Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul ostatic Francis Collomp se întoarce în Franța (Le Monde)

11 luni a stat inginerul în captivitate până când i s-a ivit ocazia să evadeze. Francis Collomp a fost adus în această dimineață de un avion sanitar de la Abuja în compania ministrului francez de externe. Pe aeroportul militar din Paris l-a așteptat primul ministru Jean-Marc Ayrault, dar ceremonia se anunță una discretă, fără declarații.
Alte titluri din presa internațională: Hollande a bătut recordul de popularitate al Franței (L’Express) / Un sfert din francezi e tentat să fraudeze Fiscul (Le Point)

Președintele Francois Hollande a avut deja o convorbire la telefon cu fostul ostatic în care l-a felicitat și în care i-a transmis că este mândru de el și de condițiile în care și-a găsit libertatea care ar putea fi oricând un subiect de carte de aventuri. Francis Collomp a reușit să fugă din celula în care era ținut de gruparea teroristă Boko Haram în timpul rugăciunii de sâmbătă. Răpitorii uitaseră să încuie ușa înainte să se ducă la rugăciune, iar inginerul a profitat de ocazie. Anterior se spusese că un schimb de focuri între extremiști și armata nigeriană i-ar fi oferit un răgaz de acțiune. Ieșit din clădire, Collomp a fugit pe străzile din orașul Zaria, din nordul Nigeriei, până când a găsit un taxi. Pe șofer l-a rugat să îl ducă la cel mai apropiat post de poliție de unde a fost predat de autorități către diplomații francezi. Inginerul fusese răpit de Boko Haram pe 19 decembrie 2012 în urma unei operațiuni efectuate de grupare ca răsplată pentru operațiunea militară franceză din Mali.

Hollande a bătut recordul de popularitate al Franței (L’Express)

Cota de popularitate a președintelui francez a scăzut în luna noiembrie la 20%. Este cel mai mic scor înregistrat de un șef de stat din 1958 încoace, adică de la crearea celei de-a Cincea Republici Franceze și de la înființarea sondajelor de opinie în forma pe care o cunoaștem astăzi.

Recordul anterior era deținut de Francois Mitterand în decembrie 1991 și era de 22%. Rezultatul lui Francois Hollande este în scădere cu 3% față de luna octombrie. În total, 79% din cetățenii francezi se declară mai degrabă nemulțumiți de politica pe care acesta o duce. Față de predecesorul său Nicolas Sarkozy, Hollande e în cădere. Conservatorul ajunsese la o popularitate de 28% în cel mai prost moment al mandatului său. Dintre toate grupările în care poate fi împărțită societatea franceză, doar simpatizanții socialiștilor înregistrează o cotă de aprobare de peste 50%, mai precis de 54%. Dar și aici lucrurile o iau razna pentru Hollande pentru că scăderea din propria tabără față de luna anterioară este de 9%! Șeful de la Elysee nu reușește nici să își mulțumească nucleul de susținători nici să promoveze reforme dureroase, dar care să dea roade pe termen mediu. Franța este într-un blocaj total, grevele și protestele sunt la ordinea zilei, iar aparatul birocratic începe și el să opună rezistență. Săptămâna trecută, prefecții francezi cereau în raportul lor lunar adresat autorităților centrale o schimbare de legi și taxe pentru a reuși să stăvilească valul de furie și nemulțumire ce domnește în Hexagon.

Un sfert din francezi e tentat să fraudeze Fiscul (Le Point)

Iar 44% dintre francezi afirmă că deja au făcut plăți în numerar la negru pentru a evita TVA sau alte contribuții la asigurările sociale.

Deja este public, e drept sub protecția anonimatului unui sondaj, dar totuși... 25% dintre francezi spun că ar eluda Fiscul dacă li se va ivi ocazia. Mai precis nu și-ar declara parte din venituri pentru a nu plăti impozite. Proporția crește dacă ne uităm la grupuri precum persoanele peste 50 de ani (29%), simpatizanți ai dreptei (31%) sau simpatizanți ai Frontului Național (41%). Plățile făcute la negru de 44% dintre cei chestionați sunt pentru servicii de baby sitting, de grădinărit sau reparații de tot soiul, de la cele auto până la cele din case. Sondajul vine pe fondul unei dezbateri furibunde privind taxarea în Franța, țară unde mediul de afaceri acuză imposibilitatea de a se dezvolta, iar contribuabilii privați încep să se îndoiască de legitimitatea ideii de taxare în general.