Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Demonstranții se retrag din Hong Kong (Le Monde)

De teama represaliilor poliției, manifestanții prodemocrație din Hong Kong au decis să strângă baricadele și să nu mai blocheze centrul metropolei. Doar câteva sute de studenți au mai rămas pe străzi în timp ce orașul revine la ritmul normal al vieții cotidiene.

Presiunea autorităților pare să fi funcționat. Protestele prodemocrație din Hong Kong s-au dizolvat aproape în totalitate. În cartierele din centru, oamenii au putut să meargă la serviciu nestingheriți, școlile și băncile au redeschis în această dimineață. Manifestanții au evitat astfel o confruntare directă cu forțele de ordine. Șeful administrației locale avertizase la finele săptămânii trecute că poliția „este hotărâtă să ia toate măsurile necesare pentru restabilirea ordinii sociale”. Peste noapte au rămas în apropiere de clădirile guvernamentale și în cartierul de afaceri doar câteva sute de oameni. În săptămâna de proteste din Hong Kong, poliția a folosit de mai multe ori gaze lacrimogene. Numai weekendul acesta fuseseră arestate 31 de persoane, în total 165 au fost rănite în confruntări. Reamintim că cererea principală a mișcării studențești este anularea prevederii legale care obligă toți candidații de la alegerile din 2017 să fie aprobați în prealabil de Beijing. Protestatarii mai cer și anchetarea abuzurilor poliției din ultimele zile.

Raidurile aeriene nu dau rezultate (The Guardian)

Jihadiștii din gruparea Statul Islamic avansează nestingherit în Siria și sunt tot mai aproape de cucerirea orașului kurd Kobane, din apropierea frontierei cu Turcia. De zile întregi, teroriștii bombardează necontenit pozițiile kurzilor, iar aviația coaliției internaționale parcă ocolește voit această zonă.

Mai mult, la doar câteva sute de metri sunt poziționate tancuri turcești care stau și ele degeaba. Așa că sunt cât se poate de legitime întrebările legate de strategia coaliției de a distruge mișcarea teroristă Statul Islamic. Și dacă la evoluțiile din Siria mai adăugăm și ultimul atac al jihadiștilor asupra celei mai mari rafinării din Irak, răspunsul la acele întrebări pare să se contureze în termeni îngrijorători. Deja luptătorii kurzi cer deschis sprijin cu trupe terestre, dar această posibilitate ar contrazice promisiunile administrațiilor americană și britanică de a nu trimite soldați într-un nou război. Pe de altă parte, căderea orașului Kobane ar însemna un genocid permis de către Occident. Ar fi un eșec moral al unei coaliții de state care a sărit să salveze minoritatea yazidi în Irak, dar ar permite conștient uciderea a mii de kurzi la Kobane. Iar pentru Turcia, țara care are militari la doar câteva sute de metri și stă și se uită, ar fi o declarație de război din partea extremiștilor kurzi. Oare președintele Erdogan chiar își imaginează că PKK va trece cu vederea lipsa de acțiune și va continua procesul de pace cu Ankara?

Scenariu: Ebola în Franța și Marea Britanie

Cercetători ai Universității Lancaster din Marea Britanie au realizat un studiu care arată că riscul de răspândire a virusului Ebola în Europa în următoarele săptămâni este de 75% în cazul Franței și 50% în Marea Britanie.

Modelele elaborate de oamenii de știință au luat în calcul mai mulți factori care au determinat răspândirea epidemiei în Africa de Vest și organizarea traficului aerian din și către statele afectate. Astfel a fost realizată o proiecție care are la bază o condiție majoră, anume ca traficul aerian să nu fie restricționat. În cazul Franței, riscul este cel mai mare pentru că în țările afectate se vorbește mult limba franceză, iar Parisul are cele mai multe zboruri către Africa de Vest. Următorul stat cu risc mare de primire a virusului Ebola este Marea Britanie, e drept cu 25% mai mic decât Franța. Ambele țări au unele dintre cele mai mari aeroporturi din lume: Charles de Gaulle și Heathrow. Între timp, starea pacientului din Dallas, Texas, s-a înrăutățit și mai mult peste weekend. În acest moment, liberianul bolnav de Ebola este în stare critică, spun medicii americani. 38 de persoane sunt monitorizate atent de autorități pentru că ar fi intrat în contact cu Eric Duncan după ce acesta prezenta simptome ale febrei hemoragice. Ieri, orașul Dallas a fost scena unei căutări extinse după un bărbat fără adăpost, ultimul de pe lista celor cu risc ridicat de infectare. După câteva ore, bărbatul a fost găsit, iar acum este monitorizat la spital. Și Germania tratează cazuri de Ebola. Un bolnav din Uganda se află la Frankfurt, dar deocamdată nu au fost comunicate detalii despre starea sa. Un altul din Senegal, tratat la Hamburg, a fost externat după vindecare.