Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA își “recalibrează” ajutorul pentru Egipt (Le Monde)

Mai pe românește, Washingtonul a decis să suspende livrarea de elicoptere Apache, de rachete și de alt armament de asalt către regimul militar de la Cairo. Au mai fost înghețate și unele linii de asistență financiară ca urmare a reprimării manifestațiilor de susținere a fostului președinte islamist Mohamed Morsi și în așteptarea unor progrese adevărate către formarea unui guvern civil.

Anunțul a fost făcut de Departamentul de Stat al SUA, iar măsurile înseamnă o reducere a ajutorului acordat Egiptului de sute de milioane de dolari din totalul de 1,3 miliarde care curge în conturile armatei egiptene în fiecare an. Decizia fusese comunicată anterior de secretarul apărării Chuck Hagel omologului său de la Cairo, generalul al-Sisi. O reacție imediată a Egiptului nu a existat. De la debarcarea lui Mohamed Morsi pe data de 3 iulie, președintele american Barack Obama a anulat deja o serie de exerciții militare comune și a amânat livrarea a patru avioane militare F-16 în urma presiunii politice interne din SUA. America nu a catalogat oficial detronarea președintelui Morsi drept lovitură de stat militară, gest care ar fi suspendat automat, conform legii americane, orice formă de ajutor militar sau financiar.

Totuși, Washingtonul a condamnat represiunea regretabilă a manifestațiilor pașnice și a cerut ridicarea stării de urgență și organizarea de alegeri parlamentare și prezidențiale în anul 2014. În paralel, guvernul interimar egiptean a anunțat că Morsi va fi deferit unui tribunal pentru judecată în data de 4 noiembrie, un anunț care riscă să provoace noi tensiuni în țară. Fostul președinte este acuzat că ar fi instigat la crime cu premeditare pe data de 5 decembrie 2012, când a fost eliberat din închisoare de militanți ai Frăției Musulmane. Mișcarea a fost interzisă între timp de autorități, care au în cont peste 1000 de morți și cel puțin 2000 de arestări ai unor susținători ai Frăției.

Posibilitatea unei ieșiri din criza americană (Neue Zuercher Zeitung)

În spatele atitudinii intransigente afișate de politicienii americani se pot întrezări totuși unele strădanii precaute de ieșire din blocajul guvernamental în care se află SUA. Soluția ar putea fi compusă dintr-o serie de măsuri tranzitorii care să dea șansa unei apropieri reale între republicani și democrați.

Oricine știe că democrația este o negociere continuă, problema în SUA este că, aparent, nu există niciun fel de negociere pe nicio temă care ar putea scoate administrația publică din blocajul în care se află. Și mai mult, care ar putea evita falimentul statal în data de 17 octombrie. Camera Reprezentanților, controlată de republicani, scoate zilnic bugete punctuale pentru diferite agenții publice pentru a arăta presei și, implicit, cetățenilor că lucrează de zor pentru binele neamului. Senatul, controlat de democrați, respinge pe bandă toate propunerile, dar lucrează în paralel la propriile planuri cu efect mediatic. Președintele Obama acuză tabăra adversă de șantaj și apare mai des la televizor decât în campania electorală. Dar în ultima sa conferință de presă, pentru cei care au ascultat cu atenție, s-a putut observa și o portiță de scăpare lăsată deschisă de șeful de la Casa Albă.

Pentru prima dată, Obama a spus că este dispus să accepte soluții tranzitorii pe termen scurt și să negocieze apoi măsuri pe termen mediu și lung când amenințarea falimentului statal va fi fost anulată. Mai exact, Congresul ar putea decide un buget și o ridicare a plafonului datoriei suverane preț de câteva săptămâni pentru a putea negocia în liniște apoi o soluție cu bătaie mai lungă. Un semnal pozitiv în acest sens sunt și declarațiile recente ale liderilor republicani. Brusc, obiectul lor de șantaj – adică bugetul sănătății, care a dus, de fapt, la blocarea fondurilor publice – nu mai apare în nicio alocuțiune.

Cum strică Irlanda planurile pentru Marea Coaliție din Germania (Sueddeutsche Zeitung)

În urmă cu un an, Angela Merkel accepta de principiu finanțarea directă a băncilor irlandeze din fondurile de urgență ale UE. Problema e că socialdemocrații nu vor în ruptul capului să susțină măsura. Și uite așa, Irlanda poate deveni un obstacol major în negocierile pentru formarea unei Mari Coaliții de guvernare la Berlin, mai ales că Merkel nu poate da înapoi.

Cotidianul citează surse apropiate negocierilor dintre cele mai mari două partide ale Germaniei care afirmă că SPD ar vrea ca Angela Merkel să torpileze planurile UE și ale FMI de a acorda asistență financiară directă băncilor irlandeze din Mecanismul de Stabilitate European. Socialdemocrații germani mai au probleme și cu creditele acordate guvernului de la Dublin în schimbul cărora vor concesii importante în chestiuni de fiscalitate. Toate astea în condițiile în care Irlanda a fost elevul model al tuturor planurilor de salvare concepute de Europa și FMI și în contextul în care, pe parcursul mandatului trecut al cancelarului Merkel, SPD a susținut majoritatea măsurilor de asanare a crizei Euro.

Problema irlandeză este următoarea: în 2014 sunt planificate noi teste de stres în sistemul bancar local. Pentru a nu risca noi agitații pe piețele financiare, FMI recomandă capitalizarea băncilor direct din ESM. Deocamdată, Mecanismul nu poate finanța decât indirect, prin intermediul guvernelor, instituții financiare cu probleme. În 2012, liderii europeni au căzut de acord ca regulile să fie schimbate. Acum, SPD vrea de la cancelar să meargă la Bruxelles și să arunce totul în aer.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu