Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA sporesc securitatea la instituții înainte de publicarea raportului despre torturile CIA (Le Monde)

Unele ambasade ale Americii, dar și alte instituții au luat măsuri suplimentare de protecție în contextul unor „indicatori de risc”, a precizat un purtător de cuvânt al Casei Albe. 

Astăzi, va fi publicat un sumar de 480 de pagini al raportului senatorial despre practicile de tortură ale CIA după 11 septembrie 2001. Documentul integral care cuprinde 6000 de pagini rămâne secret din rațiuni de securitate. Și așa, sumarul provoacă mari îngrijorări și publicarea lui a fost întârziată din cauza negocierilor dure apropo de ce anume va fi dat publicității și ce nu. Concluzia așteptată este aceea că metodele dure de interogare, despre care Barack Obama spunea că pot fi asimilate torturii, nu au dat rezultatele dorite. În 2009, actualul președinte a oprit programul intitulat „Rendition, Detention and Interrogation” în care peste 100 de suspecți de terorism au fost deținuți în centre secrete din străinătate.

Rusia face manevre peste Marea Baltică (Spiegel)

12 bombardiere din Federația Rusă au fost observate timp de două zile consecutive în spațiul aerian al Mării Baltice într-o nouă demonstrație de forță a Kremlinului. Autoritățile europene investighează mai multe cazuri de coliziuni evitate cu aeronave civile.

Informația a fost publicată inițial de CNN care cita surse din Pentagon. Purtătorul de cuvânt alforțelor armate americane a confirmat apoi oficial manevrele care au cuprins 12 aeronave timp de două zile. Aviațiile suedeză și finlandeză au supravegheat formațiunile rusești. Revista Bloomberg susține, conform unor surse militare, că ar fi fost vorba chiar de 28 de avioane militare care s-au apropiat de spațiul aerian lituanian. Armata țării a fost pusă în stare de alertă. La fel și Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor care investighează mai multe cazuri de coliziuni evitate de aeronave civile cu aceste avioane militare. La ordinul Kremlinului, bombardierele își închid transponderele, iar cele care nu o fac nu răspund la contact radio. Planurile de zbor nu sunt furnizate autorităților civile, iar această practică reprezintă un pericol pentru cursele comerciale.

ONU face apel la sume record pentru 2015 (Le Figaro)

Necesarul de bani pentru finanțarea operațiunilor umanitare anul viitor este de 16 miliarde de dolari, un record pentru ONU. Jumătate din această sumă este prevăzută pentru asistența acordată refugiaților sirieni.

Suma este gândită pentru 57 de milioane de oameni, iar șeful operațiunilor umanitare ale ONU afirmă că nevoia de finanțare este una fără precedent în istoria organizației. Apelul vine în contextul în care mai multe organizații au afirmat că nu mai au fonduri pentru asistarea refugiaților sirieni. Săptămâna trecută, World Food Program (subordonat ONU) a anunțat că oprește programul de acordare de hrană pentru refugiații de război din Siria din lipsă de fonduri. Decizia este una îngrijorătoare mai ales acum, în prag de iarnă. 3.250.000 de sirieni sunt înregistrați ca refugiați în țările din Orientul Mijlociu. Din totalul de 16 miliarde de dolari ceruți de ONU, 80% sunt gândiți pentru oameni din zone de conflict. Situația subliniază necesitatea ca comunitatea internațională să găsească soluții politice la crizele din lume.

10.000 de radicali împotriva Islamului (Die Welt)

Patrioții Europeni împotriva Islamizării Occidentului - așa s-a botezat o nouă organizație extremistă europeană și a strâns 10.000 de manifestanți în Germania, la Dresda, la un protest de amploare.

A fost cea mai mare manifestație de acest gen din Republica Federală, iar fenomenul provoacă îngrijorări serioase la ministerul de interne de la Berlin. Ministrul a cerut o anchetă în acest caz temându-se că protestatarii, simpatizanți ai dreptei radicale, sunt, de fapt, manipulați. Au existat și contra-manifestații la Dresda, organizate de către Biserică și Centrul Islamic din oraș, la care au participat 9000 de oameni. Izolat s-au înregistrat și unele confruntări directe între cele două tabere, fără violențe serioase. Un protestatar radical a fost arestat. În vestul Germaniei, la Dusseldorf, a mai avut loc o demonstrație a extremiștilor de dreapta, dar acolo nu s-au strâns decât 400 de participanți, iar la contra-manifestații au venit circa 1.100. În est, în schimb, mișcarea are amploare mult mai mare. Este a opta demonstrație organizată de oponenții Islamului la Dresda. Lunea trecută se strânseseră 7.500 de manifestanți.

Înapoi la Imperiu (The Telegraph)

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se vrea protectorul tuturor valorilor istorice ale țării sale, de la credința islamică la vechea moștenire a Imperiului Otoman. Așa se face că elevii ar trebui, în opinia șefului statului, să învețe limba otomană, precursorul limbii moderne turcești, fără alfabet latin.

Primul pas va fi introducerea acestei materii obligatorii în școlile religioase, apoi măsura se vrea extinsă în învățământul general. „Dacă le place sau nu (oponenților acestei măsuri, n.a.), limba otomană va fi predată în această țară. Iar faptul că unii nu vor așa ceva e un mare pericol”, a spus Erdogan, ieri, la Ankara. Nici orele de religie nu au scăpat de reformă, e vorba despre învățăturile islamice sunite, care urmează să fie introduse din clasa I în toate școlile, iar numărul orelor va fi dublat la două pe săptămână. Președintelui turc nu i se pare normal ca tinerii să știe cine a fost Albert Einstein, dar să nu știe nimic despre marele teolog Ibn Sina din secolul al 11-lea.