Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primul caz de contaminare cu Ebola în SUA (Le Monde)

O asistentă medicală din Dallas, Texas, s-a infectat cu virusul Ebola după ce l-a îngrijit pe un pacient liberian. Acesta din urmă a decedat între timp, iar asistenta este internată îna celași spital în secția de izolare. Este prima dată când o persoană se îmbolnăvește de Ebola în SUA. 

Pacienta care a cerut confidențialitate totală în ceea ce privește identitatea sa e stabilă în acest moment. Ea se prezentase vineri la spital acuzând o ușoară febră. Analizele au confirmat apoi infectarea sa cu virusului febrei hemoragice, iar confirmarea oficială a venit ieri seară. Informațiile disponibile în acest moment arată că asistenta ar fi respectat protocolul de protecție și tocmai acest lucru îngrijorează autoritățile americane și mai mult. Directorul Center for Disease Control (CDC) a declarat în context că trebuie să fi existat o eroare în procedurile de protecție a personalului medical și că alte cazuri de infectare ar putea să apară în zilele următoare. Până la noi ordine, serviciul de urgență al Texas Presbyterian Hospitals este închis. Pe lista de persoane aflate sub supraveghere se găsesc 48 de membri ai personalului medical. Trebuie spus că asistenta care s-a infectat cu virusul Ebola nu figura printre cele cu risc ridicat. În acest context, aeroportul american JFK din New York a început să efectueze screeninguri de pasageri veniți pe cursele din Liberia, Guineea și Sierra Leone. Joi urmează să fie demarate aceleași proceduri la Newark, Washington Dulles, Atlanta, și Chicago O’Hare.

Armata americană poate folosi bazele turcești în lupta împotriva grupării Statul Islamic (The Guardian)

Anunțul a venit din partea consilierului prezidențial pentru probleme de securitate națională Susan Rice. Aceasta a menționat și faptul că Turcia ar fi permis antrenarea unor rebeli moderați de către personal american în incinta unor baze turcești.

Din informațiile disponibile până ieri, numai Arabia Saudită era luată în considerare de către SUA pentru antrenarea rebelilor moderați sirieni. Astăzi va avea loc o întâlnire strategică a comandaților militari din statele care formează coaliția internațională de combatere a jihadiștilor din gruparea Statul Islamic. Turcia a anunțat în context că nu va demara o operațiune proprie în Siria, deși presiunea internațională asupra autorităților de la Ankara e în creștere. Peste weekend, raiduri aeriene americane au reușit să stopeze avansul teroriștilor în orașul kurd Kobane, situat în imediata proximitate a frontierei turco-siriene. Cu toate acestea, jihadiștii controlează în continuare aproximativ 40% din suprafața orașului. În acest context, vești surprinzătoare vin din Germania unde Verzii au anunțat că ar susține o operațiune militară sub mandat ONU la Kobane, chiar dacă asta ar presupune trimiterea de trupe terestre germane în această zonă. În urma luptelor din Kobane, 180.000 de oameni s-au refugiat în Turcia învecinată. UE a decis să acorde 3,9 milioane de euro ajutor de urgență pentru nevoile de bază ale acestor refugiați.

După retragerea lui Putin, Occidentul are mingea (Die Welt)

Estul Ucrainei e departe de a se fi liniștit. Cu toate acestea, retragerea a 5000 de militari ruși de la frontiera cu Ucraina e un semnal, iar Occidentul ar trebui să profite de această șansă pentru a stabiliza situația în regiune.

Cu o floare nu se face primăvară, dar ea poate să anunțe, totuși, zile mai frumoase. S-o fi speriat Vladimir Putin? Sau i-or fi spus oligarhii că pierd prea mulți bani din cauza sancțiunilor? Sau poate liderul de la Kremlin și-a atins scopul și acum se liniștește? E prea devreme pentru un bilanț definitiv, dar europenii par măcar să se fi trezit. NATO are noi principii de organizare și chiar Germania și-a dat seama că nu poate continua pe linia prieteniei strategice cu Rusia sine die. Cea mai plauzibilă variantă e cea conform căreia ordinul de retragere ar fi venit în avancronica summitului UE-Asia, ce va avea loc vineri la Milano. Acolo, Putin, Poroșenko și liderii occidentali se vor întâlni, iar miza tuturor va fi să salveze aparențe. Ce poate rezulta la Milano este desenarea unei noi arhitecturi de securitate în Europa, nu de alta, dar UE măcar și-a adus aminte că va trăi întotdeauna sub ochii Rusiei. Dacă e o lecție de învățat din toată afacerea ucraineană, atunci e cea despre realpolitik. Iar Occidentul ar trebui să profite de ocazie pentru a stabiliza situația.

Revista presei din 13 octombrie 2014