Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Francois Hollande pulverizează toate recordurile de popularitate (Le Figaro)

Şeful statului francez scade la 26% opinii pozitive la adresa sa şi a stilului de guvernare. Este un record negativ în toată istoria preşedinţilor Republicii Franceze. Jean-Marc Ayrault, primul ministru, scade şi el în sondaje, dar un oficial francez creşte necontenit. E vorba despre ministrul de interne Manuel Valls.

Scăderea popularității președintelui Hollande este impresionantă: În luna octombrie, scăderea era de 6%, iar nivelul la care se situează în prezent e de 26%. Cu un punct sub președinte se clasează primul ministru, iar în ceea ce-l privește pe șeful statului, acesta reușește recordul absolut al tuturor președinților celei de-a Cincea Republici Franceze. Proporția celor care au o părere negativă despre prestația lui Francois Hollande a crescut în octombrie cu 7% și atinge nivelul de 73%.

În schimb, ministrul de interne Manuel Valls, cel care joacă pe tonuri ultranaționaliste din ce în ce mai mult, nu numai că crește în sondajele de simpatie ale francezilor, dar o face fulminant. În octombrie, Valls a înregistrat o creștere de 9% și conduce detașat clasamentul cu 58% opinii favorabile. Apropo, doamna Marine Le Pen are o cotă favorabilă de 30%, un record personal, iar nepoata sa, de 43%. Că tot vorbeam de ultranaționalism.

Senatul american anunță că va ancheta ascultarea telefonului doamnei Merkel (Die Welt)

Anunțul a fost făcut de liderul democraților din Senat, doamna Dianne Feinstein. Democrații au majoritate în această cameră a Congresului, iar Feinstein este, de altfel, șefa comisiei de control a serviciilor secrete. Ancheta va fi “totală”, a spus doamna senator, iar administrația Obama ia aparent în calcul sistarea tuturor interceptărilor ce vizează șefi de state aliate.

Este evident că avem nevoie de o verificare totală a progamelor serviciilor noastre secrete, a declarat Dianne Feinstein, care a mai spus și că agențiile americane nu ar fi dat seamă îndeajuns în fața comisiilor parlamentare. Feinstein a mai subliniat că spionarea șefilor din state prietene precum Franța, Spania, Mexic și Germania este inacceptabilă. Doamna senator a dat asigurări că Barack Obama nu ar fi fost informat despre aceste activități și cere ca astfel de interceptări de politicieni de rang înalt, dar doar din state cu care relațiile nu sunt prietenoase, să fie aprobate de președinte prin semnătură pe viitor.

America este acum în defensivă din cauza acestui scandal. O delegație a Parlamentului European se află deja la Washington și cere răspunsuri. La fel și o delegație germană, formată din reprezentanți ai cancelariei și șefii serviciilor secrete, va efectua o deplasare în America și va cere ca la întrebările formulate deja de luni de zile de Berlin să se răspundă complet și fără ocolișuri. Wall Street Journal relata luni că președintele Obama ar fi aflat în vară de spionarea a 35 de șefi de state și guverne la nivel mondial și că ar fi ordonat stoparea acestui program. Casa Albă nu a vrut să comenteze aceste informații.

UE ar trebui să se exprime cu o singură voce (The Guardian)

În întreaga UE, prea mulţi lideri, începând cu Angela Merkel, au reacţionat mult prea lent şi precaut cu privire la problemele ridicate de dezvăluirile lui Edward Snowden. Cu toate acestea, revelaţiile cu privire la monitorizarea telefonului doamnei Merkel de către americani – şi, după toate probabilităţile, şi ale telefoanelor liderilor din Brazilia şi până în Marea Britanie – impun o acţiune colectivă pe măsură, la nivelul UE. Principiul este simplu: aliaţii de încredere nu ar trebui să se spioneze unul pe un altul; iar “soft power” [puterea care nu se bazează pe arme] a Americii este subminată de aceste intruziuni scandaloase. Fostul secretar de stat american Henry Kissinger poate că a întrebat cu adevărat, sau poate nu: “Pe cine sun dacă vreau să vorbesc cu Europa?”. Astăzi, în orice caz, a venit momentul în care Europa ar trebui să sune la rândul său America, şi să se exprime cu o singură voce.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu