Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Obama este confruntat cu o gravă criză politică” (Le Figaro)

După ce Congresul a provocat închiderea aproape totală a instituţiilor federale şi a trimis în şomaj tehnic 800.000 de funcţionari, preşedintele Barak Obama denunţă „luarea ţării drept ostatic”, scrie Le Figaro.

În timp ce încă un milion de angajaţi se văd în situaţia de nu fi plătiţi, din cauza lipsei bugetului pe 2014, americanii, mai scrie Le Figaro, dau vina pe republicani.

Conform unui sondaj publicat marţi, 77% dintre americani sunt de părere că Partidul Republican a greşit blocând adoptarea bugetului, în dorinţa de a împiedica aplicarea reformei în sănătate a preşedintelui democrat Obama.

Cota de încredere a republicanilor nu mai este decât de 17 procente, în comparaţie cu cele 32 declarate în favoarea democraţilor.

Le Figaro scrie că ceea ce se întâmplă acum în America este „un mesaj negativ legat de credibilitatea Statelor Unite”.

Chiar dacă pe termen lung paralizia federală trimite în toată lumea un mesaj mai mult decât negativ, ceea ce nu face decât să îl îngrijoreze pe preşedinte, se poate totuşi vorbi de un avantaj tactic, care, pe termen scurt, îi permite lui Barack Obama să pozeze în postura de lider rezonabil şi grijuliu şi să îşi menţină poziţia fermă în faţa republicanilor, mai scrie Le Figaro.

„Berlusconi e pe cale să piardă ultima sa bătălie” (Le Monde)

Le Monde se apleacă asupra situaţiei politice din Italia, tensionată de o recentă decizie a lui Silvio Berlusconi care şubrezeşte guvernul Letta.

Rezultatul ar putea fi ştiut deja, anunţă Le Monde, care scrie că Bursa din Milano şi-a ales deja învingătorul luptei dintre primul ministru de stânga Enrico Letta, de 47 de ani, şi predecesorul său, Silvio Berlusconi, a cărui vârstă înseamnă trei decenii în plus.

Închizând marţi în creştere cu 3 procente, bursa a anticipat în mod clar victoria actualului premier şi anunţă stabilitate, odată cu votul de încredere care se va da în această dimineaţă în cele 2 camere parlamentare.

În schimb, pentru Il Cavaliere, cum e cunoscut Silvio Berlusconi, pagubele ar putea fi considerabile. Condamnat definitiv la 1 august pentru fraudă fiscală la o pedeapsă de patru ani de închisoare, Berlusconi şi-a închipuit că poate face presiuni asupra cabinetului Letta, obligându-i pe cei 5 miniştri ai partidului său, Poporul Libertăţii, să demisioneze, sub pretextul inconsistent al unei creşteri a taxei pe valoare adăugată.

Calculul lui Berlusconi a fost simplu, scrie Le Monde – să fluture ameninţarea unei crize politice majore, cu consecinţe grave pentru a treia economie din zona euro, astfel încât instituţiile statului să fie obligate să îi găsească o portiţă de scăpare de la ridicarea imunităţii parlamentare. În caz contrar s-ar fi ajuns la alegeri anticipate.

Numai că scenariul nu a fost bun, concluzionează Le Monde.

„Bandele româneşti exploatează regulile europene privind libertatea călătoriilor” (The Times)

La Londra, The Times redescoperă una din temele favorite ale presei britanice – infractorii veniţi în număr mare să nenorocească bunăstarea britanică şi care ameninţă stilul de viaţă al cetăţenilor din Regatul Unit.

„Bandele româneşti exploatează regulile europene privind libertatea călătoriilor şi se folosesc de expansiunea companiilor aeriene low-cost pentru a se îmbogăţi”, scrie The Times.

Ziarul îl citează pe şeful Europol şi scrie că Oficiul de Poliţie al Uniunii Europene a identificat nu mai puţin de 240 de bande de crimă organizată din România, ceea ce ar însemna aproape 7 procente din totalul reţelelor de crimă organizată din Europa.

Directorul Europol Rob Wainwright spune, citat de The Times, că „există acest fenomen, al bandelor criminale migratoare, situaţie care s-a agravat şi a devenit tot mai evidentă în ultimii trei sau patru ani. Există bande din Lituania, din Polonia şi bande criminale din România, care operează acum în mai mult de 20 de state europene”.

Bande criminale din România „vizează oraşe europene, unde se deplasează cu ajutorul unor curse low-cost pentru a comite infracţiuni, după care se întorc acasă”, susţine directorul Europol.

Principalele infracţiuni comise sunt fraudele cu carduri şi furtul din buzunare, românii şi bulgarii fiind suspecţi de fraude cu carduri bancare în proporţie de 90 la sută în Europa, potrivit Europol.

Pe acest fond, ziarul britanic insistă asupra rău-făcătorilor veniţi din România şi care ar comite o bună parte din faptele de mică criminalitate de pe teritoriul britanic.

„Ayrault consideră posibilă integrarea romilor” (Le Monde)

La Paris, Le Monde anunţă un posibil compromis în recentul scandal legat de romii din Franţa.

Întrebat de un deputat din opoziţie despre ce se întâmplă în interiorul guvernului în legătură cu situaţia romilor din Franţa, premierul Jean-Marc Ayrault a spus, că, după părerea sa, „nu există motive pentru a exagera toate aceste probleme dificile” şi că el consideră posibilă „integrarea” acestei populaţii, dar cu o condiţie – romii să respecte legile Republicii.

Starea de nervozitate între politicienii din Franţa, unii din aceeaşi formaţiune sau colegi de alianţă, a plecat, aminteşte Le Monde, de la o recentă declaraţie a ministrului de interne Manuel Valls.

El a provocat o vie dispută odată ce a afirmat că „majoritatea romilor nu vor să se integreze în societate” şi de aceea ar fi mai bine să fie trimişi înapoi în ţările de unde au venit, mai ales România şi Bulgaria.

În tot acest scandal, aminteşte Le Monde, preşedintele Francois Hollande încă nu şi-a spus părerea.