Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima infectare cu Ebola în Europa (Le Monde)

Virusul Ebola a ajuns pe continentul european. O asistentă medicală din Madrid s-a îmbolnăvit după ce a tratat un pacient la un spital din capitala Spaniei.
Alte titluri astazi: Kobane: dezastrul anunțat (Spiegel) / Nave de război ale celor două Corei schimbă focuri (The Guardian)

Doi pacienți au decedat în acea clinică din cauza îmbolnăvirii cu Ebola. Asistenta medicală îl îngrijise pe unul dintre cei doi, iar acum, două runde de analize au confirmat infectarea sa cu virusul febrei hemoragice. În prezent, femeia e stabilă. Autoritățile medicale spaniole au convocat o celulă de criză pentru a analiza contextul mai larg, în speță riscul de infectare la alte persoane cu care asistenta ar fi intrat în contact după apariția simptomelor. Deocamdată nu există alte cazuri de infectare, nici la nivel de bănuială. Între timp, pacientul din Dallas, Texas, se află în continuare în stare critică, iar medicii se luptă pentru a-i salva viața. Liberianul, spre deosebire de alți bolnavi tratați în SUA, nu a primit tratament cu medicamentul experimental Zmapp, care a salvat deja două vieți, pentru că stocurile sunt epuizate. Epidemia din Africa de Vest a făcut peste 3000 de victime de la apariția virusului Ebola în această regiune.

Kobane: dezastrul anunțat (Spiegel)

Jihadiștii din gruparea Statul Islamic au intrat în orașul Kobane și controlează deja trei cartiere. Secretarul general al ONU cere tuturor celor care au mijloace la dispoziție să vină în ajutorul populației kurde din oraș.

De la asediul orașului, lupta a trecut la gherilă urbană în Kobane odată cu pătrunderea teroriștilor în trei cartiere mărginașe. Steagul jihadiștilor flutură deja de ieri pe mai multe clădiri. Rezistența kurdă din Kobane a fost înfrântă la periferie, așa că singura opțiune rămasă a fost retragerea în oraș și schimbarea tacticii de luptă. Se pare că gruparea Statul Islamic a înaintat cu tancuri și vehicule blindate și a folosit și mașini capcană în avansul său spre centrul orașului. Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a caracterizat operațiunea jihadiștilor drept o „campanie barbară” și a cerut tuturor care au mijloacele necesare să vină în ajutorul kurzilor din Kobane care, dacă vor ajunge prizonieri ai grupării Statul Islamic, sunt amenințați de omor în masă sau alte atrocități. 2000 de persoane au trebuit să se refugieze din calea luptelor urbane. Între timp, trupele turcești staționate la granița cu Siria – la câteva sute de metri de orașul Kobane – nu au făcut nimic altceva decât să disperseze jurnaliștii de la frontieră cu gaze lacrimogene.

Nave de război ale celor două Corei schimbă focuri (The Guardian)

Armata sudcoreeană afirmă că un vas militar din Nord ar fi trecut frontiera maritimă provocând focuri de avertisment. Replica a venit neîntârziat.

Schimbul de focuri a fost într-adevăr doar unul de avertizare, proiectilele au fost trase în apă și nu au țintit ambarcațiunea statului vecin respectiv. În plus, aceste incidente nu sunt deloc izolate la frontiera maritimă dintre cele două Corei. Anii trecuți au marcat incidente mortale chiar. Ceea ce e surprinzător în acest caz e că evenimentul a avut loc la doar trei zile după ce o delegație de rang înalt din Coreea de Nord a vizitat Sudul în ceea ce s-a vrut reluarea negocierilor directe între cele două state ce fuseseră suspendate în luna februarie. De notat că Phenianul nu acceptă delimitarea frontierei maritime care a fost făcută de către o comisie ONU-SUA la finele războiului. Granița taie practic Coreea de Nord de ape bogate pentru pescuit așa că și nave civile nordcoreene trec frecvent peste frontieră.