Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taxa de 75%: Hollande nu renunță, fotbaliștii fac grevă (Le Monde)

Președintele francez Francois Hollande a avut o întâlnire cu reprezentanții fotbalului profesionist din țara sa. Șeful statului e de neclintit. Fotbaliștii vor plăti și ei impozitul de 75% pe veniturile mari, cel puțin aceia care câștigă mai mult de 1 milion de Euro anual.

Hollande a ținut să le reamintească șefilor din fotbal care este fundamentul acestei măsuri fiscale, arată un comunicat al Palatului Elysee. În ceea ce sună a fi fost o lecție de economie și impozitare, președintele a explicat că redresarea bugetului public justifică pe deplin aplicarea acestui nivel de taxare pentru firmele care aleg să ofere așa niște salarii mari. În replică, Jean-Pierre Louvel, președintele asociației cluburilor profesioniste de fotbal, a anunțat că planul de a intra în grevă în ultimul weekend din noiembrie rămâne valabil. Fotbaliștii vroiau să obțină o derogare de la lege, mai precis ca prevederile ei să se aplice numai la contractele viitoare semnate cu cluburile, nu la cele aflate în derulare.

E posibil așadar ca ultima zi de sâmbătă din luna noiembrie să fie o zi albă, adică să nu se joace niciun meci. Ar fi o premieră istorică în Franța, țară a cărei administrații are, de altfel, o comisie prezidențială dedicată exclusiv sprijinirii fotbalului și asigurării competitivității acestuia. Taxa de 75% afectează 120 de jucători și antrenori din Liga 1 franceză. Liga secundă nu e afectată deloc, dar aceasta participă la măsura de protest. Patronii cluburilor au catalogat ideea de impozitare excepțională a veniturilor drept absurdă din toate punctele de vedere. Cel mai bogat club al Franței, Paris-Saint-Germain plătește taxe la stat de peste 20 de milioane de Euro. În condițiile în care există o prevedere care plafonează nivelul impozitului special la 5% din cifra de afaceri, PSG va economisi, de fapt, 24 de milioane de Euro la sfârșit. Și asta în condițiile în care taxa de 75% e prevăzută să aducă din fotbal doar 44 de milioane de Euro la bugetul de stat.

Snowden ia în considerare să depună mărturie în fața Parlamentului german (Spiegel)

Edward Snowden vrea să dea nemților o mână de ajutor la anchetarea parlamentară a spionajului NSA. El a avut o convorbire cu un politician ecologist german și i-a pus acestuia în vedere că ar putea depune mărturie în fața comisiei speciale din Bundestag. Nu e clar dacă Snowden va putea veni în Germania sau nu.

Hans-Christian Ströbele s-a dus la Moscova pentru a-l vedea pe Edward Snowden. Scopul vizitei a fost să caute o posibilitate ca tânărul fost angajat al NSA să depună mărturie pentru a elucida scandalul de spionaj digital al americanilor în Germania. În teorie, Berlinul ar putea asigura transportul în siguranță pentru Snowden, dar situația sa juridică este complicată. Ce se știe cu siguranță e că fostul consultant al agenției americane vrea să dea o mână de ajutor. Snowden i-a înmânat politicianului german o scrisoare către guvernul, parlamentul și procuratura de la Berlin. Acesta ar fi dat de înțeles că știe foarte multe și că poate ajuta, dar că nu a adus cu el în Rusia niciun document clasificat.

Preventiv, procurorul general al SUA a trimis deja la Berlin o cerere de extrădare a lui Snowden. Chiar dacă acesta s-ar deplasa însă în Germania, el ar putea fi protejat de un așa numit titlu de ședere, pe care Republica Federală îl poate acorda nu numai din cauze umanitare sau de drept internațional, ci și, conform legii actuale, pentru protejarea intereselor politice ale Republicii. Avocatul lui Snowden a declarat însă că o deplasare la Berlin este exclusă. Conform condițiilor impuse de Moscova, tânărul ar risca să piardă azilul temporar din Rusia. În ceea ce privește ascultarea telefonului doamnei cancelar Merkel, Snowden nu ar putea oricum să spună nimic conform înțelegerii încheiate cu Vladimir Putin de a nu mai dezvălui personal nicio informație secretă. Întâlnirea dintre delegația germană, din care au mai făcut parte doi junaliști, și Edward Snowden a fost organizată de serviciile secrete rusești.

Merkel-Lagarde, o echipă câştigătoare (Financial Times)

Schimbarea gărzii în principalele instituţii ale UE de anul viitor va fi o şansă pentru Bruxelles de a numi lideri puternici pentru a restabili încrederea în proiectul european. De ce să nu îi punem pe directorul FMI şi pe cancelarul german în topul slujbelor importante, sugerează editorialul.

Imaginaţi-vă o UE condusă, la 12 luni de acum încolo, de Angela Merkel şi Christine Lagarde. Prima în post de președinte, a doua în fruntea Executivului comunitar. Asta ar reţine atenţia lumii. Se organizează în sfârşit Europa, se vor mira americanii şi asiaticii. A se înmâna frâiele UE acestui duo ar fi o lovitură de maestru. S-ar încredinţa puterea către doi dintre cei mai respectaţi factori de decizie, la nivel internaţional. Ar fi o declaraţie puternică referitoare la atitudinea Europei faţă de femei în viaţa publică. În sfârşit, ar constitui un simbol al parteneriatului franco-german fără de care UE este un cal fără călăreţ. Din păcate nu se va întâmpla. Având în vedere metodele ciudate ale UE în privinţa alocării slujbelor de top, nu se poate întâmpla. Cu ideile lor schimbătoare şi contradictorii asupra rolului internaţional al Europei, este un pariu corect că liderii naţionali ai celor 28 de state ale UE nici nu vor vrea să se întâmple. 

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu