Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Londra caută să liniștească spiritele după referendum (The Guardian)

Estimările arată că scoțienii au votat să rămână parte a Marii Britanii, dar lucrurile nu se opresc la numărarea voturilor. Prim ministrul David Cameron a promis puteri mai mari parlamentului scoțian într-un discurs în această dimineață. Regina pregătește și ea o declarație scrisă după anunțul rezultatului definitiv în această după amiază.

„Disputa a fost clarificată pentru o generație sau, așa cum a spus chiar Alex Salmond, pentru o viață. Scoțienii au votat pentru un parlament local mai puternic, iar acest vot a fost auzit la Londra. Am făcut promisiuni pentru a spori autonomia Scoției și le vom respecta. Deciziile vor fi luate până în noiembrie, iar legislația va fi prezentată în luna ianuarie. Dar același lucru trebuie făcut și pentru ceilalți locuitori ai Marii Britanii. Este așadar nevoie ca aceleași prevederi de putere de decizie să se aplice și celor din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Libertăți decizionale în chestiuni de taxare, educație, sănătate și asistență socială trebuie acordate și celorlalte regiuni ale Marii Britanii, iar ritmul de elaborare a acestor decizii va fi același precum cel în cazul Scoției. Un comitet guvernamental va fi înființat chiar în cursul acestei zile pentru a coordona toate eforturile”.

S-au confirmat așadar zvonurile care afirmau că parlamentarii scoțieni ar putea fi excluși de la votul în chestiuni care privesc strict Anglia și englezii. Trebuie menționat că în Marea Britanie există o prevedere legală care spune că parlamentarii scoțieni au dreptul să voteze pe teme ce țin de educație și sănătate în Anglia, dar parlamentarii englezi nu au voie să se exprime pe aceste subiecte când vine vorba despre Scoția. Era important ca David Cameron să acționeze rapid pentru a nu pierde valul favorabil creat de referendumul scoțian.

Spectacolul unui președinte disperat (Le Figaro / Die Welt)

Francois Hollande vrea ca Franța să se implice în campania aeriană împotriva organizației teroriste Statul Islamic, vrea să construiască un spital de campanie în Guinea pentru a sprijini combaterea Ebola și crede că a decis destule reforme care să producă rezultate.

Pe scurt, acesta ar fi rezumatul conferinței de presă a președintelui francez, a treia de la învestirea în funcție. Extrem de direct a atacat Hollande mesajele venite din Germania care sugerează Parisului să facă lucrurile așa cum le-a făcut fostul cancelar Gerhard Schroeder, la vremea sa. Hollande a explicat că nu se poate cere Franței să facă în cinci ani ce a făcut Germania în zece ani și fără presiunea de a se încadra în ținte de deficit bugetar. A uitat Hollande să menționeze că guverne franceze de dreapta sau de stânga n-au reușit să reformeze economia în 13 ani, nicidecum doar de când este el la putere.

Pe planul politicii internaționale, Francois Hollande se simte bine. A explicat în detaliu care sunt amenințările la nivel global, referindu-se, cu precădere, la cea reprezentată de organizația teroristă Statul Islamic în Siria și Irak. Oficialii francezi denumesc organizația Daesh, după numele său arab, pentru că nu vor să recunoască niciun posibil aspect de „stat” prin utilizarea denumirii oficiale. Nici criza din Ucraina nu a fost ocolită, Hollande anunțând că nu sunt îndeplinite condițiile de livrare a navelor Mistral către Rusia. De ce ar mai fi ele livrate vreodată, având în vedere că reprezintă platforme ideale de lansare a unor atacuri în condiții hormonale potrivite, Hollande nu a vrut să spună. În termeni de economie și de politici economice, conferința de presă a președintelui francez a semănat mai degrabă cu o capitulare. Aceeași mantră a necesității de reorientare a Europei către creștere prin cheltuieli masive și tipărire de bani...

Ebola este o amenințare la pacea globală (Spiegel)

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție în care virusul Ebola este catalogat drept amenințare la nivel global. Forul a cerut o intervenție concertată a comunității internaționale și un efort financiar mai mare pentru combaterea bolii.

Consiliul de Securitate e de părere că situația tensionată din Africa de Vest ar putea reaprinde conflicte mai vechi și să anuleze unele progrese din regiune. Țările afectate de epidemia fără precedent în istorie au nevoie de sprijin logistic, dar o urgență ar fi în opinia Consiliului ridicarea restricțiilor impuse de către state terțe. E vorba despre restricții de călătorie la frontierele terestre și anulări de zboruri către aceste țări. Ritmul în care numărul de îmbolnăviri se dublează este o dată la trei săptămâni. Secretarul general al ONU Ban Ki Moon afirmă că „situația fără precedent cere măsuri urgente pentru a salva vieți și a menține pacea și securitatea internațională”. Țările afectate de epidemie au nevoie de spitale de campanie, personal medical, laboratoare și dotări clinice. ONU plănuiește, de altfel, trimiterea unei misiuni speciale în Africa de Vest chiar în luna septembrie pentru a ajuta la combaterea virusului Ebola. Conform OMS, 2630 de persoane au murit în urma îmbolnăvirii de Ebola dintr-un total de 5300 de oameni infectați. ONU estimează nevoia de fonduri la 1 miliard de dolari și cere implicarea tuturor statelor lumii în acest efort.

Situația de securitate se degradează deja din cauza panicii generale. În Guineea, șapte jurnaliști și voluntari ai unei campanii de informare au fost uciși de locuitorii unui sat. Aceștia din urmă protestaseră deja în urmă cu câteva zile împotriva misiunii de informare sătenii fiind speriați că ar urma să fie uciși ei înșiși.