Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aproape jumătate din francezi aprobă exilul fiscal (L’Express)

45% din cetățenii francezi declară într-un sondaj că înțeleg decizia unor compatrioți de a se muta în străinătate pentru a evita taxarea de către stat. De notat că din această mulțime, 72% sunt simpatizanți ai extremei drepte.

Conform regulilor matematice deducem, totuși, că 55% condamnă gestul. Iar dintre aceștia, 84% sunt simpatizanți ai Partidului Socialist francez. De manieră mai generală, francezii nu resping ideea de a plăti impozite la stat, dar consideră că plătesc prea mult. 43% dintre chestionați nu consideră gestul de a plăti impozite drept o obligație cetățenească. Mai precis, 72% dintre francezi cred că nivelul fiscalității din țara lor este prea mare, iar 74% sunt de părere că ei contribuie la sisteme sociale din care nu beneficiază de nimic. Cu alte cuvinte, societatea franceză a ajuns să fie foarte atentă la beneficiile pe care le aduce plata de impozite și este nemulțumită de acestea.

În ceea ce privește politica fiscală a actualului guvern, 79% dintre francezi o condamnă. Ea nu ar fi justă din punct de vedere social (79%), nu ar fi eficientă din punctul de vedere al reducerii datoriei publice (80%) și nu ar respecta de nicio culoare promisiunile din campanie (78%).

Momentul să pariați pe francul francez? (The Telegraph)

Alegerile locale din Brignoles arată că un partid care are ca scop distrugerea monedei unice tocmai a dat clasă marilor partide franceze. Frontul Național ultranaționalist a eliminat socialiștii din prima rundă, iar pe conservatori cu un zdrobitor 54% în a doua.

Și să nu uităm că, pentru prima dată în istorie, Frontul Național este cea mai populară formațiune politică a Franței. În top 3, socialiștii sunt ultimii. Și nu sunt la guvernare decât de un an și jumătate... Rezultatul votului din Brignoles și cel al recentului sondaj de popularitate trebuie privite cu mare atenție. Dacă ne aducem aminte de programul doamnei Marine Le Pen de la alegerile prezidențiale, acesta prevedea convocarea de urgență a unui referendum pe tema apartenenței Franței la UE. Întrebată dacă retragerea din uniunea monetară ar necesita și ea un plebisit, Le Pen spunea atunci că nu. Renunțarea la Euro ar trebui să aibă loc imediat pentru că moneda unică ar fi piedica din calea tuturor progreselor economice. Franța nu ar putea accepta tutela Bruxelles-ului. Și în fond, ce ar putea face? Doar n-o să trimită tancuri... De ce vorbim însă despre toate astea? Pentru că previziunile unora arată așa: Frontul Național ar putea câștiga detașat la alegerile europarlamentare din mai 2014. E un vot care li se potrivește de minune. Și atunci să te ții Parlament European cu discursuri de retragere din Uniune, de reinstaurare a frontierelor naționale și de primat al dreptului național în detrimentul celui comunitar. Și vina cui e? Păi evident, a politicienilor europeni în ansamblul lor.

Lupta Washington-ului împotriva Americii (Die Welt)

Mai sunt trei zile până când SUA ar intra în incapacitate de plată dacă nu se ajunge la un acord în chestiunea ridicării plafonului datoriei suverane. Liderii din Senat spun că se apropie de un acord, iar Obama lansează invitații pe bandă la Casa Albă.

Ar fi fost un schimb constructiv de idei între republicanul Mitch McConnell și democratul Harry Reid. Ambii s-au arătat încrezători că ar putea găsi o soluție de compromis înainte de Ziua Z. Aceasta ar putea fi ridicarea plafonului datoriei pentru 6-9 luni și elaborarea unui buget nou până la mijlocul lunii decembrie. Președintele Obama a profitat de moment pentru o declarație mai degrabă inutilă. La o acțiune de caritate, șeful de la Casa Albă a spus că republicanii ar vedea în sfârșit că incapacitatea de plată nu este o soluție. Obama a mai ținut să sublinieze că pentru măsurile care sunt evident în beneficiul țării nu va plăti nicio răscumpărare – o aluzie deloc fină la măsurile fiscale pe care le vor republicanii în schimbul deblocării guvernului și evitării dezastrului economic. Cheia rezolvării disputei se află însă la John Boehner, liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților. Dacă acesta nu își va convinge colegii, mai ales pe cei din aripa dură Tea Party, să accepte un compromis, totul va fi fost degeaba. Interesantă e în acest context declarația unui congressman republican care vede în toată tevatura o luptă epică a Washington-ului împotriva Americii. Și sper ca America să câștige.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu