Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fraudă de 60 de milioane euro la Banca Vaticanului (The Telegraph)

Fostul director al Băncii și alți doi complici au derulat diverse afaceri imobiliare din care și-au pus deoparte o avere considerabilă, afirmă procurorul general al statului Vatican. Știrea și mai importantă este însă publicarea acestui scandal chiar de către Sfântul Scaun, o premieră în țara care avea tradiție de a mătura mizeria sub covor.

Angelo Caloia a fost director general al Băncii Vaticanului – sau Institutului pentru Opere Religioase, așa cum se numește oficial – între 1989 și 2009. Era celebrat drept îngerul (vezi prenumele) care s-a pogorât să vindece instituția coruptă. Asta până ieri când s-a aflat că Angelo Caloia a vândut, împreună cu alți doi complici, 29 de proprietăți ale Băncii Vaticanului și și-a calculat comisioane de tranzacție frumușele. Cei trei afaceriști vindeau imobilele Băncii către firme din paradisuri fiscale la prețuri subevaluate și apoi le vindeau mai departe la prețul pieței. Firmele offshore erau controlate de ei înșiși. Proprietățile din Roma sau Milano erau vândute și prin intermediul altor firme italiene care împărțeau apoi profitul cu cei trei oficiali de la Vatican.

Senzația acestui scandal este însă faptul că publicarea lui a venit chiar de la Vatican, nu de la autoritățile italiene. O practică șocantă pentru statul care era obișnuit să ascundă tot și orice de ochii lumii în speranța că așa apără sanctitatea instituțiilor proprii afectate profund de corupție. De notat că Banca Vaticanului a fost scoasă de autoritățile de supraveghere financiară din Italia din circuitul plăților internaționale cu carduri din cauza lipsei de transparență la începutul lui 2013. Instituția refuză și azi să aibă conturile la vedere, adică cine face un OP din Vatican poate rămâne neidentificat. Meritul acestei descoperiri îi aparține Papei Francisc, care a amenințat că va închide banca de tot dacă nu asigură mai multă transparență. Așa se face că au ajuns în birourile Băncii Vaticanului o grămadă de inspectori laici, străini de valorile fundamentale ale cardinalilor – adică acele conform cărora totul se face în liniște, nu în public – iar tranzacțiile financiare dubioase încep să iasă la lumină.

Siria acuză atacuri aeriene ale Israelului (Le Monde)

Aviația israeliană a atacat ținte din apropierea capitalei siriene Damasc. Presa de stat din Siria, dar și alte instituții din Liban, de pildă, fac aceste acuzații. Între timp, regimul Assad și-a intensificat atacurile împotriva grupării Statul Islamic.

Țintele vizate de aviația israeliană se situează în apropierea aeroportului internațional de la Damasc, dar și lângă orașul Dimas, din apropierea frontierei cu Libanul. Deocamdată nu e clar cine a fost ținta raidurilor israeliene, informații concrete nu au fost publicate. Confruntări militare între Siria și Israel au loc sporadic din 1967 încoace în zona Înălțimilor Golan, ocupate în proporție de două treimi de către israelieni după Războiul de Șase Zile. În luna septembrie a acestui an, rachete israeliene au doborât un avion militar sirian în această zonă. În martie, avioane israeliene au bombardat regiunea Kuneitra, în apropiere de Golan. Damascul, în schimb, este situat departe de zona disputată, care face subiectul unui armistițiu din 1974. Situația se complică însă din cauza luptelor cu gruparea Statul Islamic, care, în vara acestui an, mai avea puțin și cucerea întregul flanc estic din Golan. Iar contextul regional se va complica și mai mult odată cu implicarea tot mai activă a Iranului. La Teheran va avea loc o conferință la care participă Irakul și Siria. Regimul islamist iranian vrea să arate că e parte a soluției din regiune, nu a problemei. Cum va afecta asta poziția Israelului în condițiile în care SUA luptă deja, de facto, alături de Iran, rămâne de văzut.

Consiliere strategică de la Putin (Spiegel)

Partidul eurosceptic Alternativa pentru Germania a început un proces de consiliere strategică cu Ambasada Rusiei la Berlin. Mai mulți lideri ai formațiunii au avut deja prima ședință cu diplomații Kremlinului. Contextul este cu atât mai interesant cu cât Angela Merkel a negociat recent cu acest partid o eventuală alianță de guvernare în landul Thuringia.

26 noiembrie a fost ziua cu pricina, în care doi lideri ai Alternativei pentru Germania (AfD) s-au consultat cu diplomați ruși despre sancțiunile impuse Moscovei și despre criza din Ucraina. Zvonurile că Rusia ar încerca să influențeze poziția partidului prin acordarea de credite, așa cum o face în Franța cu Frontul Național, au fost respinse de oficialii formațiunii. Chiar și dacă asta ar fi adevărat, consilierea strategică de la Moscova înseamnă o influență considerabilă a lui Vladimir Putin în poziționarea ideologică a unei formațiuni care, în afară de opoziția față de moneda euro, e încă în căutarea unei identități politice clare. AfD are din ce în ce mai multă putere în Republica Federală și are parlamentari, în prezent, în trei parlamente regionale.

Asta o arată și negocierile dintre Uniunea Creștin-Democrată a doamnei cancelar Merkel cu Alternativa în landul Thuringia. Acolo se dorise împiedicarea numirii unui premier socialist – din partidul moștenitor al comuniștilor din RDG – la 25 de ani de la Căderea Zidului. Demersul nu a reușit, premierul e numit. Dar de coada partidului doamnei Merkel atârnă acum tinicheaua negocierilor secrete cu un partid eurofob care, mai nou, are și input ideolgic de la Vladimir Putin.