Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU: acordul de pace din Ucraina, in pericol acut (Le Monde)

Estul Ucrainei este in pericol iminent de izbucnire a unui nou conflict deschis, afirma ONU, care reactioneaza astfel la ultimele evolutii din zona. E vorba despre convoaie militare care au trecut granita din Rusia, mutari de trupe si schimburi intense de focuri. OSCE afirma ca separatistii au avansat deja considerabil.

ONU se arata profund ingrijorata de pericolul ca acordul de pace sa fie declarat nul, de facto, prin reizbucnirea luptelor grele in regiune. Organizatia afirma ca niciuna din parti nu este fara vina, dar ca raspunderea ar fi, totusi, mai mare de partea separatistilor. Asa numitele alegeri in autoproclamatele republici separatiste si livrarile de arme din Rusia constituie cele mai mari piedici in calea pacii, crede ONU. In acelasi timp, directorul OSCE, organizatie care este responsabila cu monitorizarea acordului de pace, afirma ca documentul exista, in prezent, doar pe hartie. In realitate, luptele continua nestingherit. OSCE cere in acest context UE sa puna presiune atat pe Kiev, cat si pe Moscova, pentru a reinvia procesul de pace. In ultima vreme, separatistii au mutat linia de armistitiu, in unele zone, chiar cu zeci de kilometri. Regimul de la Kiev si-a mobilizat masiv trupele in est de teama unei noi ofensive.

Rusia trimite nave de razboi spre Australia (Die Welt)

Patru ambarcatiuni militare rusesti efectueaza manevre la limita apelor teritoriale ale Australiei. Cel mai probabil, Moscova face o demonstratie de forta inaintea summitului G20 din Brisbane.

In presa australiana, lumea isi pune intrebari. Sa fie aceste manevre o urmare a conflictului dintre presedintele rus si premierul australian de la summitul APEC? Tony Abbott il acuzase in China pe Vladimir Putin ca are o parte de raspundere in cazul doborarii zborului MH17 deasupra estului ucrainean. La bord se aflau 38 de australieni. Grupul de nave, din care fac parte un crucisator, un distrugator, un remorcher si o nava cisterna, a plecat din Vladivostok pe data de 23 octombrie. In prezent se afla in ape internationale, ceea ce este legal conform dreptului international. Cert e ca nu ar fi prima data cand un presedinte rus este insotit de marina militara la un summit international. In 2009 la reuniunea APEC din Singapore si in 2010 la vizita lui Dmitri Medvedev la San Francisco, marina rusa a facut si ea excursia.

Rusia vrea sa isi trimita bombardierele catre America (Telegraph)

Si inca o demonstratie de forta ruseasca: ministerul rus al apararii a anuntat ca bombardierele sale cu raza lunga de actiune vor fi trimise in zboruri peste ocean pana spre coastele SUA.

Masura a fost prezentata de Kremlin ca o extindere a programelor sale de antrenare a pilotilor. Dar declaratia ministrului Serghei Shoigu a continut si urmatorul pasaj: “In contextul actual trebuie sa ne extindem prezenta militara in Atlanticul de Vest, in estul Pacificului, precum si in spatiul caribic si Golful Mexic”. Si marina militara ar urma sa primeasca ordine sa se deplaseze catre porturi din America de Sud si Asia. Planul fusese anuntat in urma cu cateva luni de ministrul apararii, care negociaza cu statele vizate. Lista cuprinde tari precum Algeria, Cipru, Nicaragua, Venezuela, Cuba, Vietnam si Insulele Seychelles. In vremea Razboiului Rece, URSS trimitea bombardierele cu capacitate nucleara in mod regulat pana la limita spatiului aerian american. Dupa 1990, zborurile acestea s-au redus dramatic, dar au fost reluate de Vladimir Putin incepand cu anul 2007.

SUA admit la ONU ca au practicat tortura dupa 9/11 (Spiegel)

E vorba despre practici de tortura in timpul interogatoriilor unor suspecti de terorism dupa atentatele din New York din 2001. Comisia ONU care ancheteaza aceste fapte a acuzat reprezentantii americani ca practica si astazi metode ilegale de interogare.

Este pentru prima data in timpul administratiei Obama cand SUA trebuie sa dea socoteala la Geneva pentru practici de tortura. Ultima audiere de acest fel a avut loc in 2006. Reprezentantii americani au recunoscut ca tara lor a practicat diverse metode de tortura in timpul interogarii suspectilor de terorism. Delegatia a precizat ca aceste incalcari ale drepturilor omului au avut loc in mandatul lui George W. Bush si a asigurat ca Barack Obama a ordonat respectarea conventiei ONU impotriva torturii. Documentul a fost semnat de SUA alaturi de alte 156 de state si a fost ratificat la Washington in 1994. Dupa 9/11, serviciile americane de informatii au creat o retea mondiala de capturare si interogare a suspectilor de terorism in centre secrete unde ii torturau. Comisia ONU a acuzat insa administratia americana si pentru lucruri care se petrec in prezent. E vorba despre cei 150 de prizonieri ramasi la Guantanamo, despre practicile curente de interogare ale CIA, despre aplicarea pedepsei cu moartea si brutalitatea politiei. Un raport este asteptat pe 28 noiembrie.

Revista presei din 13 noiembrie 2014