Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Huligani contra salafisti (Spiegel)

Orasul german Koln a fost scena unui haos total, in care huligani alaturi de neonazisti au fugarit politisti pe strada. Alianta dintre cele doua grupari nu e una tocmai naturala, daca ne uitam la istoria confruntarilor dintre aceste elemente violente. Politia germana crede ca urmeaza si alte intalniri de acest fel in mai multe orase.

4000 de huligani si neonazisti au organizat un mars la Koln care a degenerat rapid in violente si distrugere avand in vedere ca politia avea o prezenta infinit mai mica decat cea a manifestantilor. Nu a fost deloc greu pentru observatori sa identifice orientarea politica a demonstrantilor la auzul unor sloganuri precum “Germania pentru germani” si “strainii afara”. Au fost vazute multe tricouri care, in mod normal, sunt interzise in comertul german: ‘white nations for a white Europe” sau “Aryan”.

Bilantul manifestatiei este de 44 de politisti raniti, 57 de urmariti penal (deocamdata), iar distrugerile sunt asa numeroase incat amintim numai o duba de politie care a fost rasturnata de huligani. Intrebarea principala este insa cum de s-a nascut o asemenea miscare in Germania. E drept ca, de cand se vorbeste aproape zilnic despre gruparea Statul Islamic, multi simpatizanti ai extremei drepte ataca salafistii din Germania, dar incidentele au fost izolate pana ieri. O alianta atat de numeroasa si de periculoasa impotriva salafistilor nu vazuse Europa occidentala pana acum. In centrul atentiei sunt acum serviciile de informatii interne germane care vor trebui sa dea socoteala in fata comisiei parlamentare apropo de multele intrebari legate de manifestatie. Se vrea aflat daca existau informatii care sa fi prevenit asemenea manifestari violente sau nu. Si nu ar fi prima data cand serviciile de informatii esueaza in ceea ce priveste pericolul reprezentat de extrema dreapta germana.

Viitorul distrus (Le Monde)

In capitala germana incepe astazi o conferinta internationala care vrea sa rezolve (?) problema refugiatilor sirieni. Jumatate din populatia Siriei si-a parasit caminul. Adica vorbim despre 10 milioane de oameni care sunt pe fuga fie in Siria fie s-au refugiat in statele vecine.

Situatia lor a ajuns atat de disperata incat cei care isi permit plata pentru contrabandisti risca orice pentru a ajunge in Europa. Cei mai saraci nu pot apela la asemenea servicii. Suntem in al patrulea an al catastrofei siriene, in al patrulea an al lipsei de actiune din partea Occidentului moralist care arboreaza stindardul drepturilor si libertatilor mai mult ca se se bata cu pumnii in pieptul electoral. Dincolo de drama sirienilor, probleme mari sunt si in statele vecine care primesc refugiatii. Turcia face fata din punct de vedere economic, dar are probleme legate de securitate. Irakul este insa oricum la pamant pe cont propriu daramite cu refugiati. Libanul are mari probleme economice si una legata de fragilul echilibru intre siiti si suniti. Iordania are dificultati financiare, dar mai greu atarna faptul ca nu prea mai ajung rezervele de apa, si asa mici in aceasta tara. ONU a anuntat ca injumatateste ratiile de mancare acordate refugiatilor sirieni in taberele UNHCR pentru ca nu mai are fonduri. Intre sirieni si populatiile locale se ajunge la conflicte violente pe alocuri. Dar, comunitatea internationala face conferinte.

Reporter la postul de televiziune “Statul Islamic” (The Telegraph)

Gruparea terorista a publicat o noua inregistrare video cu fotojurnalistul britanic John Cantlie, rapit in 2012 in Siria. De data aceasta, Cantlie joaca rolul unui reporter de televiziune care relateaza din ceea ce se vrea a fi orasul kurd Kobane.

Scopul lui Cantlie este acela de a minimiza efectele raidurilor aeriene ale aviatiei americane in zona. Declaratiile de presa la care se face referire in inregistrare sunt vechi de o saptamana, asa ca s-ar putea presupune momentul filmarii. Ideea e simpla: informatiile prezentate despre pierderile gruparii teroriste Statul Islamic ar fi gresite, imaginile ar proba faptul ca luptatorii kurzi nici nu mai exista acolo in zona si ca declaratiile Casei Albe ar fi minciuni. Realitatea este insa ca jihadistii nu reusesc sa cucereasca orasul Kobane din septembrie incoace de cand il asediaza. Inregistrarea este realizata mult mai profesionist decat altele publicate de organizatia terorista pana in prezent si incepe chiar cu o filmare aeriana a orasului care ar proveni de la o drona. Este a sasea filmare cu jurnalistul britanic. 

Revista presei din 28 octombrie 2014