Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA formează un comando anti-Ebola (Le Monde)

Secretarul apărării, Chuck Hagel, a dat ordin ca armata americană să instituie o echipă de intervenție rapidă. Măsura face parte din eforturile de combatere a virusului Ebola. Unitatea va activa numai pe teritoriu american. Vești bune vin, în acest context, și din Spania.

Unitatea va cuprinde 20 de asistenți medicali, 5 medici și 5 traineri pentru personal local, se arată într-un comunicat al Pentagonului, care arată că cererea pentru formarea acestei echipe a venit de la secretarul sănătății american. După o perioadă de pregătire de o săptămână la Fort Hood, în Texas, unitatea va fi în stare de alertă pentru următoarele 30 de zile. Mișcarea administrației americane vine după ce au existat multe critici la adresa gestionării cazurilor de Ebola pe teritoriu american. Două asistente medicale s-au infectat cu virusul febrei hemoragice în urma unor greșeli de procedură în cazul îngrijirii bolnavilor.

Între timp, la Berlin, ministrul german de externe a deschis duminică lucrările Summitului Mondial pentru Sănătate, care va căuta să găsească soluții de prevenire a extinderii epidemiei de Ebola. Frank-Walter Steinmeier a cerut în discursul inaugural ca UE să se implice mai mult și mai eficient în acest proces. Peste 1000 de specialiști din întreaga lume iau parte la evenimentul din capitala Germaniei, ce va dura până miercuri. Iar vești bune primim din capitala Spaniei, unde Teresa Romero, asistenta medicală infectată cu Ebola se simte mai bine, iar testele arată că virusul nu se mai găsește în corpul ei. Romero este primul caz de infectare cu Ebola din Europa. La nivel mondial, peste 4550 de persoane au murit din cauza bolii.

Barroso atrage atenția asupra unei greșeli britanice istorice (Guardian)

Președintele Comisiei Europene va susține astăzi un discurs la Londra, dar presa a aflat deja conținutul alocuțiunii. În contextul în care David Cameron, premierul britanic, vrea să restricționeze libertatea de mișcare în UE, Jose Manuel Barrosso va renunța la limbajul diplomatic și va afirma că atitudinea defensivă față de UE este o „greșeală istorică” ce va „spori șansele ieșirii Marii Britanii din Uniune”.

Va fi, fără îndoială, cel mai dur atac al Bruxelles-ului la adresa conservatorilor britanici și a modului în care aceștia înțeleg să abordeze probleme europene înainte de alegerile din 2015. Barroso e așteptat să spună azi, la Chatham House, că impunerea unei limite arbitrare la imigrația din estul Europei este în contradicție cu legile europene și va aliena aliații tradiționali ai Marii Britanii. Barroso va acuza faptul că autoritățile britanice nu se implică în a arăta oamenilor beneficiile statutului de membru al UE. „Populația citește lucruri negative de luni până sâmbătă în ziare. Și nu vă puteți aștepta să arboreze steagul UE în fața casei duminica doar pentru că așa le spun politicienii”.

Discursul lui Barroso vine în contextul în care publicația Sunday Times a relatat despre planurile guvernului Cameron de a limita numărul de asigurări sociale emise pentru imigranți din UE fără înaltă calificare. Măsura ar afecta în special cele 11 țări esteuropene care au aderat începând cu 2004 la UE. Limitarea acestor asigurări sau emiterea lor pe perioadă limitată l-ar ajuta pe David Cameron să își îndeplinească promisiunea de a reduce imigrația în țara sa, unde discursul naționalist - și planurile de organizare a unui referendum privind apartenența la UE – sunt în toi.

Burka la Paris (Spiegel)

Pentru că o turistă din Orientul Mijlociu stătea cu vălul islamic total în primul rând al unui spectacol de operă, artiștii nu au mai vrut să cânte. În Franța, portul unei burka complete este interzis în spațiul public. Turista a fost dată afară de la spectacol.

Decizia de interdicție a acestui veșmânt a fost dată în 2011. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât în iulie că demersul este unul legal, care nu afectează nici sfera privată și nici nu ar încălca libertatea de exprimare, respectiv pe cea a religiei. Directorul operei Bastilia a precizat pentru presa franceză că fusese sesizat despre turista cu burka în timpul primului act al spectacolului La Traviata. În pauză i s-a cerut acesteia să renunțe la vestimentație sau să părăsească opera. Incidentul s-a petrecut la începutul lunii octombrie. Ministerul Culturii a anunțat că lucrează la o scrisoare către toate instituțiile culturale ale Franței în care cere ca legea să fie respectată de toți vizitatorii.

Legea votată de administrația Sarkozy după o campanie intitulată „În Republică, fața rămâne descoperită”, nu se referă explicit la burka, ci interzice orice formă de acoperire a feței în spațiul public cu excepția căștilor pentru motocicliști sau a măștilor pentru artiști. Părerile despre lege, și acest ultim caz, sunt împărțite. Dar o întrebare este legitimă: cât de tolerantă este oare Europa cu unele minorități în ciuda laudelor de sine despre multi-culti și drepturile omului?

Revista presei din 20 octombrie 2014