Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul premier francez Francois Fillon da in judecata Le Monde (France24)

Cotidianul francez relatase ca Fillon ar fi facut presiuni pentru demararea unor actiuni in justitie impotriva fostului sau sef Nicolas Sarkozy intr-o tentativa de a obtine un avantaj in vederea nominalizarii conservatorilor la alegerile prezidentiale din 2017.

Doi reporteri Le Monde au facut aceste dezvaluiri intr-o carte publicata recent. Acuzatiile au fost preluate de ziarul francez. Fillon a fost prim ministru timp de cinci ani in mandatul lui Sarkozy la sefia palatului Elysee. Le Monde a afirmat ca Fillon ii ceruse sefului de cabinet al presedintelui Francois Hollande sa urgenteze mai multe dosare in justitie. Ziarul l-a citat pe Jean-Pierre Jouyet cu urmatoarea afirmatie: “Loveste-l repede, loveste-l repede, stii ca daca nu o vei face il vei vedea reintors, asa ca loveste-l”. Asa ar fi descris seful de cabinet solicitarea venita de la Fillon. Ambii oficiali au negat aceasta discutie. Fillon a declarat ca nu isi poate imagina o asemenea declaratie din partea lui Jouyet catre reporterii Le Monde si ca, daca ea a existat intr-adevar, atunci ar fi un scandal de stat. Cei doi jurnalisti isi apara insa materialul si afirma ca au inregistrarea interviului pentru confirmare. Fillon, Sarkozy si un alt fost premier Alain Juppe sunt cei trei candidati cu cele mai mari sanse la nominalizarea conservatoare pentru alegerile prezidentiale din 2017. Unul dintre ei va ajunge, probabil, sa il conteste pe presedintele socialist Francois Hollande in batalia pentru sefia statului. Juppe a fost ministru de externe in mandatul prezidential al lui Nicolas Sarkozy.

Obama isi asuma raspunderea pentru dezastrul electoral (NY Times)

Democratii au pierdut pe linie la alegerile pentru Congres. Acum, Barack Obama isi asuma vina pentru rezultat si afirma ca semnalul transmis de alegatori este cel mai bun motiv pentru a vedea ce poate face mai bine in cei doi ani de mandat care i-au ramas.

Obama a spus intr-un interviu televizat ca el si echipa de la Casa Alba nu au reusit sa explice americanilor suficient de bine avantajele rezultate din politica sa si ca aceasta situatie reprezinta un esec politic. “Oamenii nu vin de la sine sa bata la usa noastra. Noi trebuie sa stim sa si vindem politica corecta pe care o facem. Trebuie sa ajungem de partea cealalta a usii si sa convingem”, a spus Obama in intervul acordat CBS. Presedintele nu a spus niciun moment ca ar fi facut ceva gresit, ci doar ca echipa sa, in frunte cu el insusi, nu au reusit sa comunice eficient.
Obama, care nu mai poate candida pentru un nou mandat, a promis ca acest lucru se va schimba in urmatorii doi ani. Iesirea sa publica este un semnal clar dat scenei politice in contextul alegerilor prezidentiale de peste doi ani la care vrea sa dea o sansa candidatului democrat, cel mai probabil doamna Hillary Clinton. Altfel, Obama risca sa identifice partidul cu sine insusi dupa doi ani de guvernare cu un Congres ostil. Daca ne ghidam dupa modelul George W. Bush in 2006, care a avut in ultimii doi ani tot o majoritate potrivnica in Legislativ, atunci decizia lui Obama este una favorabila viitorului candidat. Ramane de vazut daca va reusi sa mentina acest curs.

Vot pentru statul propriu (Spiegel)

Catalanii au votat in proportie covarsitoare pentru independenta intr-un referendum simbolic ce nu va produce niciun efect juridic. 2,25 milioane de oameni s-au prezentat la urnele improvizate, 80% vor sa aiba statul lor. Seful guvernului regional cere acum ajutorul comunitatii internationale.

Guvernul de la Madrid a interzis organizarea unui referendum pentru independenta Cataloniei, asa ca premierul Arturo Mas a pus la cale un vot consultativ pentru a transmite un semnal. Primul ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, anuntase ca, atata vreme cat este la putere, Catalonia nu va organiza niciun referendum. Constitutia Spaniei prevede ca guvernul federal are dreptul sa refuze un asemenea plebiscit. Acum ca majoritatea catalanilor si-a manifestat clar dorinta de independenta, regiunea vrea sa obtina un referendum legal pe model scotian. Catalonia are 5,4 milioane de oameni cu drept de vot cu varsta peste 16 ani. Populatia totala este de 7,5 milioane care se bucura de autonomie extinsa. Arturo Mas a lansat un apel international folosind chiar limba engleza pentru a pune presiune pe Madrid in vederea organizarii unui referendum legal.