Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, Ucraina și UE au ajuns la un acord privind livrarea de gaze (Kommersant)

Ucraina, Rusia și Uniunea Europeană au ajuns la o înțelegere pe care au și semnat-o, care prevede că Moscova va relua aprovizionarea cu gaz în Ucraina pe timpul iernii. Gazul va fi achitat cu ajutorul finanțării primite din partea statelor occidentale, titrează publicația Kommersant.

Alte titluri din presa internațională - Burkina Faso respinge un al cincilea mandat al președintelui (BBC, Le Monde, Liberation); situația rămâne tensionată la Ierusalim (New York Times); alegerile prezidențiale din România produc îngrijorare privind independența justiției (Reuters).

KOMMERSANT

Acordul pentru livrarea de gaze a fost semnat de miniştrii Energiei ai celor două ţări, rusul Alexander Novak şi ucraineanul Iuri Prodan, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger. Înțelegerea este valabilă până în martie 2015. Un act adiţional la contract a fost ulterior parafat de şeful Gazprom, rusul Aleksei Miller, şi cel al Naftogaz, ucraineanul Andrii Kobolev. "Responsabilitatea politică, logica cooperării şi pur şi simplu bunul simţ economic au prevalat", a apreciat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de presa locală . Speranțele sunt mari. Barroso a spus că "speră că acest acord va creşte încrederea între Ucraina şi Rusia". "Punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk" privind încetarea focului în Estul separatist al Ucrainei "trebuie să fie, în acest moment, prioritatea" noastră, a adăugat el. Cât costă de fapt această înțelegere? Oettinger a precizat că acordul se referă la un total de 4,6 miliarde de dolari, cuprinzând atât plata datoriei la gaze a Ucrainei faţă de Rusia, cât şi plata livrărilor de gaze ruseşti până martie. Preţul a fost fixat la 385 de dolari pe mia de metri cubi. El a precizat că Ucraina este, de altfel, capabilă să-şi achite datoria la gaze faţă de Rusia.

NEW YORK TIMES

La căderea serii autoritățile Israeliene au anunțat că astăzi se vor redeschide vineri o parte din locurile de rugăciune, după ce au sraelul a decis joi seară să permită din nou accesul în zona Esplanadei Moscheilor din Ierusalim, menţinând însă interdicţia pentru bărbaţii care au mai puţin de 50 de ani. Decizia are efect imediat, intervenind exact înaintea rugăciunii comune musulmane de vineri. Liderii palestinienii au anunțat că vor organiza proteste ample în ciuda acestui anunț menit să mai rezolve din tensiunile de la Ierusalim. Decizia de a restricționa accesul la Esplanada Moscheilor și alte centre religioase din Cetate a venit după ce o unitate israeliană antitero a ucis un bărbat palestinian suspectat că ar fi încercat la rândul său asasinarea unui manifestant pentru cauza israeliană. A fost scânteia care a aprins  flacăra revoltei după luni întregi de escaladare a tensiunilor și violențelor în Ierusalimul divizat. Israelul și a mărit recent efectivele cu o mie de ofițeri de poliție în încercarea de a limita sau chiar elimina complet riscul a ceea ce unii specialiști spun că ar putea fi a treia Intifadă palestiniană sau revoltă de proporții.

BBC, LE MONDE, LIBERATION

După ce sute de mii de locuitori ai capitatelei Burkina Faso Oagadougou au manifestat violent împotriva unei reforme constituționale care i-ar permite președintelui Compaore să rămână la putere, șeful statului a dizolvat guvernul și a decretat stare de asediu. A fost o revoltă fără precedent într-un stat african. Situația a degenerat în așa măsură după ce președintele și/a propus să schimbe Constituția pentru a putea primi un al cincilea mandat. Starea de asediu a fost ulterior ridicată. Șeful statului a negociat cu liderii opoziției care îi cereau demisia și a acceptat ca după un mandat cu un guvern de tranziție să cedeze puterea unui președinte ales democratic.

REUTERS

Poziția de lider în sondaje și-a câștigat-o datorită unei mașinării foarte eficiente de partid. Victor Ponta anunță că va câștiga și astfel va pune capăt crizei pe care o traversează România din 2009-2010. materialul Reuters punctează și faptul că rivalul său, actualul președinte Traian Băsescu părăsește puterea după două mandate, ceea ce va face să dispară de pe scena politică cearta permanentă pe marginea politicilor de stat. calitatea de favorit în alegeri aduce însă îngrijorare cu privire la independența justiției, spune agenția de presă, - cu atingere la activitatea procurorilor sau chiar a presei. România este membru al Uniunii Europene din 2007 și de atunci este sub supraveghere specială. Politicile defectuoase și evaziunea fiscală extinse sunt princpalele motive pentru care românii nu au o viață mai bună la 25 de ani de la căderea comunismului. Reuters amintește și de tentativa de suspendare a președintelui Traian Băsescu de acum doi ani, moment în care leul a atins un minim istoric, la fel ca încrederea partenerilor de la Bruxelles.