Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Merkel și Putin au discutat până târziu în noapte (Sueddeutsche Zeitung)

Astăzi are loc o reuniune la Milano unde mai mulți șefi de state și guverne europene vor discuta despre situația din Ucraina. Anterior, aseară la 23:15, președintele rus Vladimir Putin s-a așezat la vorbe cu cancelarul german Angela Merkel. Concluzii: yok.

Partea germană nu a dat publicității nicio informație după reuniunea celor doi lideri. Partea rusă a comunicat însă faptul că există în continuare divergențe profunde apropo de cauzele care au dus la criza prezentă din Ucraina. Despre eventuale soluții nu știm nimic. Discuțiile dintre Merkel și Putin au durat mai bine de două ore. Cele programate astăzi, la care vor participa și președintele ucrainean, cel francez și premierii din Marea Britanie și Italia vor dura 45 de minute. Nimeni nu se așteaptă la rezultate concrete.

Contextul a fost complicat și de un comunicat al NATO care afirmă că retragerea trupelor rusești de la frontiera cu Ucraina, de fapt, nu a avut loc, așa cum anunța Kremlinul recent. Iar Vladimir Putin a avut grijă să mai înăsprească o dată tonul la adresa Occidentului, ce-i drept s-a referit direct numai la SUA spunând că sancțiunile impuse de Barack Obama sunt greu de privit în altă notă decât una „dușmănoasă”. Partenerii Rusiei, spune Putin, ar trebui „să vadă că astfel de tentative de șantaj sunt lipsite de sens”. Despre livrările de gaze, președintele rus a declarat că Rusia își va respecta obligațiile față de Europa, dar că va reacționa la fel ca în 2008 dacă Ucraina nu va asigura tranzitul către statele europene.

A pornit cursa mondială pentru un vaccin împotriva Ebola (Le Figaro)

Experții internaționali afirmă că ar fi necesare circa șase luni pentru găsirea unei formule de vaccinare împotriva virusului febrei hemoragice. Asta în cel mai bun caz.

Ministrul sănătății din Rusia anunța pe 12 octombrie că cercetătorii de la institutul din Koltsovo ar lucra în prezent la trei vaccinuri – unul bazat pe o tulpină de Ebola, două create prin inginerie genetică. De amintit, într-o notă istorică, faptul că centrul din Koltsovo este cel care era suspectat a fi baza de creare a unor arme biologice în era sovietică. Rusia anunță că ar avea nevoie de șase luni pentru finalizarea unui vaccin cu eficacitate de 70%-90%, dar acestea sunt doar speculații, deocamdată, pentru că testele nu au fost efectuate împotriva virusului Ebola, ci doar împotriva unor tulpini de gripă. Problema în acest caz este dorința de a avea rapid ceva pe masă și riscul de a face mai mult rău decât bine cu vaccinuri experimentale. Iar Rusia nu este singurul concurent în cursa mondială. Compania GSK lucrează și ea la un vaccin bazat pe un adenovirus injectat în cimpanzei. Practic, primatelor li s-a administrat o genă a virusului Ebola, iar testele arată bine în prezent. Au început și teste umane pe voluntari din Mali și Gambia. Și institute publice din Canada lucrează la o variantă proprie, testele umane urmând a avea loc în SUA, la Maryland.

Între timp, președintele american Barack Obama a cerut Congresului aprobarea pentru a mobiliza rezerviști și membri ai Gărzii Naționale pentru a fi trimiși în Africa de Vest în eforturile de combatere a răspândirii virusului Ebola. 4000 de militari activi vor fi trimiși în Liberia în total, 500 au ajuns deja. Despre câți rezerviști e vorba în planurile lui Obama nu se știe deocamdată cu exactitate.

Jihadul modern, fără discriminare (Spiegel)

Dintre europenii care pleacă în Siria și Irak pentru a se alătura jihadiștilor din gruparea Statul Islamic, un procent ridicat este reprezentat de fete și femei. Printre nemți, 10% ar fi luptătoare. Printre francezi chiar 25%.

Motivele ar fi următoarele, conform sociologilor care studiază fenomenul. Primul se cheamă nevoia de orientare în societatea modernă. Jihadul pare să fie atrăgător mai ales pentru adolescente care găsesc un model foarte simplu de „bine și rău”. Altele sunt în căutare de bărbați care să fie la fel de „curate” ca și ele. Motivația reiese din două studii efectuate la Paris și Geneva. Apoi mai este și rebeliunea clasică a tinerelor față de părinți. Mulți dintre tinerii francezi care pleacă în Siria provin din familii unde nu se practică deloc o formă de religie, iar adoptarea unei formule extremiste a Islamului e un fel de pedeapsă pentru părinții atei. Dorința de autodeterminare mai este un motiv subliniat de sociologi în contextul dezbaterilor din Europa legate de vălul islamic și portul lui în public. Cu alte cuvinte, tinerele vor să trăiască fix așa cum vor ele, nu cum le impune o decizie guvernamentală.

Și, în fine, nu putem exclude idealismul tinerelor care pleacă acolo ca să lucreze ca asistente medicale dintr-o pornire sinceră de a ajuta alți oameni. Acestea sunt însă dezamăgite apoi de momentul în care își dau seama că jihadiștii omoară oameni nevinovați. Problema femeilor este că întoarcerea lor devine aproape imposibilă pentru că, în teritoriile controlate de jihadiști, ele nu se pot deplasa fără un bărbat. Pentru gruparea Statul Islamic, atragerea de tinere femei este un succes enorm de PR pentru că organizația vrea să promoveze un nou model de societate. 

Revista presei din 17 octombrie 2014