Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bolnavul de Ebola din SUA a fost trimis acasă inițial (Spiegel)

Riscul de răspândire a virusului Ebola în SUA a crescut odată cu apariția următoarei informații îngrijorătoare: pacientul din Dallas s-a mai prezentat o dată la medic spunând că se simte rău și că fusese în Liberia. El a fost însă trimis acasă cu o rețetă de antibiotice.

Bolnavul se prezentase la Texas Health Presbyterian Hospitals cu patru zile înainte să fie diagnosticat oficial. O greșeală de comunicare a unei asistente se pare că a dus la un diagnostic greșit și la ignorarea faptului că acesta precizase prezența sa în Africa de Vest. Situația s-a agravat în sensul în care riscul îmbolnăvirii altor persoane, cu precădere cei din familia pacientului, a crescut simțitor. La două zile după prima vizită la doctor, bolnavul a vomitat în fața complexului rezidențial în care locuia. Detaliul este important pentru că persoanele infectate cu Ebola nu prezintă risc de transmitere atâta vreme cât nu au simptome ale bolii. După aceea, contactul direct cu lichide corporale este metoda de transmitere a virusului. Autoritățile din Texas urmăresc acum 12 până la 18 persoane suspectate a fi intrat în contact direct cu pacientul diagnosticat. Deși pericolul a crescut, deocamdată riscul infectării este limitat la familie și prieteni apropiați, în orice caz nu se poate vorbi în prezent despre începutul unei epidemii.

New York Times relatează că pacientul s-ar numi Eric Duncan, ar fi lucrat la o firmă de transport din Liberia și și-ar fi dat demisia pentru a emigra în SUA. Cel mai probabil, Duncan s-ar fi infectat cu virusul Ebola ajutându-l pe proprietarul locuinței sale să își ducă fiica îmbolnăvită la spital. Atât fata, cât și tatăl ei ar fi murit între timp. Drumul lui Duncan din Monrovia până în Texas a durat 28 de ore și a avut 2 escale: una de 7 ore la Bruxelles și alta de 3 ore la Washington.

Corigența britanică (The Telegraph)

Jonathan Hill, propunerea Marii Britanii pentru postul de comisar european de finanțe, nu a trecut de audierea comisiei parlamentare de specialitate. Asta nu înseamnă însă că Londra va trebui automat să caute un înlocuitor. Parlamentarii au decis să îl mai audieze o dată pe Hill.

Președintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avut o idee năstrușnică: cine a strigat cel mai tare împotriva unui sector al UE să vină să pună mâna să lucreze la îmbunătățirea lui. Așa s-a făcut că un fost lobby-ist britanic a ajuns să fie propus drept supraveghetor peste băncile europene. Numai că după audierea de ieri se dovedește că nu toate ideile pot fi puse în practică. Pentru că europarlamentarii au decis să mai organizeze o rundă de audieri pentru Jonathan Hill, cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare. Abia atunci ar putea primi britanicul undă verde de la Legislativ.

Problema a fost, după cum spune un europarlamentar din comisie, că Hill nu a avut curajul să spună nimic substanțial. Nicio idee, nicio urmă de pasiune – aceasta a fost concluzia comisiei. Mai mult, fostul lobby-ist a evitat să răspundă în detaliu despre trecutul său în slujba intereselor financiare britanice. Nici cu termenii tehnici ai portofoliului nu pare britanicul foarte familiar, iar în chestiunea obligațiunilor europene nu a putut să dea nicio părere. Nu e de mirare așadar că prima întrebare a reporterilor de la Bruxelles după audiere a fost din nou următoarea: Veți fi totuși ceva mai mult decât reprezentantul intereselor lui David Cameron la Bruxelles?

Premierul britanic vrea să părăsească CEDO (Le Monde)

David Cameron e în campanie electorală și pregătește platforma partidului său pentru alegerile de peste opt luni. Pe lângă promisiuni materializate în bani, Cameron anunță și intenții îngrijorătoare.

La peste 60 de ani de când Marea Britanie era unul dintre statele fondatoare ale Curții Europene a Drepturilor Omului, prim ministrul David Cameron declară că „nu avem nevoie de instrucțiuni de la judecătorii din Strasbourg”. CEDO este instanța care veghează la respectarea drepturilor omului așa cum sunt ele recunoscute prin Convenția Europeană. Instanța poate fi sesizată de orice cetățean european după ce toate căile naționale de dispută juridică au fost epuizate. Cameron crede că, de la înființarea CEDO, interpretarea convențiilor care îi asigură funcționarea și autoritatea instanței duce la un ansamblu de „lucruri rele”. Trebuie amintit că Marea Britanie și CEDO se află în conflict din 2005, când țara a fost condamnată pentru că nu vrea să acorde drept de vot deținuților. Dacă va fi reales în 2015, David Cameron promite că va abroga legea drepturilor omului adoptată în 1998, în timpul mandatului lui Tony Blair. Acest Human Rights Act obligă instituțiile britanice să respecte prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului și instanțele britanice să respecte jurisprudența CEDO „atât cât e posibil”.