Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Începe dezarmarea miliţiilor în Republica Centrafricană (Le Monde)

bangui.jpg

Trupele franceze la Bangui

Operaţiunea de dezarmare a miliţiilor din Republica Centrafricană începe astăzi, a anunţat ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian. El a avertizat că s-a terminat "epoca în care vinovaţii puteau scăpa nepedepsiţi".

"Pentru moment, am patrulat fie în oraş, fie în păduri. Intrăm în faza în care lăsăm armele jos. Toată lumea. Dacă nu, vom folosi forţa pentru ca ele să fie lăsate jos", a mai spus ministrul Jean-Yves Le Drian.

Anunţul intervine după cel al ministrului de Externe, Laurent Fabius, care a indicat ieri că aproape 400 de persoane au fost ucise în violenţe în cursul ultimelor trei zile, în Bangui. Fabius a mai explicat, la postul France3,  că operaţiunile armatei franceze sunt în curs şi că "cele pentru dezarmarea rebelilor din Seleka urmau să înceapă. Preşedintele ţării, Michel Djotodia, a decretat sâmbătă doliu naţional de trei zile începând de duminică, în memoria victimelor masacrelor. Republica Centrafricană s-a adâncit într-un angrenaj al violenţelor intercomunitare şi interreligioase între creştinii ce reprezintă 80% din populaţie şi musulmani.

 

The Guardian : Sute de mii de protestatari dau jos statuia lui Lenin

 

Manifestanţii care au ocupat Primăria sfidează poliţia, în timp ce informaţiile despre o înţelegere secretă a Ucrainei cu Putin sunt infirmate.

 

Vladimir Ilici Lenin a fost dat jos de pe piedestalul său şi spart în sute bucăţi de oameni înarmaţi cu ciocane, aseară, când sute de mii de ucraineni au ieşit în stradă în cel mai mare protest la adresa preşedintelui Ianukovici şi a respingerii de către acesta a unor  legături mai strânse cu Europa. "Asta este marea revoluţie ucraineană", urla un bărbat care a reuşit să ajungă în vârful fostului soclu al statuii lui Lenin, unde a înfipt steaguri ale Ucrainei şi Uniunii Europene. Cu câteva ore înainte, opoziţia ameninţase că va mărşălui spre palatul prezidenţial şi că îl va sechestra pe Ianukovici, dacă refuză să îşi demită premierul în cel mult 48 de ore. Sute de mii de oameni au venit în Piaţa Independenţei şi pe străzle adiacente şi au scandat  "Ucraina este Europa!" Apoi i-au cerut preşedintelui Ianukovici să demisioneze. Deşi anumiţi manifestanţi agitau steaguri ale unor partide politice, marea majoritate nu erau afiliaţi politic.

 

BBC: Zeci de lideri ai lumii se vor duce în Africa de Sud pentru înmormântarea lui Mandela

 

Circa 60 de şefi de stat şi de guvern au anunţat că vor lua parte la serviciul memorial ţinut în onoarea lui Nelson Mandela. Este ceea ce au indicat oficialii sud-africani. Printre cei care vor participa la ceremonia de pe stadionul Soweto se numără preşedintele american Barack Obama, cel francez François Hollande şi premierul britanic David Cameron. Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud a murit joi, iar ţara a ţinut o zi de reculegere şi rugăciuni. Milioane de oameni au venit să-şi aducă omagiul. La slujba ţinută în Biserica Catolică din Soweto, un centrul al luptei anti-apartheid, preotul Sebastian Roussouw a subliniat că fostul lider a fost "o lumină în întuneric".

 

Le Figaro: Moscovici nu are ambiţii prezidenţiale

 

Mnistrul Economiei, Pierre Moscovici, a asigurat că nu va avea ambiţii prezidenţiale "pe toată durata vieţii politice a lui François Hollande" , pe care hotărâse să îl susţină încă de la alegerile primare din cadrul Partidului Socialist, ce au avut loc în 2011. "Am 56 de ani şi, la un moment dat, în 2011, când Dominique Strauss-Kahn a trebuit să renunţe, am făcut o alegere, a explicat Moscovici la BFMTV. El a dezvăluit că la un moment dat se gândise să participe el însuşi la alerile primare. "Dar, pentru că era mai bine plasat, am ales să îl susţin pe Hollande şi alegerea asta este pentru cât va ţine viaţa politică a lui Francois Hollande". Moscovici a asigurat că are relaţii foarte strânse cu preşedintele.