Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ungaria nu mai livrează gaz rusesc Ucrainei (Le Monde)

În seara zilei de joi, 25 septembrie, Budapesta a decis că nu mai livrează gaze naturale Ucrainei. Evenimentul s-a petrecut fără niciun fel de anunț și fără a fi oferită o explicație. La Kiev și la Bruxelles, decizia Ungariei a fost interpretată drept un gest amical făcut de președintele Viktor Orban către Kremlin și a intervenit la doar trei zile de la vizita la Budapesta a șefului marelui concern rusesc Gazprom. 

De menționat că firma ungurească FGSZ, cea care controlează gazoductele de pe teritoriu maghiar nu are contracte de aprovizionare cu firmele ucrainene Naftogaz sau Ukrtransgaz. Cu toate acestea, compania maghiară livra gaze naturale din 2013 pentru a echilibra măsurile punitive adoptate de Rusia în contextul evenimentelor din Ucraina. Livrările din Ungaria însumau 17 milioane de metri cubi în fiecare zi. Majoritatea acestei cantități venea din depozitele strategice maghiare, cu alte cuvinte, din gaz rusesc. O explicație oficială a apărut, totuși, chiar dacă târziu: Ungaria ar trebui să își refacă stocurile strategice înainte de venirea iernii. Președintele Viktor Orban a anunțat că țara sa va primi gaze naturale în iarna aceasta și că a primit asigurări de la șeful Gazprom în cadrul unei discuții bilaterale. Alexei Miller venise la Budapesta pentru a discuta despre implicarea Ungariei în proiectul de gazoduct South Stream, proiect dezavuat de Comisia Europeană. Executivul comunitar e deranjat și de întreruperea fluxului invers din Ungaria. De amintit că în luna ianuarie, în plină criză ucraineană, Viktor Orban se deplasa la Moscova și semna un contract de 10 miliarde de euro pentru o centrală nucleară construită de Rusia la sud de Budapesta.

Fără referendum în Spania (Spiegel)

Curtea Constituțională a Spaniei a admis o contestație înaintată de premierul Mariano Rajoy. Astfel, separatiștii catalani se trezesc cu planurile încurcate apropo de organizarea unui referendum pentru independență.

Decizia Curții era de așteptat având în vedere că actuala Lege Fundamentală a Spaniei prevede clar că orice referendum trebuie aprobat de guvernul central de la Madrid. Astfel, decretul administrației de la Barcelona de organizare a unui scrutin pe tema independenței a fost lovit de nulitate. Pe 9 noiembrie ar fi trebuit să se decidă dacă lumea va mai adăuga un stat independent pe listă, numai că va mai trebui să aștepte. Liderul regional Arturo Mas a anunțat că se va conforma deciziei Curții Constituționale și că, deocamdată, planurile separatiste sunt înghețate. Declarația sa a surprins oarecum pe unii observatori pentru că aliații lui Arturo Mas din partidul de stânga ERC cer în continuare ignorarea verdictului și organizarea referendumului.

Episodul al treilea (The Telegraph)

Ostaticul britanic John Cantlie a apărut într-o a treia înregistrare video publicată de gruparea Statul Islamic în care critică strategia lui Barack Obama de combatere a organizației teroriste prin raiduri aeriene și utilizarea de forțe aliate arabe.

Într-un discurs de propagandă, fotojurnalistul John Cantlie afirmă că loviturile aeriene ar fi bune doar pentru a distruge ținte specifice, dar nu pentru a controla teritorii. Pentru asta, Barack Obama ar avea nevoie de soldați disciplinați și așa ceva nu ar găsi în rândurile luptătorilor kurzi sau ale soldaților irakieni. Cantlie continuă afirmând că pregătirea armatei irakiene va dura luni de zile, iar opoziția moderată siriană ar fi coruptă și ineficientă. Ținta predilectă a britanicului este însă discursul lui Barack Obama ținut cu ocazia comemorării atentatelor de la 9/11. Iar la final: „Join me for the next programme”.

 
Revista presei din 30 septembrie 2014