care a fost audiat de Senat cu o zi înainte ca cealaltă cameră a Legislativului să voteze asupra cererii Casei Albe de aproba fonduri pentru antrenarea a cinci mii de rebeli moderați sirieni.

Alianța neoficială americano-iraniană împotriva Statului Islamic (France 24)

Teheranul a fost exclus de americani de la participarea în marea coaliție internațională menită să învingă teroriștii din Irak și Siria. Evenimentele din teren spun însă o cu totul altă poveste.

Secretarul de stat american John Kerry spunea că invitarea Iranului alături de aliați ar fi nepotrivită din cauza susținerii pe care o acordă regimului sirian. Pe de altă parte, e evident că SUA nu vroiau să pericliteze susținerea multor state arabe cu regimuri sunite prin cooptarea șiiților iranieni. De partea lor, liderii de la Teheran au declarat că au respins o invitație făcută de americani prin intermediul ambasadorului iranian de la Bagdad. Deci, oficial nu ne vorbim.

Dar realitatea e cu totul alta, cel puțin atâta vreme cât interesele de politică externă ale Americii și Iranului sunt convergente în acest caz. Victoria milițiilor irakiene din orașul Amerli sub comanda generalului iranian Kassem Soleimani a venit imediat după raiduri ale aviației americane în zonă. SUA au trimis consilieri militari care să ajute Irakul, la fel au făcut și iranienii. E de presupus așadar că aceștia vorbesc unii cu alții măcar indirect. Plus că Iranul e pragmatic prin definiție, așa că nu ar putea permite extinderea unui grup cu agendă vădit anti-șiită. Din punct de vedere politic, iranienii și americanii sunt pe aceeași lungime de undă. Presiunea venită de la Teheran care l-a detronat pe fostul premier Nuri al Maliki a fost un gest bine primit la Washington, care urmărea același obiectiv.

Oficial, nimeni nu va recunoaște nimic și e profitabil pentru toți. Obama nu trebuie să explice o cooperare cu un stat pe care l-a condamnat în repetate rânduri, iar iranienii nu trebuie să justifice cum de se aliniază cu tabăra americană. Și să mai spunem că această alianță e limitată doar la Irak. Dincolo de graniță, în Siria, interesele celor două țări sunt clar divergente.

O epidemie cum nu am mai văzut niciodată (Spiegel)

Dacă statele africane vor eșua în lupta cu Ebola, atunci situația ar reprezenta un pericol la adresa securității mondiale.

La centrul pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) din Atlanta, președintele american Barack Obama și-a prezentat planul de acțiune împotriva epidemiei de Ebola. Avertismentul său a fost extrem de dur. „În Africa de Vest există o epidemie cum nu am mai văzut niciodată. A scăpat de sub control. Situația se înrăutățește dramatic. Ebola se extinde cu repeziciune și exponențial. Astăzi sunt mii de oameni infectați, dar pot deveni zeci sau sute de mii foarte rapid”, a spus Obama. El a creionat un scenariu sumbru: „Dacă aceste state africane vor eșua, dacă economiile lor vor intra în colaps și oamenii în panică, atunci vom fi confruntați cu un pericol global”.

Declarația lui Obama a venit după ce îl întâlnise la Casa Albă pe doctorul Kent Brantley, americanul care se îmbolnăvise de Ebola, dar care a fost vindecat cu medicamentul experimental ZMapp. Casa Albă a decis trimiterea de 3000 de militari care să ajute la efortul logistic de combatere a virusului. Ei vor pregăti 500 de asistenți medicali în fiecare săptămână, vor construi 17 centre medicale și vor stabili un comandament central în Liberia care să coordoneze ajutoarele internaționale. Conform estimărilor ONU, comunitatea internațională trebuie să strângă 1 miliard de dolari pentru a combate epidemia de Ebola.