Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proteste de amploare la Budapesta impotriva taxei pe internet (The Guardian)

Guvernul condus de Viktor Orban vrea sa taxeze schimbul de date pe internet. 49 de eurocenti per gigabyte de date transferate ar trebui sa ajunga la bugetul de stat. Peste 10.000 de oameni au protestat aseara in capitala Ungariei impotriva acestei intentii.

Scandarile i-au cerut lui Orban sa demisioneze, iar manifestantii au promis ca nu vor permite introducerea unui impozit pe folosirea internetului. Masura ar urma sa intre in vigoare in 2015, cel putin asta vrea Guvernul maghiar. Manifestantii au blocat podul Elisabeta si o strada importanta din centrul orasului. Taxa pe schimbul de date este vazuta de oponentii ei drept un simbol al stilului autocrat de guvernare al premierului Viktor Orban care, in ciuda apartenentei europene a tarii sale, a redus aproape la tacere orice presa critica din tara sa prin mai multe masuri legislative. Recent, SUA au impus restrictii de calatorie pentru mai multi oficiali maghiari acuzand deficitul de democratie din tara. Cu cateva ore inainte de inceputul protestului, parlamentarii de la Budapesta incepusera dezbaterile pe tema modificarii legilor fiscale. Un secretar de stat in ministerul economiei a motivat intentia Excutivului prin dorinta de “echitate sociala”. Opozitia acuza insa o tentativa de limitare a comunicatiilor ei online, avand in vedere ca in presa oricum nu mai gasesc loc de exprimare. Si comisarul european pentru digitalizare, Neelie Kroes, a declarat ca taxa este inacceptabila, dar nu ar fi prima data cand UE protesteaza impotriva unor masuri adoptate la Budapesta si lucrurile merg linistite inainte.

UE aproba bugetele Frantei si Italiei (Spiegel)

Comisarul european pentru afaceri monetare a declarat ca nu se va opune propunerilor de buget venite de la Paris si Roma. Asta insa dupa ce ambele state trimisesera la inceputul acestei saptamani o serie de corectii, respectiv o indatorare publica mai mica decat in variantele initiale.

Jyrki Katainen a declarat dupa analizarea ultimelor variante de bugete ca nu poate constata “incalcari grave” ale tratatelor europene. Ce inseamna asta? Inseamna ca Franta si Italia pot merge mai departe cu bugetele nationale pentru anul 2015 si nu vor fi nevoite sa le schimbe si mai mult, respectiv sa plateasca eventuale amenzi sau sa suporte sanctiuni. Franta, de exemplu, propusese un deficit bugetar de 4,3% pentru anul viitor, mult peste limita de 3% la care se angajase sa ajunga in 2015. Si termenul de incadrare in tintele Pactului de Stabilitate a fost amanat pana in 2017. In schimb, administratia de la Paris a promis sa economiseasca 3,6 miliarde de euro in plus anul viitor, ceea ce ar scadea deficitul structural cu 0,5%. Italia a promis sa economiseasca 4,5 miliarde euro, adica 0,3% din PIB, conform unui document de la ministerul de finante de la Roma. Deficitul bugetar al Italiei va fi de 2,9% dupa ce anul acesta a fost de 3%, ceea ce respecta prevederile Tratatelor. Dar datoria publica a Romei este de 2148 de miliarde euro, una din cele mai mari din UE.

Franta are buget de asigurari sociale pentru 2015 (Le Monde)

Aprobarea Comisiei Europene este doar un prim pas, iar votul din Adunarea Nationala se anunta unul tensionat. Cu 270 de voturi pentru si 245 impotriva, deputatii au adoptat bugetul asigurarilor sociale pentru anul viitor, cea mai mare si cea mai sensibila parte a bugetului francez.

Analistii politici au observat cu interes miscarea de trupe din interiorul Partidului Socialist al presedintelui Francois Hollande. Inainte de vot, aripa de stanga mai radicala a formatiunii anuntase ca se va abtine de la vot, iar bursa pariurilor apropo de cate voturi socialiste vor lipsi era in toi. La final au fost 34 de abtineri, cele mai notabile din partea a doi fosti ministri ai administratiei Hollande. Se remarca o scadere a abtinerilor fata de saptamana trecuta cand 39 de socialisti nu au votat legea cadru a bugetului francez pe 2015. Cu alte cuvinte, conflictul dintre cursul socialdemocrat al presedintelui si Partidul Socialist care se vede atras spre o orientare mult mai centrista decat si-ar fi dorit, pare sa se fi linistit cel putin pentu moment. Ramane de vazut ce se va intampla pe parcursul anului viitor. Reducerea deficitului promisa de Francois Hollande in negocierile cu Comisia Europeana ar trebui sa vina din incasari suplimentare, nu din reduceri de cheltuieli. Daca planul nu va da roade, conflictul cu propriul partid va reizbucni cu siguranta. 

Revista presei din 30 octombrie 2014