Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teroriști Al Qaida amenință cu executarea unui jurnalist american (France 24)

Organizația Al Qaida în Peninsula Arabă a publicat o înregistrare video în care declară că este pregătită să îl execute pe fotojurnalistul american Luke Somers. Acesta fusese răpit în urmă cu un an de zile în capitala statului Yemen. Mesajul vine după ce Pentagonul a anunțat o încercare de eliberare a lui Somers.

Operațiunea militară americană a eșuat în a îndeplini scopul său principal, adică eliberarea jurnalistului american. Un grup de ostatici fusese mutat de teroriști în altă ascunzătoare cu câteva zile înainte de atacul forțelor speciale. Totuși, alți opt ostatici au fost eliberați de soldații americani. Mai multe detalii nu au fost publicate, dar informația este confirmată și de ministerul yemenit al apărării care a dezvăluit că printre ostaticii ce se află în continuare în mâinile răpitorilor se numără și un britanic și un sudafrican.

Mesajul video îl arată pe liderul grupării Al Qaida în Peninsula Arabă care afirmă că Luke Somers va fi executat în trei zile dacă SUA nu vor accepta un set de condiții care rămâne necunoscut opiniei publice. Pentagonul a declarat în context că nu va abandona eforturile de găsire și eliberare a jurnalistului. Despre răpirea sa nu se știa nimic în spațiul public, iar Casa Albă a explicat că secretul era necesar pentru a nu îi periclita viața. Singurul motiv pentru care există acum informații oficiale este publicarea înregistrării video de către teroriști. Serviciile secrete americane afirmă că gruparea Al Qaida în Peninsula Arabă este cea mai periculoasă filială regională a rețelei teroriste, dar nu este cunoscută, deocamdată cel puțin, pentru executarea ostaticilor.

Teama evreilor din Franța (Spiegel)

Parisul a fost ieri scena unui atac brutal asupra unui tânăr cuplu de evrei, iar evenimentul, probabil, va spori temerile acestei comunități pe teritoriu francez. Atacurile cu substrat antisemit s-au înmulțit considerabil în ultimii ani, iar guvernul de la Paris ia în considerare chiar un record al repatrierilor voluntare către Israel.

Trei bărbați înarmați și mascați au intrat în locuința tinerilor dintr-o suburbie a capitalei Paris, au furat obiecte de valoare și au violat-o pe tânăra în vârstă de doar 19 ani. Premierul Manuel Valls a vorbit despre o faptă îngrozitoare, ministrul de interne a promis că Executivul e hotărât să nu tolereze asemenea manifestări rasiste. Dincolo de declarațiile firești într-un asemenea caz stau însă statisticile îngrijorătoare din Franța. În anul 2013 au avut loc 423 de atacuri cu fond antisemit, numărul incidentelor îndreptate împotriva evreilor crescând constant din anul 2000 încoace. E drept, această statistică include atât incidente violente, cât și forme mai ușoare de agresiune, cum ar fi desenarea unei zvastici pe pereții caselor. În 2012 și 2013, sociologii francezi au putut observa o scădere dramatică a toleranței francezilor față de comunitatea evreiască. Iar în 2014, incidentele cu fond antisemit au înregistrat o creștere de 91%. În cazul violențelor e chiar de 126%. Ca să nu mai vorbim de ponderea atacurilor împotriva evreilor în totalul evenimentelor cu caracter rasist din Franța care este de 40%. Comunitatea evreiască numără 500.000 de oameni în Hexagon. Anul trecut s-a înregistrat un record al repatrierilor voluntare către Israel (cu 70% mai mult decât în 2012), iar anul acesta se așteaptă o nouă creștere.

A doua noapte de proteste la New York (Le Monde)

Mii de oameni au cerut reformarea „poliției rasiste” din SUA. Manifestațiile au loc după verdictul unui tribunal american care a decis să nu îl acuze de nicio infracțiune pe un polițist alb suspectat de omorârea unui bărbat de culoare neînarmat prin sufocare.

Spre deosebire de Ferguson, unde forțele de poliție sunt formate în majoritate din ofițeri albi, la New York, minoritățile formează majoritatea trupelor de poliție. La fel și manifestanții din Big Apple nu sunt în majoritate de culoare și reprezintă o sumedenie de grupări de la Occupy Wall Street până la socialiști și chiar oameni fără adăpost. Marșul a plecat din Manhattan și s-a terminat în Times Square târziu în noapte. Câteva persoane au fost arestate, dar incidente violente nu au existat. În ciuda ploii și a tensiunii generalizate, atmosfera a devenit la un moment dat chiar jovială odată cu apariția unei fanfare care s-a alăturat protestului. Alte manifestații au avut loc la Boston, Pittsburgh, Chicago și Washington D.C. Procurorul general american a promis că va avea loc o nouă anchetă în cazul decesului lui Eric Garner, iar primarul orașului New York a ordonat programe de retraining pentru majoritatea polițiștilor din orașul său.